Predstavitve

Volvo C30 ? nov športni prednji del in še več izbire

Novi Volvo C30 stopi na plano in pokaže svoj celovit potencial in osebnost, kar je razvidno tudi v svežem in samozavestnem oblikovanju prednjega dela. Njegove kvalitete dodatno odraža širok razpon možnosti, vključno z urbanim in ekspresivnim kompletom stilskih dodatkov.

C30 je Volvov najbolj igriv in spontan model. Privlačen je tako za kupce, ki večino svojega časa preživijo v mestih, kot za tiste, ki od svojega vozila zahtevajo inovativno oblikovanje, dobre vozne lastnosti in samosvojo osebnost. Volvo C30 lahko konfigurirate na skorajda neskončno načinov s pomočjo širokega razpona motorjev, oblikovalskih dodatkov in stopenj opreme. Novi C30, ki bo premierno predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, ponuja še več izbire kot prej.

?Od svoje predstavitve leta 2006 je postal Volvo C30 izjemno prepoznaven zaradi svoje edinstvene oblike, predvsem zadka. Novi sprednji del vozila celotno obliko postavlja na svoje mesto in povzdigne njegovo osebnost na popolnoma novo raven,? je dejal Daniel Beckmann, produktni vodja za novi Volvo C30.

?Nova zunanjost prav tako bolje ustreza voznim lastnostim tega modela ? je izzivajoča, neposredna in ima značaj,? je dodal.

Pomembnejše spremembe zunanjosti

Prenova Volva C30 je bila bolj celovita kot je to v navadi za modele podjetja. Na novo je bil oblikovan celotni sprednji del, vključujoč dele karoserije kot so sprednja krilca. Tako je vozilo pridobilo radikalno nov videz, ki mu omogoča izžarevati samosvojo osebnost s katero se ločuje od Volvov S40 in V50.

?Z dodatno globino oblikovalskega jezika je postal sprednji del bolj dramatičen in izrazit. Linije pod koti na sprednjem odbijaču in novi sprednji žarometi, ki so sedaj potegnjeni na stran in navzgor, dodatno poudarjajo vtis hitrosti in športnosti,? je dejal Fedde Talsma, glavni oblikovalec za zunanjost pri podjetju Volvo Cars.

Na sredini maske se, tako kot pri ostalih vozilih podjetja, nahaja nova in večja Volvova značka. Reže za zajem zraka so prav tako večje in so podobne tistim na modelu XC60, sprednja reža pa ima nov vzorec, ki se uporablja le pri C30.

?Izboljšana prepoznavnost in večja samozavest modela C30 je v skladu z oblikovalsko strategijo Volvo Cars, obenem pa ima C30 popolnoma samosvoj videz. Na primer, nova sprednja reža z vzorcem satja pomeni, da je potreben le bežen pogled v vzvratno ogledalo in takoj boste vedeli, da je avtomobil, ki zapolnjuje vaše vidno polje, Volvo C30,? je dodal Fedde Talsma.

Čeprav je bil najbolj korenitih sprememb deležen sprednji del vozila, ima tudi zadek sedaj enake globoke linije in detajle. Linije so bolj valovite in dinamične kot prej. Črne plastične okrasne letvice so bile pomaknjene bližje dnu vozila ter so sedaj na voljo v barvi vozila ali v kontrastni barvi, s čimer je avtomobil vizualno bližje cestišču.

Ostale spremembe zunanjosti vključujejo:

  • Elegantno in trendovsko novo barvo zunanjosti ? oranžni plamen, kovinska,
  • vidno izpušno cev za modele T5 in D5,
  • dve novi možnosti kolesnih obročev ? prvič so na voljo beli obroči,
  • možnost izbire med petimi novimi barvami okrasnih letvic ? zbirka kontrastnih barv C30.

Usklajene posodobitve notranjosti

Novi Volvo C30 prav tako prinaša številne spremembe v svoji notranjosti. Med drugim je sedaj na voljo popolnoma nova barvna kombinacija imenovana Espresso/Blond, ki obsega temno rjavi zgornji del in svetel ter svež odtenek na spodnji notranji strani vrat. Svetli ton se nahaja med sivo in sivkasto-rjavo barvo in predstavlja izraz Volvove bogate skandinavske tradicije oblikovanja. Notranjost Espresso/Blond dovoljuje uporabo energičnih notranjih barv, kot so oranžna, zelena in modra za tkanino ter novo barvo za usnjene sedeže ? barvo brusnic.

?Zavedamo se, da skorajda polovica vseh kupcev C30 izbiri detajlov v notranjosti posveča precejšnjo pozornosti. Sami želijo določiti videz svojega avtomobila in ne zanimajo jih vnaprej pripravljene kombinacije. Novi C30 jim na izbiro ponuja razpon svežih in modernih elementov tako glede barve kot tkanin,? je pojasnila Maria Uggla, vodilna oblikovalka za barvo in notranjost pri Volvo Cars.

?Prav tako smo želeli kupcem omogočiti lažje usklajevanje oblikovalskih elementov v zunanjosti in notranjosti za doseganje privlačnega videza. To je postalo mnogo bolj enostavno z našo novo barvno kombinacijo Espresso/Blond,? je dodala.

Še ena novost je novi material z novim grafičnim vzorcem za prtljažnik, ki še dodatno poudarja moderen videz avtomobila.

Nova sredinska konzola ? Oyster Burst Déco

Volvova sredinska konzola je že na voljo v številnih inovativnih verzijah. Sedaj se tem pridružuje še ena ? Oyster Burst Déco. Volvova skupina oblikovalcev je navdih zanjo našla v klasičnih švedskih kitarah Hagström, ki so svetovno prepoznavnost pridobile v 50-ih letih prejšnjega stoletja, ko so jih uporabljale zvezde kot je Elvis Presley. Hagström je v veliko imenih svojih modelov uporabil besedo ?burst (izbruh)? in jih opremil z vzorcem, ki subtilno prehaja iz svetlega v temnega in nazaj. Prav tako kot na novi sredinski konzoli v Volvu C30.

Nov komplet ekspresivne stilske dodatne opreme

Volvo C30 prav tako izpolnjuje potrebe kupcev z dodatnimi željami glede videza. Mladostni novi komplet stilske dodatne opreme z bolj izrazitim in manj pološčenim videzom C30 da še več ekspresivnosti. Komplet vključuje okraske okoli meglenk, zaščitno ploščo za podvozje spredaj, stranske vratne obrobe z vgraviranim logotipom C30 in stilsko aluminijasto zaščitno ploščo za podvozje zadaj. Modeli opremljeni z motorjema D5 in T5 svoja zmogljiva pogonska agregata razkazujejo z dvema dodatnima 90 mm izpušnima cevema iz poliranega nerjavnega jekla.

Zunanje oblikovanje dopolnjuje dramatična notranjost, kjer vzorec talnih oblog ustvarja zemljevid sveta. Za aluminijasto osrednjo konzolo in notranje kljuke na vratih so oblikovalci navdih dobili pri antičnih navtičnih zemljevidih in zemljevidih morskih pustolovščin. Njen vzorec prikazuje črte zemljepisne dolžine in širine, prekinjene črte prepotovane poti pa dodatno poudarjajo temo raziskovanja.

Novo športno podvozje z odličnimi lastnostmi

Novo športno podvozje za Volva C30 (na voljo kot dodatna oprema) je bistveno bolj natančno in odzivno od svojega predhodnika. Krmarjenje je preciznejše zaradi uporabe bolj togih ležajnih blazin. Krmilno razmerje je manjše, kar omogoča 10 % hitrejši odziv na obračanje volana. Togost vzmeti je bila povečana za kar 30 %, s čimer se je izboljšala lega vozila pri dinamični vožnji. Prav tako so bolj togi tudi blažilniki, ki so sedaj v ekskluzivni enocevni različici, ki zagotavlja bistveno hitrejše povečanje pritiska. Povečana je bila togost prečnih stabilizatorjev, kar je zmanjšalo nagnjenost k nagibanju v ovinkih. Novo športno podvozje je na voljo za vse verzije C30, razen za model opremljen z motorjem 1.6D DRIVe.

Pogonski agregati ? tudi tu je izbira velika

Športno podvozje in krmiljenje lahko kombinirate s posebej široko izbiro pogonskih agregatov, ki zadovoljujejo celoten razpon potreb ? od iskrivega pospeševanja in zmogljivosti do dizelskih motorjev z najnižjo porabo goriva in vplivom na okolje v tem segmentu.

C30 DRIVe s funkcijo zagon/zaustavitev

Od pomladi 2009 je Volvo C30 1.6D DRIVe opremljen z napredno funkcijo zagona/zaustavitve (start/stop), ki izključi motor, ko vozilo miruje ? npr. ob rdeči luči na semaforju ali v prometnem zamašku. Ta funkcija omogoča zmanjšanje porabe goriva na le 3,9 l/100 km, izpust ogljikovega dioksida pa znaša pičle 104 g CO2/km, kar je najmanj v tem segmentu.

Razpon motorjev za Volvo C30

Spodnji podatki veljajo za modele z ročnim menjalnikom v mešanem ciklu uporabe.

Bencinski motorji

Moč

Poraba goriva

CO2

T5 (2,5 litra)

230 KM/320 Nm

8,7 l/100 km

203 g/km

2.4i

170 KM/230 Nm

8,4 l/100 km

200 g/km

2.0

145 KM/185 Nm

7,4 l/100 km

177 g/km

2.0F (Flexifuel)

145 KM/185 Nm

7,8 l/100 km

185 g/km

1.6

100 KM/150 Nm

7,0 l/100 km

167 g/km

 

 

 

 

Dizelski motorji

Moč

Poraba goriva

CO2

D5 (2,4 litra)

180 KM/400 Nm

6,2 l/100 km

164 g/km

2.0D

136 KM/320 Nm

5,7 l/100 km

151 g/km

1.6D DRIVe

109 KM/240 Nm

4,5 l/100 km

119 g/km

1.6D DRIVe zagon/zaustavitev

109 KM/240 Nm

3,9 l/100 km

104 g/km

Na kratko o motorjih:

  • Vsi motorji so izjemno kompaktni in nameščeni prečno za doseganje kar najvišje stopnje varnosti in povečanje prostornosti potniške kabine,
  • turbo polnilnik je vgrajen v motor T5 in v vse dizelske motorje za doseganje čim boljših zmogljivosti,
  • za motorje T5, D5 in 2.0D je na voljo ročni menjalnik s šestimi prestavami,
  • samodejni menjalnik s petimi prestavami in tehnologijo Geartronic je na voljo za petvaljne bencinske in dizelske motorje,
  • samodejni menjalnik Powershift s šestimi prestavami je na voljo za 2.0D in 2.0 bencinski motor (le za 2.0 bencinski motor v Aziji),
  • vsi dizelski motorji so serijsko opremljeni s filtrom za delce,
  • motor 1.6 DRIVe s funkcijo zagon/zaustavitev se ponaša z izjemno nizko porabo 3,9 l/100 km.

Nekaj podatkov: število možnih kombinacij za novi Volvo C30

  • Novi Volvo C30 je na voljo v 13 barvah karoserije in spodnjimi spojlerji v petih barvah. Vsega skupaj je na voljo 49 različnih kombinacij za zunanjost (prej 13 kombinacij),
  • če temu dodamo 11 različnih aluminijastih kolesnih obročev lahko kupec izbira med 529 možnostmi za izdelavo edinstvenega vozila,
  • 27 možnosti za sedeže v notranjosti (prej 15) število kombinacij poveča na 14.553,
  • dodajte možnost izbire štirih okrasnih vzorcev sredinske konzole in to število narase na 58.212,
  • ker lahko vozilo kupite z ali brez zadnjega spojlerja, se število kombinacij podvoji na 116.424,
  • kupec se lahko odloči tudi za strešno okno, kar število kombinacij poveča na 232.848,
  • C30 je na voljo z enajstimi različnimi pogonskimi agregati (vključujoč ročne in samodejne menjalnike), kar pomeni 2.561.328 različnih kombinacij,
  • prav tako lahko Volva C30 opremite z enim izmed treh različnih zvočnih sistemov, dokupite različno varnostno opremo, sistem za pomoč pri parkiranju, Bluetooth, itd.,
  • tako je po Volvovi oceni na voljo vsega skupaj okoli 60 milijonov različnih kombinacij ? prav vsak prebivalec Velike Britanije bi lahko kupil model, ki bi se razlikoval od vseh ostalih!

Galerija: