Zgodovina

BMW Welt v Münchnu

 

 

1.            BMW Welt.

1.1          Celotno doživetje BMW Welt.

 

 

Z otvoritvijo kompleksa BMW Welt 20. oktobra 2007 je BMW v Münchnu postavil še enega od mejnikov in hkrati ustvaril kraj za prijetne pogovore in nepozabne trenutke. Multifunkcionalna stavba BMW Welt, ki obiskovalcem nudi tudi široko ponudbo zabave, je v prvih šestih mesecih zabeležila že več kot milijon obiskovalcev. Že zdaj spada med tri najbolj  priljubljene zanimivosti bavarskega glavnega mesta. BMW ima svoj sedež in proizvodnjo v severnem delu Münchna že od leta 1918. Zdaj lahko obiskovalci iz vsega sveta še intenzivneje izkusijo vse, kar predstavlja svet BMW: najnovejše trende in razstave s področja tehnike in oblikovanja ter naval čustev pri vseh tistih, ki v stavbi BMW Welt prevzamejo svoj novi avtomobil.

 

BMW Welt kot stavba, vendar hkrati tudi kot institucija, je pomemben vezni člen med podjetjem, blagovno znamko, proizvodi in njegovimi obiskovalci. Samo na tem kraju lahko doživite in izkusite hkrati preteklost, sedanjost in prihodnost. Skupaj z BMW tovarno in BMW muzejem predstavlja BMW Welt logično celoto, popolno doživetje BMW. Kajti prav bližina z arhitektonskega stališča edinstvene gradnje, ki piše prihodnost vseh pomembnih področij mesta Münchnu, ter kombinacija z obiskom muzeja in vodenim obiskom tovarne je tisto, kar ustvari popolno doživetje. Kompleks BMW Welt jasno izraža socialni program in čut za odgovornost podjetja ter tudi zavezanost k spoštovanju prostora, kamor je umeščena skupina BMW.

 

 

BMW Welt. Umetnost biti BMW.

BMW Welt ni le münchenska turistična znamenitost, ampak s svojo arhitekturo, ki piše prihodnost, predstavlja tudi svojevrsten mejnik. Osrednji del kompleksa je namenjen predaji po individualnih željah opremljenih vozil novim lastnikom. Vsako leto 45.000 avtomobilov dobi novega lastnika z vseh konce sveta, letno pa center obišče okoli 850.000 obiskovalcev. Interaktivni razstavni eksponati poleg ekskluzivnih predstavitev trenutnih serij avtomobilov in motornih koles nudijo tudi vpogled v raziskave, razvoj, oblikovanje in proizvodnjo avtomobilov. Na ta način obiskovalcem nudijo priložnost, da podrobno spoznajo blagovno znamko in podjetje BMW. BMW Welt ima tudi dvorano za sprejeme Event Forum z najsodobnejšo tehniko za prireditve vseh vrst. Tu se poleg koncertov, razstav, konferenc in prenosov v živo odvijajo tako tudi sprejemi in seminarji.

 

Za pestro gostinsko ponudbo poskrbijo dve restavraciji, bistro in kavarna. Pestra je tudi ponudba v trgovinah. Otroci od 7. do 13. leta in šolarji od 2. do 7. razreda lahko uživajo v posebnem zabavišču Junior Campus, ki temelji na najnovejših znanstvenih spoznanjih iz otroških in mladinskih raziskav. Tu lahko otroci preko igre doživljajo ?Mobilnost z vsemi čutili?.

 

BMW muzej. Zgodovina, ki se jo lahko dotaknemo.

V bližini BMW stolpnice je BMW muzej nastal leta 1973. V središču pozornosti novega koncepta BMW muzeja, ki bo ponovno odprl svoja vrata 21. junija 2008 in se razprostira preko petih nadstropij razstavnih površin, je navdušenje nad blagovno znamko BMW, za katero je značilna dinamika, športni značaj in strast. S približno 120 originalnimi razstavnimi eksponati, poligonom za obiskovalce, ki vodi skozi 25 samostojnih razstavnih področij, in inovativnim oblikovanjem razstave predstavlja BMW muzej 90-letno zgodovino blagovne znamke BMW. Osrednji poligon vas popelje skozi čas in prostor. 400.000 obiskovalcem letno ponudi širok spekter prekrivajočih se tem in posameznih vsebin. Dramatični učinek muzeja še dodatno okrepijo vsebinsko raznolike perspektive, presenetljivi vpogledi in razgledi ter široko zasnovane predstavitve.

 

BMW tovarna. Strast in tehnika.

BMW tovarna v Münchnu je glavna tovarna skupine BMW, ki povezuje inženirska znanja in inovativnost na najvišji ravni s strastjo, s katero delavci soustvarjajo blagovno znamko in celotno podjetje. Ob pomoči proizvodne mreže po vsem svetu nastaja tu dnevno preko 900 vozil serije 3 (touring in limuzina) in več kot 1.400 motorjev (vrstni šestvaljniki, osemvaljni bencinski motorji, dizelski motorji, zmogljivi M motorji za  M3, M5 in M6 ter dvanajstvaljniki). V münchenski tovarni je zaposlenih približno 9.000 delavcev iz več kot 50 držav, od tega preko 700 pripravnikov. Obrati v münchenski BMW tovarni vključujejo najrazličnejšo tehnologijo za proizvodnjo avtomobilov: stiskalnice, obrati za izdelavo karoserij, lakirnice, obrati za izdelavo motorjev in montaža, pa tudi obrati za izdelavo orodja, opreme in sedežev ter laboratoriji. Tovarna je del svetovne proizvodne mreže s 23 tovarnami v 12 državah. V okviru kompleksa BMW Welt pa ima tudi vlogo ?okna v proizvodnjo BMW?. Individualni vodeni ogledi obiskovalcu omogočijo prvovrsten in izviren vpogled v proizvodnjo avtomobilov.

 

 

1.2 BMW Welt.

Tradicija in prihodnost na

enem mestu v Münchnu.

 

 

Zgodovina BMW je v Münchnu na enem mestu prežeta s kontinuiteto, fleksibilnostjo in inovativnostjo. V zdaj že več kot 90 letih obstoja je iz prvotnega Bayerischen Flugzeugwerke GmbH za proizvodnjo letalskih motorjev in kasnejše proizvodnje kakovostnih motornih koles nastal eden najbolj priznanih proizvajalcev avtomobilov razreda premium na svetu. Temeljni kamen za zgodbo o uspehu je bil položen leta 1917 z ustanovitvijo podjetja BMW GmbH v Münchnu. Še danes BMW proizvaja na svoje glavnem sedežu, sredi mesta, odprt pa je tudi za obiskovalce, sosede in stranke.

 

Poleg BMW muzeja in vodenih ogledov po glavni tovarni v Münchnu nudi BMW Welt, ki je svoja vrata odprl 20. oktobra 2007, celovit vpogled v svet BMW. Vsi trije sestavni deli ? v bližnji okolici centrale koncerna ? tvorijo popolno doživetje BMW. Le tu je mogoče v tako zgoščeni obliki doživeti podjetje, blagovno znamko in proizvode skupaj z njihovo preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. ?V teh časih, ko je na tem mesu konkurenca tako ostra, ni kar samoumevno, da tako veliko, dinamično rastoče in predvsem vsesvetovno angažirano podjetje svoje korenine v tem mestu poganja vedno globlje. BMW Welt za München ne predstavlja le estetske in arhitektonske obogatitve, ampak je tudi pomemben projekt, s katerim se je BMW še enkrat več poistovetil s svojim domačim krajem, ? pripoveduje Christian Ude, nadžupan glavnega mesta Bavarske, o stavbi BMW.

 

Stolpnica, muzej, Welt. Münchenska zgodovina arhitekture.

BMW Welt v prvi vrsti sestavlja vrsta zgradb, s katerimi podjetje že od 30. let prejšnjega stoletja postavlja arhitektonske standarde. Poleg BMW muzeja in pripadajočega markantnega ?ključa? je predvsem stolpnica BMW, istočasno z olimpijskim stadionom in njegovo fascinantno strešno konstrukcijo zgrajena na začetku 70. let prejšnjega stoletja, ki so jo ljudje hitro krstili za ?štirivaljnik?, že od vsega začetka simbol dinamike, usmerjenosti v prihodnost in tehničnega napredka. Tako stolpnica BMW, danes centrala koncerna, kot tudi muzej sta delo arhitekta prof. Karla Schwanzerja in sta skupaj odprla svoja vrata 18. aprila 1973. Od leta 1999 sta centrala koncerna in muzej spomeniško zaščitena ter že dolgo veljata za enega od simbolov mesta München.

 

S kompleksom BMW Welt, ki ga je zasnoval priznani mednarodni arhitekt prof. Wolf D. Prix, je skupina BMW v ta prostor umestila še dodatno urbanistično razpoznavno točko, ki privlači vse obiskovalce bavarskega glavnega mesta, ki jih zanimajo arhitektura, tehnika, oblikovanje in inovacije. Z otvoritvijo kompleksa BMW Welt je BMW položil temeljni kamen za prihodnost. Futuristična in multifunkcionalna zgradba v kombinaciji s predstavitvami najnovejših tehnologij in blagovne znamke BMW navdušuje ljudi z vsega sveta. ?Kombinacija zabavnih doživetij in multifunkcionalne platforme za prireditve vseh vrst je tisto, zaradi česar je BMW Welt tako privlačen. V BMW Welt v Münchnu ne pridejo na svoj račun le ljubitelji blagovne znamke, ampak tudi vsi, ki jih zanima kultura,? zaključuje nadžupan Ude.

 

2.            BMW muzej.

2.1          BMW muzej München.

Inovativno doživetje v novi dimenziji.

 

 

Ko bo 21. junija 2008 BMW muzej po obširnih prenovitvenih delih ponovno odprl svoja vrata, bo obiskovalce pričakal s prostornimi in vsebinsko novimi dimenzijami. Inovativno oblikovane razstave in sodobna medijska tehnologija zaznamujejo celoten koncept in nudijo popolnoma novo doživetje muzeja. Z novimi vsebinskimi koncepti in razstavnimi površinami, ki se razprostirajo preko petih nadstropij, ponazarja BMW muzej suverenost podjetja na področju oblikovanja in izdelave motorjev, kultiviranost in inovativnost. ?S prenovo in razširitvijo muzeja smo ustvarili muzej prihodnosti, ki bo navduševal obiskovalce z vseh koncev sveta. Arhitektura stavbe ter izvirna kompozicija razstavnih predmetov in tematike nudijo intenziven in raznovrsten vpogled v zgodovino BMW, ? pravi vodja muzeja dr. Ralf Rodepeter. Avtomobili, različne teme, arhitektura, oblikovanje in medijska tehnologija se razprostirajo na 5.000 m2 in z edinstveno razstavo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti zagotovijo izvirno doživetje blagovne znamke. Tematski sklopi pričajo o zgodovini podjetja, o blagovni znamki in proizvodih BMW, vse skupaj pa je povezano z razvojnimi smernicami s področij oblikovanja, tehnike in motošporta.

 

Nizka zgradba z globokim učinkom.

S popolno razčlenitvijo nizke stavbe poleg muzejskega ključa, v kateri so bili do zdaj konferenčni prostori, gostinska ponudba podjetja in podzemna garaža, so bile na mnogih področjih ustvarjene številne nove perspektive. V kombinaciji s tradicijo in prihodnostjo se to odraža v razstavnih eksponatih in tudi v arhitektonski kombinaciji muzejskega ključa in nizke stavbe. Nenavadna razstava vseh pomembnih modelov letalskih motorjev, motornih koles in avtomobilov daje obiskovalcem izčrpen vtis o raznovrstnosti proizvodnje, kontinuiteti in inovativnosti blagovne znamke. Do zdaj je BMW muzej letno obiskalo približno 200.000 obiskovalcev, po otvoritvi prenovljenega muzeja 21. junija 2008 pa jih pričakujemo dvakrat toliko. Po novih ?muzejskih ulicah? je razporejenih 25 tematskih področij, mimo katerih se bodo sprehodili obiskovalci z vsega sveta in intenzivno doživljali utrip blagovne znamke.

 

Novi koncept v muzeju prihodnosti.

V središču pozornosti novega koncepta muzeja je navdušenje za blagovno znamko BMW. V tem pogledu muzej predstavlja avtentično zrcalno podobo blagovne znamke in obiskovalcem na najrazličnejše načine priča o značaju inovativnosti, moči in dinamike.

 

Posebna pozornost je posvečena novim tehnikam predstavitve.  V soju žarometov se je znašlo okoli 120 originalnih eksponatov, ki hkrati poudarjajo arhitekturo stavbe. Osrednji poligon v obliki ulice ustvarja podobo velemesta in nas vsebinsko popelje skozi čas in prostor. Tu so urejene številne razstave, tematske predstavitve in prikaz posameznih vidikov blagovne znamke BMW. Dinamični sistem rampe poligona s sedmimi zastekljenimi razstavnimi hišami predstavlja strukturo prostora in oblikuje osrednji trg. V teh prostorih so svoje mesto našla tematska področja iz zgodovine BMW in številni zgodnji proizvodi.

 

Na stalnih in začasnih razstavah BMW muzej obiskovalcem z vsega sveta ne nudi le ustreznega okvirja za predstavitev zgodovine proizvodov, ampak zagotavlja tudi ustrezno pripravljene informacije o uspehih, mejnikih in daljnosežnih razvojnih dosežkih podjetja BMW. Pri tem je notranjost te nizke stavbe s svojo transparentnostjo in višino prostora vse do 13 metrov idealno ozadje za vse stalne razstave. Novo oblikovani muzejski ključ bo postal stičišče in središče začasnih razstav vseh vrst in najraznovrstnejših kulturnih prireditev.

 

Odpiralni čas BMW muzeja.

BMW muzej bo odprt od 21.06.2008.

 

Od torka do petka                                                            09.00 ? 18.00

Sobota, nedelja, petek                                                      10.00 ? 20.00

Zaprto:                                                                            24., 25., 26. decembra, 31. decembra 2008

                                                                                      in 01. januarja 2009.

 

Vstop.

Posamezna vstopnica                                                       12,00 ?

Znižana vstopnica*                                                           6,00 ?

Skupina najmanj 5 oseb                                                    9,00 ?  na osebo

Družinska vstopnica                                                         24,00 ?, velja za največ 5 oseb

                                                                                      (družinski člani in sorodniki 1. stopnje)

 

Vodeni ogledi.

Za vodene oglede se lahko dogovorite po telefonu vsak dan od 08.00 do 22.00 ure na telefonsko številko 0180 2 118822 (0,06 EUR za klic z nemškega stacionarnega omrežja, iz mobilnega omrežja je lahko tarifa drugačna) ali preko e-pošte informacijske službe BMW Welt: [email protected].

 

Vodeni ogledi za širšo javnost.

?         Ogledi za širšo javnost so namenjeni posameznikom in manjšim skupinam,  posamezen ogled vključuje skupino do 15 oseb.

?         Voden ogled za posamezno osebo ? 15,00 vključno z vstopnico

?         Voden ogled za posamezno osebo po znižani ceni* ? 7,50 vključno z vstopnico

 


Galerija: