Novice

Opel Insignia: izklesana oblika se sreča z nemško natančnostjo

 

? Nov koncept: športna limuzina srednjega razreda
? Široka izbira: tri različne karoserije, sedem motorjev s certifikatom Euro 5
? Vodilne tehnologije: Opel Eye, FlexRide, AFL+, Adaptive 4x4

 

Z začetkom proizvodnje novega modela Insignia je Opel ponovno opredelil razred vozil srednje velikosti. S coupejevsko strešno linijo in z močnim poudarkom na oblikovanju, je Opel Insignia vnesla potrebno eleganco v segment trga, ki se nenehno spreminja zaradi stremljenja po lepo oblikovanem vozilu, ki bo nudilo majhno porabo goriva in bo kljub temu zabavno za vožnjo.

 

Srednje veliki avtomobili trenutno predstavljajo približno 10 odstotkov evropskega trga, vendar pa gre za področje, v katerem se pričakuje ponovna rast, ko bodo kupci zapustili svoja velika športno-terenska vozila ter presedlali na limuzine in karavane. Po decembrskem prihodu različic s štirimi in petimi vrati se bo spomladi 2009 v salonih pojavil dinamično oblikovani model Sports Tourer.

 

?Insignia poleg vrhunskih aerodinamičnih in drugih inovativnih lastnosti, kot so prilagodljivo podvozje FlexRide, pametni štirikolesni pogon Adaptive 4x4, luči AFL+ in Opel Eye, postavlja nove tehnološke standarde v svojem razredu. Model Insignia oblikujejo, načrtujejo in izdelujejo v Rüsselsheimu, zato Insignia poudarja predanost našemu nemškemu sedežu,? pravi Hans Demant, glavni direktor podjetja Adam Opel GmbH in podpredsednik družbe GME Engineering.

 

Nova oblika: Insignia vodi v Oplovo prihodnost

 

Oblika Insignie je popeljala Opel na novo raven in s svojim drznim, dinamičnim in prefinjenim videzom, ki poudarja odlično vozno dinamiko modela, predstavlja novo samozavest te avtomobilske znamke.

 

?Z Insignio smo ponovno opredelili naš oblikovalski besednjak. Združili smo kiparsko umetnost z nemško natančnostjo,? pravi Mark Adams, podpredsednik oddelka za oblikovanje za GM Europe. Oblikovalci za izražanje te filozofije uporabljajo tematiko krila in rezila. Glavni znak pristnosti zunanje oblike Insignie je njena tekoča, elegantna silhueta. Izklesana oblika karoserije je poudarjena s čudovito oblikovanimi sprednjimi in zadnjimi žarometi, še dodatno pa je poudarjena z drzno masko hladilnika. Z novo Insignio se prav tako prvič pojavi prenovljeni logo, ki ima ponosno vtisnjeno Oplovo ime v širšem robu, ki obdaja Oplov zaščitni znak strele. Insignia prav tako postavlja nove standarde za Opel z vrhunsko notranjo kakovostjo, ki konkurira najboljšim v tem razredu.

 

Odlična aerodinamika, izključno motorji Euro 5

 

Insignia je bila izdelana z namenom, da postane uglajen, aerodinamičen avtomobil z izredno nizkim koeficientom zračnega upora 0,27 CD. Več kot 250 sestavnih delov Insignie je izdelanih iz recikliranega materiala, vozilo samo pa je izdelano tako, da ga je možno po njegovi uporabni dobi 85-odstotno reciklirati.

 

Nova Opel Insignia bo že od samega začetka na prodaj z izredno široko ponudbo sedmih motorjev, ki ustrezajo emisijskimim standardom Euro 5. Na voljo so štirje bencinski motorji od 115 do 260 konjskih moči in trije novi 2,0-litrski turbodizelski motorji s 110, 130 in 160 konjskimi močmi. V prihodnjih mesecih se bo ponudba pogonskih sklopov (BiTwin turbo) razširila z dvema novima motorjema: 1,6-litrskim bencinskim turbomotorjem s 160 konjskimi močmi in z novim 2,0-litrskim turbodizelskim motorjem z dvojno turbino, s procesom izgorevanja v zaprti zanki in z največjo močjo 190 konjskih moči.

 

Poleg tega se bo proti koncu naslednjega leta pridružila še različica ecoFlex z izredno nizkimi emisijami CO2, zaradi česar pa se ne bo zmanjšala zmogljivost samega vozila. Vsak izmed teh motorjev je v svojem razredu konjskih moči med najbolj okolju prijaznimi, ker pomeni majhno porabo goriva in oddaja majhno količino emisij CO2.

 

Vsi dizelski in bencinski motorji imajo štiri ventile na valj in vsi imajo 6-stopenjske ročne menjalnike. Najmočnejši dizelski in bencinski motorji so prav tako na voljo s 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom. Pri bencinskih motorjih 2.0 Turbo in 2.8 V6 Turbo lahko naročite prilagodljivi štirikolesni pogon Adaptive 4x4, ki bo pozneje na voljo tudi z močnejšimi dizelskimi motorji.

 

Insignia poudarja Oplovo vsestranskost in inovativnost

 

Vrsta novih ali izboljšanih funkcij pri modelu Insignia poudarja Oplovo predanost k uvajanju tehničnih inovacij po ugodni ceni. Insignia uporablja mehatronično podvozje nove generacije, ki omogoča prilagojene, osebne nastavitve. Skupaj z možnostjo prirejanja vozne izkušnje za dodaten užitek pri vožnji nudi koncept podvozja nove Insignie več udobja za vse in varno ter predvidljivo vožnjo v vseh pogojih. Z možnostjo FlexRide, ki je na voljo kot standardna oprema pri modelih Sport, lahko vozniki priredijo svoje podvozje in si nastavijo vzmetenje s pritiskom gumba. FlexRide omogoča vozniku izbiro dinamičnega in športnega načina vožnje (način Sport) ali sproščeno in mehkejšo nastavitev (potovalni način), ki sta na voljo poleg udobnega standardnega načina, ki se prilagodi vsem slogom vožnje. To omogoča optimalno stabilnost vozila v vseh pogojih vožnje.

 

Poleg tega je možno različico Insignie z dvema močnima bencinskima motorjema s turbopolnilnikom naročiti tudi z najnovejšo Oplovo generacijo štirikolesnega pogonskega sistema. Sistem, ki se imenuje Adaptive 4x4, izboljša krmiljenje vozila in njegovo stabilnost v vseh pogojih vožnje. Sistem omogoča optimalno vlečno moč in je izdelan tako, da omogoča bolj dinamično vožnjo Insignie. Adaptive 4x4 združuje najboljše značilnosti običajnih mehanskih in hidravličnih štirikolesnih pogonskih sistemov. Hidravlika lamelne sklopke je elektronsko nadzorovana tako, da razporejajo navor od 0 do 100 % med sprednjo in zadnjo premo. Na zadnjo premo je tako možno prenesti do 2700 Nm navora. Poleg tega je na voljo elektronski diferencial z delno zaporo eLSD.

 

Prav tako Insignia, kot pionir v svojem razredu, nudi inovacijo, ki se imenuje Opel Eye, ki sledi Oplovi filozofiji, nuditi napredno tehnologijo po ugodni ceni. Ta kamera, ki je nameščena med vetrobranskim steklom in vzvratnim ogledalom, voznikom pomaga na dva različna načina. Funkcija za prepoznavanje prometnih znakov odčitava in si zapomni hitrostno omejitev in znake za prepoved prekoračitve ter jih prikaže na armaturni plošči. Sistem nenamerne menjave voznega pasu pa voznike opozori, ko nehote zapeljejo s svojega voznega pasu.

 

Opel prav tako predstavlja številne izboljšave v svoji novi generaciji sistema prilagodljivih žarometov (AFL+), vključno s samodejno nastavitvijo sprednjega žarometa glede na prevladujoč profil cestišča in pogoje vidljivosti. Sistem ima prvič devet svetlobnih funkcij. Tipala vozila merijo hitrost, stopnjo prečnega zasuka, krmilni kot in zaznavajo dež; optično tipalo pomočnika dolgih žarometov zbira informacije o profilu cestišča, stanju vožnje in pogojih vidljivosti. V eni sekundi se nato programska oprema sistema odloči, katera funkcija osvetlitve je primerna za prevladujoče stanje na cesti in temu ustrezno prilagodi žaromete. Modeli Opel Insignia z žarometi AFL+ so na voljo tudi z dnevnimi LED-lučmi. V primerjavi z običajnimi kratkimi žarometi LED-luči izboljšajo porabo goriva, ker porabijo znatno manj električne energije.

 

Celovit pristop od proizvodnje do servisa

 

Insignia se proizvaja v tovarni v Rüsselsheimu, ki je vrata odprla leta 2002 in katere cilj je dosegati odličnost v proizvodnji in kakovosti. Nov, srednje velik avtomobil se izdeluje v enem najsodobnejših GM-ovih obratov in iz vrhunskih materialov ter z najsodobnejšimi proizvodnimi tehnikami. Vozilo je izdelano z namenom, da ohrani svojo poprodajno vrednost in da v primeru trčenja ohranja nizke stroške popravila.

 

 ?GM Europe bo do leta 2012 v znamko Opel in ofenzivo novega modela vložilo devet milijard evrov. Od tega bo naša tovarna v Rüsselsheimu, kjer se bo Insignia izdelovala, prejela 900 milijonov evrov. Ta naložba je začetna točka nove Oplove generacije,? je dejal Carl-Peter Forster, predsednik družbe General Motors Europe.


Galerija: