Zgodovina

Seat slavi petdesetletnico svojega prvega avtomobila

SEAT slavi 50. obletnico svojega prvega vozila, modela SEAT 1400, ki je s proizvodnega traku v barcelonski Zoni Franca zapeljal 13. novembra 1953. Za svoj ?as je bilo to luksuzno vozilo. Proizvodnja tega avtomobila, ki je z motorjem s 44 konjskimi či dosegal čo hitrost 120 km/h, je bila za SEAT prava priložnost za slavje, prav tako kot je to njegova petdesetletnica.

Proslava je bila v Martorellu, na njej pa so sodelovale reprezentativne skupine delavcev, tako mladih kot malo manj mladih, pa tudi tri osebe, ki so bile leta 1953 prisotne ob izdelavi originalnega modela SEAT 1400.

Do leta 1964 je bilo izdelanih ve? kot 98.000 primerkov te štirivratne limuzine. Za tiste ?ase je bil to zelo prostoren, udoben in napreden avto. Design karoserije in notranjosti se je nedvoumno zgledoval po ameriških vozilih te dobe.

SEAT 1400 je bil predstavljen tri leta po ustanovitvi družbe 9. maja 1950 in pet mesecev po izgradnji proizvodnih prostorov v Zoni Franca. Tedaj je ve? kot 900 delavcev vsak dan izdelalo 5 vozil. Danes pa ve? kot 14.300 zaposlenih, čo s sodelavci Tčega centra, v tovarni v Martorellu dnevno izdela ve? kot 2.000 enot.

Od leta 1953 dalje je SEAT izdelal že ve? kot 14 milijonov vozil, ki jih prodaja po vsem svetu, proizvodnjo pa iz Zone Franca preselil v Martorell, kjer je Seatovo proizvodno središ?e. Leta 1993 jo je odprl španski kralj Juan Carlos, v njem pa vsako leto izdelajo preko 450.000 vozil.

Prihod prvih Seatovih modelov je čl, da so avtomobili postali dostopni za vse ekonomske in socialne sloje španske družbe. Najve? zasebnih lastnikov je imelo SEAT 600, najpopularnejši avto v španski zgodovini.

Petdeset let po predstavitvi prvega vozila in ob stalnem razvoju je znamka SEAT danes znana po či, prenovljeni paleti modelov, katerih glavne odlike so design in športnost, ki jih povzema tudi vodilo ?SEAT auto emoción?. Te člnosti med drugim odraža tudi Ibiza, najbolje prodajani model v zgodovini znamke ? od predstavitve leta 1984 dalje je bilo izdelanih že ve? kot 3.000.000 primerkov.

SEAT to obletnico obhaja v pomembnem ?asu, ki se je čl s pridružitvijo skupini znamke Audi, v kateri je poleg Audija tudi Lamborghini, in ki ga nadaljuje uvedba modela Altea prihodnjo pomlad.

Altea je prvi Seatov model, izdelan pod okriljem skupine znamke Audi in predstavlja prelomnico v zgodovini družbe. Vpeljuje novo generacijo vozil, ki bodo skupaj z Ibizo in Leonom postala temelj znamke.Po člu Porsche Slovenija povzel Alpra

Galerija: