Tehnika - novosti

Mazda vodilna pri zniževanju izpustov

 

 

Mazda je ena vodilnih avtomobilskih znamk v Evropi na področju zniževanja izpustov ogljikovega dioksida pri vozilih, menijo pri Evropskem združenju za promet in okolje. Poročilo temelji na nadzornem mehanizmu Evropske unije za izpuste avtomobilov v letu 2008. Gre za analizo 14 vodilnih avtomobilskih proizvajalcev v Evropi, katere izsledki so pokazali upad vrednosti izpustov ogljikovega dioksida v povprečju za 3,3 odstotke na vozilo.
 
 Mazda je daleč nad povprečnimi številkami z zmanjšanjem emisijskih vrednosti ogljikovega dioksida za 8,2 odstotka na vozilo v preteklem letu. S tem se je Mazda uvrstila takoj za znamko visokega cenovnega razreda BMW, pri kateri je bil zabeleženo 10,2 odstotno zmanjšanje izpustov škodljivih plinov. Rezultat predstavlja znižanje emisijskih vrednosti celotnega Mazdine palete avtomobilov v Evropi iz 172 g/km na kar 158 g/km.  Gre za nadaljnji korak k uresničevanju cilja znižanja izpustov ogljikovega dioksida pri vseh Mazdinih modelih za dodatnih 23 odstotkov do leta 2015.  

 

K odličnemu rezultat je pripomogla Mazdina strategija trajnostnega razvoja 'Zoom-Zoom', ki je bila predstavljena leta 2007 z novo generacijo avtomobilov nižje mase, nižje porabe goriva in nižjih emisijskih vrednosti. Strategija zniževanja mase vozil je uporabljena tudi pri na novo razvitih podvozjih, ki bodo na trgu v pričetku leta 2011.

 

Druge tehnologije z vidika varovanja okolja vključujejo različico nove Mazde3 s sistemom za samodejno zaustavitev in ponovni zagon motorja, imenovan 'i-Stop', ki omogoča do 14 odstotkov nižjo porabo goriva. K nižji porabi goriva in znižanju vrednosti škodljivih izpustov prispeva tudi inovativni Mazdin 2,2-litrski turbo dizelski motor s sistemom selektivne katalitične redukcije (SCR), ki pomembno pripomore k zniževanju emisij dušikovega oksida, saj ga spreminja v vodno paro in neškodljiv dušik. Prvo vozilo s tovrstnim inovativnim sistemom je prenovljena Mazda CX-7, ki bo v Evropi in tudi v Sloveniji na voljo že oktobra letos.


Galerija: