Predstavitve

Citroen C5: udobje druge generacije

 

 

Citroëni so vedno nekaj posebnega, kar je znamki povzročalo vzpone in padce, so pa si zato pridobili številne privržence,  kot jih ima le malokatera znamka. Njihova trenutna  paleta  vozil dokazuje skupaj s  prodajnimi številkami, da so vozila ljudem všeč.  Citroën suvereno stopa na pota stare slave skoraj zagotovo tudi z drugo generacije modela C5. Predstavljen je v limuzinski in karavanski izvedbi, od prve generacije, pa je povzel le ime. 
 
 
Če so bila mnenja za C5 prve generacije deljena, se to pri drugi generaciji verjetno  ne  bo zgodilo, saj ima  avto zelo napreden dizajn in tako kot vedno tudi tehnologijo. Avto si  oblikovno deli sodobne poteze z ostalimi hišnimi modeli,  silhueta pa ostaja tipično elegantna. Sprednji del krasi velika zračna reža in domiselno oblikovane luči, na zadku pa izstopa vbočeno steklo.  Limuzina in karavan sta napram predhodniku zrasla  v vse smeri.  Limuzina meri 4,79 m,  karavan 4,83 m, karavan je višji za 2 cm in meri 1,48m. Prtljažni prostor v karavanski izvedbi meri 505 litrov, kar je 66 litrov več od limuzine.  ob zloženi zadnji klopi pa meri teoretična prostornina  skoraj 1500 litrov.  Za lažje natovarjanje v prtljažni prostor je pri karavanski izvedbi potreben le pritisk na gumb, pri čemer se zadek vozila dvigne ali približa tlom.

 

Citroëni so tudi v notranjosti vedno bili nekaj posebnega, v predhodnih modelih  so vgrajevali   zanimive rešitve, ki se jih marsikdo še danes spomni, vendar se dolgoročno niso obnesla. V sredinski konzoli je vgrajen 7 palčni zaslon, glasovno upravljanje telefona, avdio sistema in navigacije. V svojem razredu je redkost, da sta na voljo dve vrsti vzmetnja. Tisti nekoliko bolj nezaupljivi se bodo verjetno odločil za klasično, največ udobja pa bodo dobili tisti, ki se bodo odločili za hidropnevmatsko vzmetenje Hydractive III+. Poleg pregovorno številne dodatne in varnostne opreme, med drugim tudi laminirana stranska stekla, je na voljo še električna parkirna zavora in sistem za pomoč pri speljevanju v klanec.

 

Mešanico  dinamike in udobja popestri bogata motorna paleta, predvsem  dizelskih HDI motorjev:1.6 HDi  81 kW (110KM), 2.0 HDi 101kW(138KM),  2.2 HDi 127kW(173KM)  in  2.7 HDi V6 153kW (208KM). V ponudbi bosta tudi dva bencinska motorja 1.8i 16V 93kW (127KM) in  2.0i 16V 105 kW(143KM).  Najmočnejši bencinski motor V6 še ni  na voljo. Za prenos moči bosta skrbela dva ročna 5 ali  6-stopenjska ter dva samodejna 4 ali  6 stopenjska  menjalnika.


Galerija: