Tehnični nasveti

Nasveti za zimsko vožnjo: Intervju z vodjem testiranja v Goodyearju

Colmar-Bergu v Luxembourgu vodi Goodyearjev oddelek za ocenjevanje in testiranje avtoplaš?ev, dobro pozna težave, s katerimi se pozimi čjejo vozniki. Lambert je odgovoren za ve? kot 200 testnih voznikov in testnih inženirjev, ki vsak dan prevozijo ve? tiso? kilometrov ? skozi celo leto, 24 ur na dan. Testiranje je glavna aktivnost proizvajalca avtoplaš?ev Goodyear, ki v svojih laboratorijih, na testnih progah in na cesti vsako leto preskusi ve? kot 6.000 avtoplaš?ev.

Lambertova skupina testira Goodyearjeve zimske pnevmatike po zahtevnem testnem programu, in sicer v ve? državah treh kontinentov: v objektih v Novi Zelandiji, ZDA, Avstriji, Nčji, Švici, na Švedskem, Finskem in v Goodyearjevih lastnih testnih progah v Luxembourgu in Franciji.
Kaj, po vašem mnenju, predstavlja voznikom pri vožnji pozimi či izziv?

Joseph Lambert: Vsekakor je izziv, ?e imamo čkovano opraviti s slabim vremenom. V nekaj minutah lahko razmere na cesti postanejo spremenljive, ceste so nevarno spolzke. Vozniki se pogosto čjejo z nenadnimi spremembami pogojev, od mehkega snega, poledenelih ali mokrih cest, do snežne brozge. Zaradi zmrznjenega dežja, megle in snežnih zametov pogosto prihaja do prometnih nesre? in telesnih poškodb. ?e pa upoštevajo nekaj osnovnih pravil vožnje in se čjo nekaj čih tehnik, lahko s svojimi družinami pripeljejo varno na cilj tudi v najtrših zimskih razmerah.

Kakšna je bila vaša najslabša izkušnja, povezana z vožnjo pozimi?

Joseph Lambert: Pravzaprav ne morem govoriti o kakšnem čnem dogodku, vse slabe izkušnje pa so povezane z istim problemom: vozniki ne prilagodijo čna vožnje posameznim cestnim in vremenskim razmeram pozimi. Prevelika hitrost skupaj z čo reakcijo je lahko pozimi usodna. Obenem se pogosto dogaja, da osebni avtomobili, tovornjaki in avtobusi vozijo po zasneženih in poledenelih cestah z letnimi pnevmatikami. Veliko ljudi se še vedno ne zaveda člnih prednosti zimskih pnevmatik.

Kako pomembne so pozimi zimske pnevmatike?

Joseph Lambert: Letne gume za vožnjo v ledeno mrzlih evropskih zimah niso primerne. Zlasti v Severni in Centralni Evropi in v alpskih čih so lahko zime zelo ostre. ?e živite in se vozite po teh predelih, morate vsekakor opremiti vaše vozilo z dobrimi zimskimi gumami. Z boljšim oprijemom in vodljivostjo po snegu, snežni brozgi in ledu le-te bistveno čjo varnost vožnje. Zimske gume zagotavljajo či nadzor nad vozilom in čo stabilnost. Izogibajte se kombinaciji gum čih tipov, dezenov in dimenzij.

"Celoletne" gume so lahko dober kompromis za bolj blaga ča, kot so na primer južna Nčja ali Velika Britanija, ali pa za voznike, ki avtomobila ne potrebujejo ves ?as ali vozijo samo po velikih mestih. Pomembno je, da pomislijo na ustrezne gume, še preden zapade prvi sneg, za nasvet pa lahko vprašajo tudi svojega prodajalca. Poleg tega je treba zagotoviti, da je vozilo dobro pripravljeno na hladne zimske mesece. Delavnice nudijo posebne zimske pakete za tiste, ki niso čni, da bi to lahko opravili sami.

Kakšno je vaše prvo člo za vožnjo pozimi?

Joseph Lambert: Vedno čm, da pred vožnjo in med potjo po radiu redno poslušate vremensko napoved in informacije o razmerah na cesti. V primeru vremenskega opozorila pot raje odložite, dokler se razmere ne izboljšajo.

Drugo pomembno je, da z avtomobila čstite sneg in led, nikoli ne vozite s snegom na strehi ali z zasneženimi žarometi in okni.

Že na čtku poti morate vedeti, da je zavožnjo pozimi potrebna potrpežljivost in praksa. Zmanjšajte hitrost. Izogibajte se menjavanju čn in prehitevanju. Za ohranitev nadzora nad vozilom je pomembno tudi, da se izogibate nenadnim spremembam smeri in sunkovitemu zaviranju. Vozite umirjeno in vedno glejte naprej. Predvideti morate in se pripraviti na nove situacije, da se nanje lahko ?im hitreje odzovete. Vedno mislite naprej!

Kaj lahko storijo vozniki ob zmanjšani vidljivosti?

Joseph Lambert: V megli je najbolje, da čsnite vožnjo in hitrost prilagodite pogojem. Kadar je vidljivost resno slaba, prižgite meglenke, ne pozabite pa jih čti, ko se vidljivost izboljša. Nikoli nenadno ne pospešujte, ?eprav izgleda, da se megla razblinja, megla se namre? hitro razvija in slaba vidljivost je črat v pasovih.

Kaj svetujete, ?e so ceste poledenele in pokrite s snežno brozgo?

Joseph Lambert: Pri vožnji po spolzkih in poledenelih cestah morate čti varnostno razdaljo. Testi so pokazali, da mora biti razdalja med vozili pozimi trikrat ča kot poleti. Dodatna razdalja je potrebna zaradi varnega zaviranja. Kadar so ceste spolzke, voznikom vedno svetujem, naj vozijo nežno, naj se izogibajo sunkovitemu zaviranju in pospeševanju, saj lahko sicer kaj hitro izgubite nadzor nad vozilom.

?e ima vaš avto zavorni sitem ABS, ne pritiskajte črat zaporedoma na zavorni pedal. Zavirajte rahlo in se držite smeri. Pčm, da na poledenelih cestah ali po klancu navzdol prestavite v nižjo prestavo prej kot ponavadi, pri tem pa rahlo pritisnite na zavorni pedal, da varno zmanjšate hitrost.

Kaj je na zimskih cestah najbolj nevarno?

Joseph Lambert: Najbolj nevarna mesta so mostovi, klanci, ovinki, križiš?a in semaforji. Na teh mestih ceste najhitreje poledenijo in postanejo spolzke ter ostanejo spolzke, tudi ko so drugod videti že v redu. Vozniki morajo biti pozorni tudi, ko vozijo ob jezerih in skozi gozdove: zaradi ve? vlage na teh čih je tudi nevarnost ča.

Prav tako morate biti previdni, ko zapeljete s čega ča s suho cesto v čn predel. Cesta je lahko poledenela.

Temperatura med ni? in tremi stopinjami nad čo je eno najnevarnejših temperaturnih čj. Mislite, da so ceste v redu, temperatura tal pa je dejansko pod čo in ceste so lahko še vedno poledenele.

Galerija: