Tehnika - novosti

Volvo Cars želi postati vodilni na trgu ?plug in? hibridne tehnologije

 

 

Podjetje Volvo Cars nadaljuje z osredotočenostjo na napredno zeleno tehnologijo in sedaj stopa še korak naprej s projektom DRIVe proti ničli (DRIVe Towards Zero). Gre za projekt v sodelovanju s švedskih dobaviteljem energije Vattenfallom. Skupaj želijo do leta 2012 izdelati vozila Volvo na baterije, ki bodo uporabljala ?plug in? hibridno tehnologijo.

 

?Ni nikakršnega dvoma, da so okoljske teme trenutno prioritete pri razvoju produktov pri Volvo Cars,? pravi Stephen Odell, predsednik uprave pri Volvo Cars. ?Izpusti ogljikovega dioksida se bodo glede na naše plane znižali s pomočjo agresivne električne strategije, kar nas bo zavihtelo na vodilni položaj, ko gre za prevoz potnikov in skrb za okolje. ?

 

?Plug in? električni hibridi na voljo do leta 2012

Pri ?plug in? električnih hibridih obstaja veliko prednosti: izpusti ogljikovega dioksida so precej nižji, s pomočjo električnega motorja pa je tudi zmogljivost večja. Ponuditi privlačen model, ki ne sprejema kompromisov pri drugih pomembnih lastnostih, je absolutni predpogoj za trg, ki se nagiba k okoljsko bolj sprejemljivimi alternativami, ki zares naredijo spremembo.

 

?Grem celo tako daleč, ko pravim, da bo ?plug in? električni hibrid lansiran leta 2012, to bo zares sanjski avto. Z inovativnimi rešitvami, ki jih bomo ponudili, bo voznik deležen udobne vožnje z avtomobilom, ki ga bo Volvo opremil z odlično opremo, visoko varnostjo in pristnim voznim užitkom,? pravi Odell.

 

Stephen Odell pravi, da sodelovanje s podjetjem Vattenfall odpira povsem nov potencial za razvoj prihodnjih zelenih tehnologij na bolj učinkovit način. Partnerstvo je nekaj, kar podjetje smatra za bistvo, ki zagotovi napredek.

 

?DRIVe proti ničli je naša vizija, skupaj s strokovno pomočjo podjetja Vattenfall se približujemo ciljem. Z našo osveženo okoljsko mapo za prihodnje utrjujemo vodilni položaj v okoljski sferi znotraj premium segmenta,? zaključuje Stephen Odell.

 

 

 

Volvo Cars v prihodnje ?

 

FlexiFuel

Modele FlexiFuel poganja E85 (85-odstotni obnovljivi bioetanol in 15-odstotni bencin). Bioetanol je popolnoma obnovljivo gorivo in se ga lahko pridobi iz več virov: sladkorni trs, žito in ostanki lesa. Vi Volvovi manjši modeli (C30, S40 in V50) ter večji avtomobili (V70 in S80) so vsi na voljo kot različice FlexiFuel.

 

Tehnologija GTDi

V letošnjem letu bo podjetje Volvo Cars predstavilo razvoj popolnoma nove generacije visoko zmogljivih motorjev na bencin. Ti motorji bodo veliko bolj ekonomični in bodo znižali porabo goriva in izpust emisij za 20 do 30 odstotkov. Tehnologija GTDi omogoča zniževanje velikosti motorja, hkrati pa obdrži trenutno raven delovanja.

 

?Plug in? električni hibridi

Volvo Cars bo električne hibride na ?plug in? na trg lansiral  leta 2012. Pri tej tehnologiji obstaja baterija, ki vozi na električni motor, ki nima izpustov. Baterijo lahko napolnite preko navadne stenske vtičnice, energija pa se shranjuje in se ponovni uporabi. Ta sistem bo podkrepljen z novim Volvovim zelo zmogljivim dizelskim motorjem, ki je narejen tako, da deluje na obnovljiv sintetični dizel in bo doseg prihajajoče visoke zahteve zakonov glede izpusta emisij. Izpust emisij CO2 bo pri vozilu na ?plug in? nižje od 50 g/km. Vozilo se bo tako klasificiralo kot ?super kreditno?, v veliko evropskih držav bodo uvedli posebne davčne olajšave za nakup takih vozil. Vozila, ki bodo v okolje izpuščala manj kot 50 g/km, bodo verjetno dobila najbolj zaželen status.

 

Vozila na baterije

Za kratke razdalje v prometu bodo vozila, ki jih bo poganjala baterija, mogoče naslednji korak naprej. Zato podjetje Volvo Cars raziskuje to področje. Še vedno je veliko izzivov, vendar podjetje išče alternative za zniževanje stroškov baterij, za povečanje zmogljivosti, hkrati pa mora zagotoviti visoke varnostne standarde. Trenutno v načrtu Volva ni avtomobilov na baterije, možnost razvoja novih projektov na tem področju pa je vedno odprta.


Galerija: