Reportaže

AMZS CENTER VARNE VOŽNJE odprl vrata

AMZS CENTER VARNE VOŽNJE odprl vrata

 

Na Vranskem je danes  AMZS odprl enega najsodobnejših centrov varne vožnje v Evropi in hkrati največji tovrstni center na območju jugovzhodne Evrope. Posebnost AMZS centra varne vožnje je njegov tehnični del, ki omogoča posebne programe vadbe, namenjen pa bo širšemu spektru uporabnikov, ki bodo želeli izboljšati svoje obvladovanje vozila v prometu. Z otvoritvijo AMZS centra varne vožnje se bo Slovenija pridružila državam, ki aktivno nastopajo v boju za varnost v prometu, in AMZS upa, da bodo vsebine Centra resnično pripomogle k izboljšanju varnosti v slovenskem cestnem prometu.

 

AMZS center varne vožnje se razprostira na površini 160.000 kvadratnih metrov, od tega 66.000 kvadratnih metrov predstavljajo asfaltirane površine, na katerih je urejenih 2,5 kilometra stez in cest. Vadba varne vožnje bo potekala v 6 ločenih sklopih poligona, med katerimi so najpomembnejši in hkrati najatraktivnejši tisti sklopi, ki imajo vgrajene posebne drseče površine in ki voznikom omogočajo v nadzorovanih okoliščinah podrobno preskusiti okoliščine slabega oprijema pnevmatik in zanašanja avtomobila. Pomemben del Centra predstavlja tudi poslovna zgradba s tremi učilnicami za teoretični del izobraževanja, garažami in restavracijo.

 

Že od začetka delovanja bodo pod vodstvom izkušenih in v tujini usposobljenih inštruktorjev potekali tečaji varne vožnje za voznike osebnih vozil, motornih koles (in mopedov ter skuterjev), tovornih vozil ter avtobusov. Kmalu pa bo Center poleg naštetih osnovnih programov uvedel tudi posebne prilagojene programe za različne skupine udeležencev v cestnem prometu (tečaji za zrele voznike, tečaji za voznice, tečaji za mlade voznike in voznike začetnike, tečaji za gibalno omejene voznike, tečaji za voznike dostavnih avtomobilov, avtodomov in terenskih vozil, tečaji za varčno oziroma ekološko vožnjo in podobno). AMZS center varne vožnje bo omogočil tudi programe za zaključene skupine tečajnikov (podjetja, posebne ciljne skupine) ter vsebine komercialne narave (predstavitve avtomobilov in podobni dogodki). Na AMZS pričakujejo, da se bo na letni ravni tečajev varne vožnje udeležilo 10.000 tečajnikov, v letu 2008 pa pričakujejo 1.500 tečajnikov vseh kategorij tečajev varne vožnje.

 

Pri gradnji AMZS centra varne vožnje so sodelovali avstrijski strokovnjaki iz avto kluba ÖAMTC, ki imajo s tovrstnimi centri že več kot 20 let izkušenj. Avtor arhitekturne rešitve je Franz Wurz, izgradnjo poligona pa je prevzela avstrijska družba Technische Hydraulikgaerete GmbH. Poslovna zgradba je delo domačega gradbenika Gradisa skupine G. Gradnja AMZS centra varne vožnje se je pričela julija 2007, investicijska vrednost AMZS centra varne vožnje pa je 11 milijonov evrov.

 

S Centrom varne vožnje želi AMZS pripomoči k izboljšanju stanja varnosti na slovenskih cestah, kot je ob otvoritvi Centra povedal direktor družbe AMZS, d.d. mag. Janez Božič: ?Slovenija z današnjim dnem dobiva enega najsodobnejših evropskih centrov varne vožnje, za katerega smo prepričani, da bo pripomogel povečati varnost v prometu na slovenskih cestah. AMZS, d.d. si s svojim delovanjem že vse od svojih začetkov prizadeva izboljšati varnostne razmere v prometu, zato smo še posebej veseli, da danes prav mi odpiramo največji center varne vožnje ne le v Sloveniji, ampak na celotnem območju jugovzhodne Evrope, ki bo učil in vzpodbujal povečanje prometne varnosti. Želimo si, da bi skupaj s Centrom v Sloveniji zaživela tudi nova kultura vožnje ? varne vožnje.?.  

 

V ponedeljek, 1. septembra 2008, je na Vranskem potekala slovesna otvoritev AMZS centra varne vožnje, ki  so se je udeležili tudi minister za notranje zadeve Dragutin Mate, predsednik Avto-moto zveze Slovenije Boris Perko, namestnik predsednika FIA za mobilnost Franco Lucchesi ter župan občine Vransko Franc Sušnik.

 

 


Galerija: