Lestvice

Zanesljivost vozil v letu 2005 po ADAC: Nemci postajajo bolj zanesljivi


O?itno so ?asi, ko so avtomobili iz daljnega vzhoda vodili po zanesljivosti pred nemškimi minili; vsaj sode? po ADAC-jevi statistiki okvar. V štirih od sedmih razredov so nemške avtomobilske znamke najbolj varne. Tako je pokazala najnovejša statisti?na raziskava, v kateri je bilo ocenjenih 1.96 milijonov poro?il o okvarah v letu 2005.

Razred malih avtomobilov-spodnji razred:
Na prvih dveh mestih v tem razredu ni bilo sprememb: Audi A2 je pred BMW Mini-jem, sledi jima Honda Jazz.

Spodnji srednji razred:
v ospredju je Mazda 323, medtem ko so zmagovalci prejšnjih let Mercedes razreda A, Ford focus in Toyota Corolla nazadovali. Zadnje mesto je zasedel Fiat Stilo in zamenjal mesto s Fiatom Bravo. Za modele Renault Kangoo in Megane velja, da se zanesljivost od leta 2003 znatno izboljšuje.

Srednji razred:
na prvem mestu je Mercedes razreda C, sledita mu BMW 3 in Audi A4. Lanski zmagovalec Mazda6 je padla na ?etrto mesto. Na koncu tabele v tem razredu je kljub izboljšavam, Renault Laguna.

Zgornji/srednji razred:
glede na prejšnja leta se ni veliko spremenilo: Audi A6 je še vedno pred Mercedesom razreda S in E..

Zmagovalec športnih avtomobilov in kabrioletov: BMW 3 Cabrio pred Mercedesom SLK in CLK. Na ?etrtem-zadnjem mestu pa Peugeot 2006 CC

Pri terenskih vozilih sta mesti zamenjala Toyota RAV 4, ki je zdaj na prvem mestu, in Mercedes razreda M.



V statistiki ADAC se ocenjujejo vozila stara od enega do šest let, ki se v treh letih niso bistveno spreminjala. Najbolj pogoste okvare so bile, tako kot lani, elektronske okvare (35%) in napake v vžigalni napravi (14,6%). Odstotek okvar na motorju pa se je zmanjšal na 7.7 %.



Povzeto po ADAC in Auto Motor und Sport

Galerija: