Predstavitve

Renault Megane berline in coupe

 

Novi Renault Mégane Berline in Novi Renault Mégane Coupé, ki sta bila razkrita to jesen, pomenita začetek prenove Renaultove ponudbe v segmentu C. Novi Mégane z modeloma Berline, ki bo v Sloveniji naprodaj od 1. decembra in Coupé, katerega prodaja bo pri nas stekla januarja 2009, ponuja odlične vozne lastnosti, izjemno udobje, zelo priročno zasnovano voznikovo okolje in obilico opreme ter funkcij avtomobilov višjega razreda.

 

Oblika Novega Mégana je plod oblikovalskega stremljenja k izdelavi avtomobila, ki bo pritegoval pozornost in ugajal že na prvi pogled, svoj navdih pa črpa iz sveta športa ter z avtomobilom povezanih strasti. Novi Mégane Berline je privlačen avto, ki vliva zaupanje. Novi Mégane Coupé poudarja predvsem varno uživanje v vožnji in zmogljivostih in izbirčnim ljubiteljem ponuja zadovoljstvo, ki izpolnjuje obete njegove zunanje podobe in ga obenem lahko uporabljajo za vsakodnevne potrebe.

 

Skupna genska zasnova z drugimi modeli Renault za izrazito čvrstost in zaznavno kakovost. Poleg čvrstosti, ki jo obljublja njuna oblika, imata Nova Mégane Berline in Coupé visoko raven natančnosti in kakovosti izdelave ter izbranih materialov. Renault je pri obeh modelih uporabil napredek na področju kakovosti in zanesljivosti, ki so ga dosegli pri vseh svojih modelih.

 

Dva poglavitna cilja snovalcev sta bila udobje in priročnost. Nova Mégane Berline in Coupé imata novo preglednejšo kombinacijo analognih in digitalnih merilnikov. Poleg tega imata tudi veliko opreme, kakršna je običajno v avtomobilih višjega razreda, na primer samodejno parkirno zavoro, prostoročno kartico za odklepanje in zagon motorja, samodejno zaklepanje avta ob oddaljitvi voznika od avtomobila, navigacijski sistem Carminat Bluetooth? DVD, nenazadnje pa tudi po meri razvit sistem prostorskega zvoka ?3D Sound by Arkamys??.

 

 

Po Laguni III, ki je za 15 kilogramov lažja od Lagune II, je tudi Novi Mégane plod Renaultovega programa za zmanjševanje teže. V povprečju je za 8 kilogramov lažji od svojega predhodnika z enakovrednima motorjem in opremo.

 

Motorno ponudbo združujeta dve temeljni lastnosti motorjev TCe in dCi: odzivnost in spoštljivost do okolja. V obdobju, ki je podrejen zmanjševanju izpustov CO2 in pod vplivom naraščajočih cen goriva, imajo Renaultovi modeli iz družine Novi Mégane široko ponudbo temeljito posodobljenih bencinskih in dizelskih motorjev, ki zmogljivosti združujejo s skrbnostjo do okolja.

Dizelskima motorjema dCi 85 in dCi 105, ki sta se že uveljavila z zmogljivostmi in prijetno uporabnostjo, se pridružujeta dCi 90 FTD[1] in dCi 110 FTD z le 118 oziroma 120 grami izpusta CO2 na kilometer. Poleg novega motorja dCi 130 FTD (135 g CO2 na km) bosta kmalu na voljo še posebno zmogljiva dCi 150 in dCi 160.

Ob prožnih in uveljavljenih bencinskih motorjih 1,6 16V in 2,0 16V bost na voljo še nova motorja TCe 130 in TCe 180 (TCe = Turbo Control efficiency), ki sta plod dela na zmanjševanju prostornine (downsizing). Oba nova motorja sta gospodarna ? s posebnim poudarkom na znižanih stroških uporabe in vzdrževanja, odzivna že pri nizkih vrtljajih, svojo moč in navor pa podajata zvezno vse do najvišjih vrtljajev.

 

Varnost je pri Renaultu na prvem mestu, kar je jasno tudi za Novi Mégane. Ta je opremljen tudi s podvojenimi tipali za bočni trk in dvoprostorskima stranskima varnostnima blazinama za zaščito trupa in medenice. Naloga tega sistema je kar najbolj učinkovito omejevanje posledic bočnega trka, prvič pa je bil vgrajen v model Laguna III.

 

Novi Mégane je tudi avtomobil z družbeno odgovornostjo in ustreznim odnosom do okolja, saj je ob koncu življenjske dobe možno ponovno uporabiti 95 odstotkov njegove teže, skoraj 12 odstotkov oziroma v povprečju 22 kilogramov vgrajenih plastičnih delov pa je izdelanih iz že recikliranih snovi.

 

Nova Mégana Berline in Coupé izdelujejo izključno v Renaultovi tovarni Palencia v Španiji, ki ima okoljski certifikat ISO 14001. Učinkovito vodenje izdelave raznolikih modelov je ključnega pomena za industrijske procese, saj istočasno izdelujejo modele družine Novi Mégane in družine Mégane II. Večina naložb v tovarno je bila namenjena za izboljšanje zaznavne kakovosti in trdoživosti novih modelov.

Dovoljenje za serijsko izdelavo za Novi Mégane Berline je bilo izdano poldrugi mesec pred predvidenim rokom, za Novi Mégane Coupé pa tri tedne prej. Osebje tovarne je bilo pripravljeno na zagotavljanje najvišje kakovosti že ob zagonu proizvodnje.

 

Do leta 2010 bo nova družina Mégane obsegala šest modelov, med katerimi bo vsak imel svoj lasten in prepoznaven značaj. Teh šest modelov je bilo zasnovanih predvsem za kupce na evropskih trgih, izdelovali pa jih bodo v tovarnah Renault v Palenciji (Španija) in Douaiju (Francija). Poleg teh šestih bodo za neevropske trge na voljo tudi drugi modeli, ki bodo tehnično posebej prilagojeni lokalnim pogojem uporabe.

 

 

Dinamična in elegantna oblika za Novi Mégane Berline

Novi Mégane Berline je oblikovan za osvajanje posebno zahtevnih kupcev in združuje oblikovne poteze iz sveta športa ter z avtomobili povezanih strasti. Strokovnjaki direkcije Renault Design so v tesnem sodelovanju z razvojnimi inženirji že od začetka projekta skrbeli, da bodo športne oblikovne poteze in čvrstost vključene že v zasnovo novega Mégana. Oboje je podkrepljeno z velikodušno odmerjenimi karoserijskimi površinami in oblinami, rezultat pa je 4,295 metra dolga družinska kombi-limuzina z dinamično držo, kratkima previsoma spredaj in zadaj, 2,64-metrsko medosno razdaljo, strmo zaključeno strešno linijo in širokima kolotekoma (spredaj za 28 mm in zadaj za 33 mm širša kot pri Méganu II).

 

Coupé, ki ga je navdihnila strast do avtomobilov

Strast do avtomobilov je še posebno očitna v primeru Novega Mégana Coupé. Izjemno dinamično oblikovan prednji del ima masko, ki jo na obeh straneh dopolnjujeta satinirani kromasti obrobi, osrednji del maske in obloga odbijača pa sta črna. Žarometa nadaljujeta obris zajetne odprtine za dovod zraka in kažeta na močno in odločno osebnost. Guba na pokrovu motorja se od romba nad masko razteza preko nagnjenih prednjih stebričkov v robova nazaj nagnjene strehe, s čimer zagotavlja nezmotljivo dinamičen obris. S strani grafične oblike steklenih površin in zlasti zašiljenih zadnjih stranskih oken dopolnjujejo glavni obris avta, ki daje vtis gibanja naprej. Širok in mišičast zadnji del Novega Mégana Coupé in za 12 milimetrov nižje podvozje kot pri Berline zagotavljajo videz avta, ki čvrsto sedi na cestišču. Ohišji zadnjih luči skrivata po dve črno obrobljeni kvadratasti luči in dajeta vtis, kot bi bili položeni na široki rameni.

Športno poreklo Mégana Coupé in njegovo zgledovanje po oblikovalski študiji Fluence kažeta dve pokončni gubi, ki na pokrovu prtljažnika obrobljata Renaultov romb in dajeta ?piko na i? zaobljenemu zadku. Novi Mégane Coupé ima pod zadnjim odbijačem tudi viden difuzor zraka, zgornji rob prtljažnih vrat pa je diskretno oblikovan v aerodinamično krilce.

 

Računalniška doba

 

?Novi Renault Mégane je plod drzne odločitve za popolno digitalizacijo,? pravi Patrick Le Quement, podpredsednik Renaulta odgovoren za oblikovanje.

Z uporabo popolnoma računalniško podprte tehnologije so v direkciji Renault Design lahko delali vzporedno s projektnimi inženirji že od samega začetka. Takšna napredna tehnologija omogoča izdelavo filmov za upodobitev avtomobila v popolnoma navideznem okolju po manj kot tri ure trajajočih izračunih. To orodje so v celoti razvili sami in omogoča ovrednotenje oblik novega avtomobila še preden je izdelan prvi pomanjšan model. Gre za nepogrešljivo prednost pri sprejemanju odločitev o obliki, saj je omogočilo, da so pri zorenju oblike modelov programa X95 (interna projektna oznaka za Novi Mégane) sodelovali tudi strokovnjaki za trženje in prodajo. Popolnoma digitalna tehnologija omogoča tudi pripravo orodij, ki bodo potrebna za izdelavo vozila.

 

 Sistem ?3D Sound by Arkamys?? obsega:

 

- radijski sprejemnik s CD MP3 predvajalnikom in šestimi zvočniki,

- Arkamys? programsko opremo za digitalno obdelavo signala, ki zagotavlja lastnostim in materialom potniškega prostora prilagojeno izvrstno prostorsko zvočno sliko,

- skupno izhodno moč 140 W z zmanjšanim tveganjem nasičenosti in popačenja, ki sta sicer običajna pri poslušanju glasne reprodukcije,

- optimiziran sprejem radijskega signala z dvojno anteno.

 

Arkamys? je sistem prostorske obdelave zvoka patentiral leta 2000. Ta pri danih signalih (mono, stereo, 5.1) s pomočjo posebej umerjenega programa, ki je vgrajen v radijski sprejemnik, dosega višjo raven vernosti reprodukcije.

Uporaba tega znanja v avtomobilu pomeni preseganje omejitev, ki jih postavlja za zvočno reprodukcijo ne najbolj primerna narava potniškega prostora. Njegove akustične lastnosti lahko krnijo omejenost prostora in njegova oblika ter uporabljeni materiali. Zaradi tega ima vsako vozilo svoje lastne akustične lastnosti. Arkamys? s svojim edinstvenim znanjem in programsko opremo zagotavlja rešitve zvočne reprodukcije po meri Novega Mégana.

Arkamys? je leta 1998 ustanovila skupina strokovnjakov za proučevanje zvočnih lastnosti in skladateljev in ima danes desetletne izkušnje na področju filmske po-produkcije. Glavni del uporabe njihovega znanja v prostorski obdelavi zvoka je ?remastering? filmov za DVD izdaje (npr. filmi Luca Bessona: Subway, Bagdad Cafe in Dirty Dancing). Izvirne zvočne posnetke natančno obdelajo, da bi verno reproducirali njihove posebne zvočne lastnosti.

  

Novi Mégane: velika družina modelov, z utrjenim slovesom

Mégane je s skupno prodajo skoraj 8,5 milijona primerkov od predstavitve leta 1985 že utrdil svoj sloves uspešnice. Sedem karoserijskih različic, ki tvorijo družino modelov Mégane, se vsak dan po svetu vozilo milijoni ljudi, izdelujejo na treh celinah (Evropi, Južni Ameriki in Aziji) v devetih tovarnah, naprodaj pa so v več kot 75 državah izven zahodne Evrope.

 

V zahodni Evropi si je Mégane z odličnim razmerjem med potovalnim udobjem, najvišjo stopnjo varnosti, preproste vsakdanje uporabnosti in nizkih stroškov uporabe prislužil zaupanje zahtevnih kupcev. Razni modeli družine Mégane so se dolgo uvrščali v vrh evropskih prodajnih lestvic in prejeli številna pomembna priznanja, vključno z nazivom ?Avto leta 1998? za Scénic I in ?Avto leta 2003? za Mégane II. Mégane II je bil tudi prvi avto iz segmenta kompaktnih avtomobilov, ki je leta 2003 dobil oceno pet zvezdic s strani konzorcija Euro NCAP.

 

Scénic je kot prvi tovrsten model ustvaril nov segment kompaktnih enoprostornikov in nadgradil pristop, ki ga je Renault predstavil z modelom Espace leta 1984 in kasneje s Twingom v letu 1993. Revolucionarni Scénic je v avtomobilski industriji sprožil verižno reakcijo, saj je v vrtinec svojega uspeha potegnil številne druge avtomobilske znamke.

 

Mégane Coupé-Cabriolet je bil prvi avtomobil s serijsko vgrajeno stekleno zložljivo streho. Prav tako je bil prvi avto v svojem razredu, ki je zagotovil enako mero varnosti kot kombi-limuzinska različica, še posebno zaradi zaščite pred zdrsom telesa pod varnostnim pasom.

 

V letih 2003 in 2004 je Renault z dodatkom dveh različic modela Scénic postal prva znamka, ki je v segmentu kompaktnih enoprostornikov ponujala dve karoserijski različici v treh izvedenkah: Scénic, Grand Scénic s petimi in Grand Scénic s sedmimi sedeži.

 

V letih 2004 in 2005 je bil Renault Mégane z vsemi karoserijskimi različicami najbolje prodajan model v zahodni Evropi. Njegova priljubljenost je rasla tudi na drugih celinah, saj so ga začeli izdelovati tudi v tovarnah v Južni Ameriki, Turčiji in Iranu.

 

Še v letu 2007, torej 13 let po predstavitvi prvega modela, je bila Renaultova družina Mégane uvrščena med pet najbolje prodajanih osebnih avtomobilov v zahodni Evropi in je osvojila skoraj 10-odstoten delež v svojem segmentu.



[1]FTD = Filter Trdnih Delcev (v francoščini = FAP, v angleščini = DPF)


Galerija: