Predelave

Eksploziven in suveren ? novi Golf GTI

Med predstavitvijo prve in poslavljanjem pete generacije je Golf GTI z več kot 1,7 milijona kupcev postal svetovna prodajna uspešnica. Sedaj na startni črti že čaka nova generacija: Volkswagen bo na avtomobilskem salonu v Parizu (od 4. do 19. oktobra 2008) svetovni javnosti premierno predstavil študijo novega Golfa GTI.

 

S podvozjem GTI z novo elektronsko prečno zaporo (XDS) dobijo ovinki in vlečna sila povsem nov pomen. Študija doseže hitrost 240 km/h, s turbomotorjem z močjo 155 kW (210 KM) pa zagotavlja še več užitka v vožnji in v povprečju porabi le še 7,5 litra goriva.

 

Spomladi 2009 se bo začela serijska proizvodnja šeste generacije Golfa GTI ? kot običajno z edinstveno kombinacijo športnega podvozja in dinamičnega motorja. Motor največji navor 280 Nm razvije že pri 1.800 vrt./min. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 6,9 sekunde. Zračni upor in moč sta v pat poziciji šele pri 240 km/h.

 

Z 22 mm nižjo lego in novim športnim podvozjem imajo vzmeti, blažilniki in zadnja stabilizatorja študije povsem nove nastavitve. Poleg tega bo tudi za novi GTI kot dodatna oprema na voljo sistem za dinamično uravnavanje podvozja (DCC).

 

"Želeli smo dosledno logičen GTI-design, avto, ki ima moč, a obenem tudi stil," je povzel Walter de Silva, glavni oblikovalec družbe Volkswagen AG. Študija šeste generacije, ki bo predstavljena v Parizu, združuje stilske elemente dveh GTI-ikon. Detajle, kot sta značilna satasta mreža hladilnika in kot črka V oblikovan pokrov prtljažnika, ki se razteza preko žarometov, je prispevala peta generacija GTI. Jasno začrtane in poudarjeno vodoravne linije so nedvomno obuditev prve generacije GTI. S tem stilskim elementom in vodoravno osnovno grafiko sprednjega dela se študija Golf GTI zdi širša (1,78 m), nižja (1,47 m) in bolj dinamična kot katerikoli drug avto v tem razredu.

 

www.volkswagen.si


Galerija: