Zgodovina

John Cooper Works ? utelešenje edinstvenega voznega doživetja v vozilih MINI


Premium kvaliteta, dirkalni koncept in MINI doživetje so sedaj še tesneje povezani: zgodba o uspehu John Cooper Works se nadaljuje z obogateno paleto proizvoda in novo identiteto blagovne znamke.

Korenine, ki označujejo imeni MINI in John Cooper Works, se raztezajo skorajda 50 let nazaj. V tem trenutku se odpira novo poglavje njune zgodbe o uspehu. Pod okriljem blagovne znamke MINI bo celotna paleta proizvoda, ki je za voznika oblikovana s posebnim športnim navdihom, nosila oznako John Cooper Works. Posledično bo v prihodnosti John Cooper Works postal sestavni del blagovne znamke MINI, istočasno pa bo bolj kot kadarkoli prej predstavljal utelešenje edinstvenega voznega doživetja za vse MINI navdušence.

Vidna značilnost omenjenega repozicioniranja je na novo zasnovani logotip blagovne znamke, ki bo krasil vse bodoče John Cooper Works proizvode. To je poroštvo za izjemen dirkalni koncept know-how, strastno hrepenenje po dosegu optimalne učinkovitosti, kot tudi za poglobljeno razumevanje nekonvencionalnega značaja in izrednih zahtev po kvaliteti, ki jih pogojuje blagovna znamka MINI. Vse storilnostne komponente John Cooper Works se harmonično zlivajo z blagovno znamko MINI, hkrati pa so razvite in izdelane na najvišji premium ravni. Z ozirom na zanesljivost, strokovno izvedbo in avtentičnost, te izpolnjujejo visoke standarde BMW Group, zaradi česar so prav tako predmet garancijskih pogojev v skladu z MINI.

MINI in John Cooper Works ? zavezništvo s tradicijo  

Nova konstelacija še močneje krepi zavezništvo med vrednostmi blagovne znamke MINI in dirkalno tradicijo. Temelji na dodelani različici dogovorov blagovne znamke 2007, med MINI in John Cooper Garages, ki so s svojo vsebino občutno pripomogli pri usklajevanju MINI modelov, vse od ponovnega lansiranja blagovne znamke MINI. Izvršni predsednik Mike Cooper, bo tako nadaljeval z delovanjem v smislu povezovalnega člena med obema podjetjema, da bi dolgoročno zagotovil vzajemen prenos dirkalne strasti in nepozabnega MINI doživetja.

Mike Cooper pri tem sledi stopinjam svojega očeta. Legendarni konstrukcijski inženir Formule 1, John Cooper, je svojo predelano različico MINI predstavil že daljnega leta 1961. To je pomenilo rojstvo Mini Cooper. Le dve leti prej, je vozilo MINI, katerega ?idejni oče? je Alec Issigonis, postavilo mejnik v vsakodnevnem prevažanju. John Cooper je vsem dirkaškim navdušencem predstavil vozilo, ki je postavljalo nove standarde v smislu odzivnosti in voznega doživetja. V naslednjih desetletjih je po vsem svetu ime Cooper postalo sinonimno z edinstvenim voznim doživetjem v MINI. Dejstvo, da je ta nova vrsta kompaktnega vozila navdihnila dvakratnega svetovnega prvaka Formule 1, za izdelovanje izjemnih športnih avtomobilov, je bil dovolj prepričljiv dokaz o kvaliteti MINI. Edinstveno vozno doživetje, ki se je povezovalo z Mini, je Cooperja tako očaralo, da se je zavzel za njegovo izboljšavo do popolnosti; dejstvo nad katerim se do današnjega dne navdušuje vsak ljubitelj športnih avtomobilov.

Zmogljivost premium stopnje: oprema John Cooper Works

Danes se blagovna znamka John Cooper Works odlikuje s celo vrsto razpoložljive opcijske opreme in dodatki, različnimi koncepti vozila in proizvodnjo omejenih serij, kar daje MINI navdušencem možnost, da v popolnosti izživijo svojo strast do motošporta. Opremljen z John Cooper Works Tuning Kit, postaja MINI Cooper S mogočen dirkalnik, ki se ne boji soočenja z že uveljavljenimi športnimi avtomobili. Tuning kit vsebuje športni zračni filter, športne amortizerje in modificirano elektroniko motorja, kar pripomore k razvoju zavidljive moči motorja s 141 kW/192 KM, istočasno pa poskrbi tako za vizualno kot akustično navdušenje.

Vrhunce palete opreme John Cooper Works predstavljajo aerodinamični paket, športno podvozje z rdeče lakiranimi vzmetmi, široka izbira litih alu. platišč in visoko zmogljivi zavorni sistem z naluknjanimi zavornimi koluti. Prav tako je na voljo podporna vez, ki povezuje oba prednja amortizerja, pokrovi zunanjih ogledal prevlečeni iz karbonskih vlaken in obrobe stranskih smerokazov ? bolje znane kot t. i. stranski lini ?, športen videz zunanjosti pa zaokrožuje markantno zasnovana prednja rešetka. Seznam notranje opreme, ki poskrbi za ambient pravega dirkalnika vključuje notranje obloge, ročaj (vzvod) ročne zavore in glavo prestavne ročice iz karbonskih vlaken. John Cooper Works športni sedeži, športni volan iz alkantare in karbonskih vlaken ter indikator za pomoč pri prestavljanju, ki signalizira optimalni čas prestavljanja za dosego maksimalnega pospeševanja, pa še dodatno začinijo ponudbo edinstvenega voznega doživetja.  

Pripravljen na dirko: John Cooper Works CHALLENGE

Novo dirkalno vozilo za MINI CHALLENGE 2008 prav tako nosi slovito oznako. MINI John Cooper Works CHALLENGE je prava dirkalna zverina, v kateri se zrcali rezultat desetletnih izkušenj s področja konstrukcije dirkalnih avtomobilov ? z razvojem moči motorja 154 kW/210 KM (trenutna vrednost) in opremljenostjo s številnimi komponentami, razvitimi izključno za namen dirkanja po tekmovalnih stezah. Dirkači MINI CHALLENGE lahko ponovno definirajo meje svojih zmožnosti, s čemer se doseže še večje navdušenje v že uspešnem klubu vozil športnih serij. Vsi John Cooper Works proizvodi so zasnovani znotraj okvirja izjemno visokih kvalitetnih standardov. Vse do najmanjše podrobnosti se morajo ti proizvodi uspešno soočati, ne samo z ekstremnimi pogoji, ki vladajo na dirkalnih stezah, temveč tudi z izpolnjevanjem širokih zahtev vsakodnevnega prometa v smislu funkcionalnosti, oblike, zanesljivosti in trajnosti. Delo izkušenih inženirjev, kot tudi nepregledno število prevoženih testnih kilometrov na dirkalnih stezah, zagotavljajo izpolnitev omenjenih zahtev. Posledično se blagovni znamki MINI in John Cooper Works odlikujeta z obljubo po kvaliteti, edinstveni značilnosti znotraj MINI konkurenčnega okolja.  

John Cooper: sinonim za uspeh v motošportu  

Nobeno drugo ime ni tako tesno povezano z dirkalno legendo, ki se skriva za MINI, kot ime John Cooper. Poleg ?očeta? klasičnega Mini, Sira Aleca Issigonisa, je prispeval odločilen doprinos pri stvaritvi tega neponovljivega značaja vozila, ki ostaja živ tudi danes. Osnova tega uspeha leži v tesnem prijateljstvu med dvema osebama. Precej preden je Alec Issigonis zasnoval klasični Mini, se je ta spoprijateljil z nekdanjim dirkačem in priznanim britanskim avtomobilskim konstruktorjem. Cooper je veljal za zelo talentiranega in ambicioznega človeka, ki ga je krasila izredna vnema. Pri svojih rosnih dvanajstih letih je John Cooper, ki se je rodil leta 1923 v angleški grofiji Surrey, javnosti že nakazal iz kakšnega testa je, ko je vozil konstruktorski dirkalnik svojega očeta, s katerim sta skupaj v letu 1946 osnovala Cooper Car Company. Začela sta izdelovati dirkalne avtomobile, najprej dirkalnike za Formulo 3. Cooper Car Company je kmalu postalo najuspešnejši dobavitelj profesionalnih dirkalnih avtomobilov, ki so angleškim moštvom in njihovim voznikom omogočali osvajanje najboljših mest v dirkanju Formule 1.

Koncept sredinsko postavljenega motorja: vizija, ki je spremenila dirkanje v Formuli 1

S pomočjo koncepta sredinske postavitve motorja v športnem avtomobilu, sta Charles in John Cooper v letu 1955 postavila mejnik znotraj celotne avtomobilske industrije. Med letom 1959 in 1960, so dirkalni avtomobili znamke Cooper, s poudarkom na konceptu sredinsko postavljenega motorja, osvojili tako konstruktorski kot posamični naslov svetovnega prvaka v Formuli 1. Koncept je bil velik uspeh, tako da so mu v naslednjih letih sledili tudi drugi proizvajalci s področja avtomobilske industrije. Kmalu so bili vsi dirkalniki v Formuli 1 zasnovani v skladu z omenjenim principom. Vendar pa je Cooper v petdesetih in šestdesetih letih še naprej ohranjal status najuspešnejše blagovne znamke dirkalnika v Formuli 1. V tem času je skorajda vsaka legenda sveta motošporta sedla za volan Cooperja, bodisi, da bil to Jack Brabham, Bruce McLaren ali Jochen Rindt.

Poznanstvo z Alecom Issigonisom je bilo že sklenjeno, ko je John Cooper uporabljal motorje, ki so jih sestavljali v British Motor Corporation (BMC), za vgradnjo v njegove dirkalne avtomobile Formula Junior. Zaradi tega vzroka je bil Cooper seznanjen z zgodovino razvoja Mini, ki ga je Issigonis oblikoval za to BMC. To podjetje je bilo osnovano z združitvijo britanskih proizvajalcev vozil, ki je tako vključevalo blagovne znamke Austin, Morris, MG in Wolseley.

Zgodnje prepoznanje potenciala Mini

John Cooper je bil popolnoma navdušen nad pojavo Mini. Bil je prepričan, da je inovativni koncept vozila, ki vključuje načelo ?kolo na vsak vogal?, kratke previse in v celoti sploščen videz natanko tisto, kar je iskal skozi dolga leta ? osnova za vrhunski dirkalnik. Že leta 1959, v letu ko je Mini doživel svoj prvenec, je svojega voznika Roya Salvadorija s prvim Mini Cooper poslal v Monzo, na premierno testiranje novega vozila. Leta 1960, samo šest mesecev po premierni predstavitvi Mini, je šest dirkalnikov, ki jih je opremil John Cooper, slavilo svoj prvi uspeh d?estimes na reliju v Monte Carlu.

Ko je prišlo do zamisli nadgraditve vozila, ki je bilo v svoji osnovi mišljeno kot prostorno, poceni in ekonomično transportno sredstvo za vsakogar, v športno različico, je bil snovalec avtomobila Mini, Issigonis, precej bolj zadržan od dirkaškega pionirja Cooperja. Na začetku je Issigonis zavrnil Cooperjev predlog, da bi iz Mini proizvajali model GT. Vendar pa ta zavrnitev ambicioznega Cooperja ni pustila hladnega, saj je kmalu navezal stik s predsednikom družbe BMC, Georgeom Harrimanom, ki je ideji na koncu prižgal zeleno luč. Z omejeno proizvodnjo 1000 vozil Mini Coopers, je bil koncept vozila prepuščen reakciji javnosti. S pomočjo modifikacij kot so daljši hod (bata) od premera bata, večji vhodni ventili, dvojni uplinjač, stranska odprtina in ojačan okrov motorne gredi, je prvi Mini Cooper razvil moč 55 KM, njegova največja hitrost pa se je ustavila pri okrog 130 km/h. Menjalnik je bil prilagojen športnemu načinu prestavljanja, za brezskrbno zaviranje pa so poskrbele zavore na prednjih kolesih. 

Rezultat vseh teh dosežkov je končno prepričal tudi Issigonisa. Ta se je takoj pridružil Johnu Cooper ju in s skupnimi močmi sta pričela z naslednjo stopnjo izboljšav zmogljivosti avtomobila. Pri Mini Cooper S se je premer bata povečal na 70.6 mm, kar je predstavljalo skrajno mejo mogočega. Delovna prostornina motorja s 1.071 ccm je ostala pod vrednostno mejo 1.100 ccm, ki je veljala za ciljni dirkalni razred. Najbolj zavidljiva pa je bila moč motorja, saj je novi motor razvil 70 KM pri 6.200 1/min, največja hitrost motorja pa je bila dosežena pri 7.200 1/min. Ta različica je bila prav tako opremljena z izboljšanim zavornim sistemom, pri čemer je bila zavorna sila podprta s servo asistenco.  

Od 1964 do 1967: zlato obdobje na reliju v Monte Carlu

Temelj senzacionalnega uspeha v motošportu je bil torej položen. Pisalo se je leto 1962, ko je Mini Cooper S prvič poskrbel za razburjenje v Monte Carlu. Finski dirkač Rauno Aaltonen, ki je sedel za volanom tega majhnega, a izredno agilnega avtomobila, je bil osmoljenec odvijajoče se drame med vodečim Davidom in Goljatom v njegovem zavetrju. Samo 3 kilometre pred ciljno črto je vodeči Aaltonen, podcenil zavoj pred seboj in končal dirko s prevrnjenim dirkalnikom. Že v naslednjem letu se je Aaltonen odkupil za storjeno napako, ko je s svojim Mini Cooper S prečkal ciljno črto in postal zmagovalec v svojem razredu in tretjeuvrščeni po skupnem točkovanju.

Vse ja kazalo na to, da se bodo rezultati v prihodnje samo še izboljševali. V zimski reli sezoni 1963/1964, je moč prenovljenega Mini Cooper S dobesedno zasenčila svojega predhodnika. Na spektakularni dirki v Monte Carlu, je irski dirkač Paddy Hopkirk zasedel prvo mesto v skupnem seštevku. Novi Mini je z dodelanim dirkalnim motorjem pustil za seboj precej močnejšo konkurenco. Z izjemno predstavo se je ta mali sprinter zavihtel med legendarna vozila motošporta. V letu, ki je sledilo je finski dirkač Timo Mäkinen, skupaj s svojim kopilotom Paulom Easterjem ponovil slavje v Monte Carlu. Bil je edini izmed dirkačev, ki je premagoval tisoče kilometrov, ne da bi si ob tem prislužil eno samo kazensko točko, pa čeprav se je v francoskih Alpah spopadal z izredno težavnimi razmerami v snegu in ledu. Le 35 od skupno 237 avtomobilov, ki se jih je pognalo s svojih startnih mest, je na tem reliju dejansko prevozilo ciljno črto, med vsemi temi pa je tri avtomobile krasil logotip Mini Cooper S.

V naslednjem letu so gledalci doživeli ?hat-trick?. Izmed štirih tekmovalnih ekip moštva Cooper, so se tri, v katerih so sedeli vozniki Timo Mäkinen, Rauno Aaltonen in Paddy Hopkirk, odlepile od ostale konkurence in dosegle neverjeten rezultat. Ekipe moštva Cooper so prevozile ciljno črto kot prva, druga in tretja. Vendar pa je izjemnemu slavju sledilo grenko razočaranje. Vsem trem zmagovalnim ekipam se je dosežek razveljavil, saj so se komisarji strinjali, da štirje dodatni žarometi, ki so bili nameščeni na prednji rešetki hladilnika, ne sovpadajo povsem s francoskimi pogoji. Ne glede na to, pa je sprejeta odločitev bolj malo vplivala na navdušenje gledalcev do treh voznikov Mini. Hopkirk, Aaltonen in Mäkinen so se zapisali v anale relija v Monte Carlu kot ?trije mušketirji?. Samo leto pozneje je Rauno Aaltonen slavil še bolj veličasten dosežek, saj je s svojim Mini Cooper S dosegel tretjo zmago v Monte Carlu. Tokrat je bilo z njegovim vozilom vse v najlepšem redu.

Vseeno pa se Mini, s svojimi briljantnimi predstavami ni dokazoval samo na relijih. V šestdesetih letih je bil avtomobil zmožen pobirati prva mesta kot za stavo. S svojim športnim rekordom se je zaznamoval kot neponovljiv dirkalnik skozi celotno desetletje. Poleg kariere v dirkalnem športu, pa je različica Mini Cooper v letih med 1961 in 1971 dosegla izjemen uspeh tudi na področju prodaje. Tudi v takratnem času sta se imeni Mini in Cooper mednarodno povezovali z edinstvenim voznim doživetjem. Tudi po tuning kit-u, ki ga je razvijal Cooper za Mini vozila serijske proizvodnje je bilo izjemno povpraševanje. Že od samega začetka ni nobeno drugo vozilo ponujalo več športnih lastnosti za manj denarja in več voznega užitka znotraj omejene prostornosti.  

Mike Cooper je z Mini nadaljeval delo svojega očeta

Tradicionalno zavezništvo med imeni Mini in John Cooper je bil odločilni dejavnik tudi pri izvedbi nove različice majhnega vozila. Leta 1999 je bil Mike Cooper s strani BMW Group povabljen, da pripoji koncept know-how družinskega podjetja, ki sedaj deluje kot John Cooper Garages, pod projektno okrilje MINI. Mike Cooper je z enako strastjo, kot njegov oče nadaljeval z začrtanim delom. Tako kot je to nekoč počel John Cooper, se je tudi njegov sin poglabljal v novo različico z izboljšano zmogljivostjo precej pred prihodom novega MINI na tržišče v letu 2001. Vseskozi je sanjal, da bi pripeljal MINI nazaj na dirkalne steze. Tako je začel z organizacijo John Cooper Challenge za vozila serijske proizvodnje z izboljšano zmogljivostjo v Angliji ? zanimanje med dirkači je bilo nepopisno. 

John Cooper žal ni mogel prisostvovati prihodu moderne izvedbe MINI na tržišče. Preminil je leta 2000, v starosti 77 let. Ime John Cooper Garages se je obdržalo. Tako danes, kot tudi v prihodnje bo to ime označevalo družbo z dolgoletno tradicijo, ki ji je z uporabo koncepta know-how in nepozabnega pečata na področju avto tuninga uspelo navduševati tri različne generacije, prav tako pa je ime sinonimno z izjemnimi osebnostmi, ki so desetletja skrbele za vedno nove pomike meja v motošportu.
 


Galerija: