Tehnika - novosti

Novi rod gorivnih celic

Nissan Motor Co., Ltd. je razvil novi, osnovni niz gorivnih celic, ki ima enkrat večjo specifično moč kot osnovna enota gorivnih celic doslej. Ključna kovina pri izdelavi gorivnih celic je platina. Ker je za novi niz gorivnih celic potrebno le pol toliko platine, kolikor jo je bilo potrebno za izdelavo teh naprednih elementov za pridobivanje električne energije iz vodika in kisika doslej, je cena novega rodu osnovnega niza manjša za 35 odstotkov. Skupine vozil, s katerimi so preizkušali nove nize gorivnih celic, bodo v vsakdanji promet zapeljale konec letošnjega leta.

 

Podvojitev specifične moči je omogočilo izboljšanje prevodnosti elektrolitske plasti v zgradbi membranskih elektrod, kjer poteka poglavitna kemijska reakcija v gorilnih celicah. Manjše mere, torej kompaktnejša zgradba, je v največji meri posledica zamenjave ogljikovih ločitvenih sten z novimi, tanjšimi kovinskimi stenami. Osnovna naloga ločitvenih sten je zmanjšanje količine vodika, kisika in vode, potrebnih za potek kemijske reakcije. Poseben premaz na ločitvenih stenah boljša prevodnost in preprečuje korozijo, kar veča učinkovitost in trajnost brezhibnega delovanja skozi celotno življenjsko dobo niza gorivnih celic.

 

Občutno obstojnejši material, ki je uporabljen za elektrode, zmanjša za 50 odstotkov potrebe po platini, kar predstavlja enega izmed najpomembnejših dosežkov, saj odločno manjša ceno sestavnih delov in osnovnega niza gorivnih celic v celoti.

 

Naštete izboljšave gorivnih celic so podvojile njihovo specifično moč, kar omogoča zmanjšanje velikosti niza ogljikovih celic za tretjino in odločno pocenitev, ne da bi bilo potrebno ob tem žrtvovati njihove zmogljivosti. Tako je novi rod niza gorivnih celic manjši za četrtino, v primerjavi s prejšnjim rodom pa ima največjo moč povečano za faktor 1,4, z 90 kW na 130 kW. Ker je prej njegova prostornina znašala 90 l, zdaj pa le 68 l, je odločno večja tudi njegova prilagodljivost in uporabnost, kar daje nove možnosti pri snovanju vozil na gorivne celice.

 

Novi rod niza gorivnih celic je tako kot številne druge okolju prijazne tehnologije nastal v okviru Nissanovega zelenega programa 2010. Ta načrt veleva razvoj novih tehnologij, izdelkov in storitev, ki bodo botrovale dejanskemu zmanjšanju izpusta ogljikovega dioksida ter za okolje obremenjujočih drugih emisij in večji obseg recikliranja.

 

www.nissan.si


Galerija: