Tehnika - novosti

Mejnik za prihodnost vozil na električni pogon

 

München. BMW Group je izbral dobavitelja akumulatorskih celic za prihodnji projekt Megacity Vehicle, in sicer  podjetje SB LiMotive. S tem si družba odpira vrata na področju najmodernejše tehnologije litij-ionskega skladiščenja električne energije. ?Odločitev je ključen mejnik na poti do serijske proizvodnje modelov Megacity Vehicle. Akumulatorska baterija je odločilna komponenta pri kateremkoli vozilu na električni pogon ? ta določa domet vožnje in zmogljivostne lastnosti avtomobila. S podjetjem SB LiMotive smo izbrali dobavitelja, ki nudi najboljšo razpoložljivo tehnologijo, pri tem pa združujemo strokovne kompetence vodilnega nemškega proizvajalca avtomobilov in v prihodnost usmerjeno južno korejsko poznavanje tehnologije akumulatorskih baterij,? pojasnjuje Norbert Reithofer, predsednik upravnega odbora BMW AG.

 

SB LiMotive je združeno podjetje proizvajalcev Bosch in Samsung SDI (50:50). Ti dve svetovni podjetji sta se odločili, da združita svoje znanje in razvijeta ter začneta s proizvodnjo litij-ionskih akumulatorskih celic. Samsung SDI je vodilni proizvajalec pri uporabi litij-ionskih baterij v mobilnih telefonih in prenosnih računalnikih. Njegova tehnologija se ponaša s preizkušeno bilanco uspehov na tem področju uporabe, vključno z milijoni proizvodov, ki nosijo njegovo ime. Vendar pa zahteva integracija takšnih enot v avtomobil višje standarde glede vzdržljivosti, stabilnosti delovanja in varnosti. Tukaj s strokovnim znanjem pomembno prispeva proizvajalec Bosch, katerega zgodovina sega več kot 100 let nazaj. 

 

?V tem skupnem prizadevanju so moči združili trije vodilni globalni tehnološki proizvajalci z namenom, da bi zasnovali prihodnost električnega avtomobila. Z našim skupnim podjetjem SB LiMotive, kot dobaviteljem za litij-ionske akumulatorske celice modelov Megacity Vehicle, smo prepričani, da lahko tukaj odigramo glavno vlogo,? pravi Franz Fehrenbach, predsednik upravnega odbora Robert Bosch GmbH.

 

?Naša prednostna naloga je oskrbovanje BMW z najboljšo razpoložljivo tehnologijo akumulatorskih baterij glede na zmogljivost, domet in varnost. Istočasno želimo v SB LiMotive vpeljati litij-ionske akumulatorske celice kot trajni proizvod, ki se lahko po uporabi v avtomobilu ponovno uporabi na drugih področjih ali reciklira,? izjavlja Soon Taek Kim, generalni direktor Samsung SDI.

 

Z izbiro dobavitelja akumulatorskih baterij, BMW Group ponovno poudarja svojo obvezo do mobilnosti na električni pogon. Podjetje usmerja svoje aktivnosti, ki se nanašajo na vožnjo na električni pogon in rešitve urbane mobilnosti v t. i. projekt "i" ? iniciativa, ki tvori del strategije Number ONE. Prvi rezultat projekta "i" je MINI E: to vozilo s pogonom izključno na električno energijo je trenutno žarišče obsežne pilotske študije, ki vključuje približno 600 avtomobilov MINI v Združenih državah, Veliki Britaniji in Nemčiji. Pridobljena spoznanja v času te pilotske študije bodo bistvenega pomena pri serijski proizvodnji modela Megacity Vehicle, kakor tudi na področju tehnologije akumulatorskih baterij. Vozilo z nič emisijami bo doživelo svojo serijsko proizvodnjo v prvi polovici naslednjega desetletja.


Galerija: