Prototipi

Mazda Furai

 

 

Mazda Motor Corporation bo na North American International Motor Showu v Detroitu, znanem tudi po kratici NAIAS, predstavila oblikovno študijo Furai.  Salon v najpomembnejšem mestu ameriške avtomobilske industrije bo sicer trajal od 13. do 27. januarja. Po premieri na tokijskem salonu bo ljubiteljem estetike prvič izven meja Japonske na ogled tudi študija Taiki, Mazda pa bo v Detroitu predstavila tudi nekaj svojih uspešnih dirkalnikov in seveda celotno aktualno prodajno paleto.

  

Mazda Furai ??Glas vetra?

 

Nastanku študije je botrovalo vse večje navdušenje Američanov nad dirkanjem z Mazdinim avtomobili ali avtomobili, ki jih poganjajo Mazdini motorji. Prav japonska znamka je že zdavnaj postal najbolj množičen pojav na dirkališčih širom petdesetih ameriških držav, novi Furai pa je poosebitev avtomobila, ki lahko nastane le pri znamki, ki ve, kaj pomeni duša športnega avtomobila, hkrati pa z enim očesom gleda v prihodnost. Med glavne izzive prihodnosti seveda spada tudi skrb za okolje in na tem področju Furai še posebej prepriča, saj uporablja čisti etanol (E100), ki ga proizvaja britansko podjetje BP.

 

Nova študija nadaljuje evolucijo izjemnega Nagare oblikovalskega jezika, prelitega na osnovo dirkalnika serije American Le Mans (ALMS), ki uporablja šasijo Courage C65 ter diha s 450-konjskim rotacijskim motorjem s tremi rotorji, popolno posebnostjo na tem nivoju dirkanja.

 

Po besedah Franza von Holzhausma, glavnega oblikovalca pri Mazda North America, Furai popolnoma briše ločnico, ki drugače deli avtomobile na dirkaške in tiste, ki so (še) namenjeni prevozom po običajnih cestah, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Mazdin Nagare oblikovni jezik opisuje tok vode, zraka, ljudi ali drugih stvari, ki potujejo v neko določeno smer, hkrati pa ta tekoča oblika pooseblja purizem brez nepotrebnega balasta in vzbuja poželenje bo vsem, kar ta avto predstavlja.


Galerija: