Eksotika

NISSAN 350 Z

Pred 33 leti je na ceste zapeljal Nissan 240 Z, ki ga je oblikoval Albrecht Graf Goertz. Bil je izredno lep avtomobil, ki je v Ameriki nastopal pod imenom Datsun Z in v kombinaciji z čo tehniko osvojil srca Ačnov. Ni? kaj č ni bilo drugje po svetu. Nissan 240 Z je v tistem ?asu postal najbolje prodajani športni avtomobil na svetu. Tradicija oznake Z se je nadaljevala z lepimi in zmogljivimi avtomobili. Še nedolgo tega smo se ozirali, kadar je mimo nas prirohnel 300 ZX. A ta je sedaj že star in si zasluži pokoj. Nadomestil ga bo 350 Z, s potezami prevzetimi po prototipu Nissan Z, ki so ga že nekaj ?asa kazali po avtomobilskih salonih.

Oblikovno je novi nosilec ?rke Z ohranil tradicijo oblike, ki je dovolj prepoznavno Nissanova in predvsem originalna, da ga ne bo č zamenjati s kakšnim konkurentom. Nasledil je dolg (prednji) pokrov motorja, skoraj trikotno obliko kabine s stranskega pogleda in spodno linijo čih stekel, ki bok prelomi vse do zadka. V sodobne ?ase pa je s seboj pripeljal agresiven prednji del z vzdolžno čmi či, široke koloteke in izbuljene blatnike.

Tako športno obliko dvoseda mora dopolnjevati ustrezen motor! Za predno osjo nameš?eni 3,5 litrski šestvaljnik V oblike z variabilnim krmiljenjem ventilov zmore 287 konjskih č, ki jih s čo šest-stopenjskega menjalnika prenaša na zadnja kolesa. In takšna kombinacija naj bi tudi na cesti poskrbela za izgledu ustrezne zmogljivosti. Pospeševanje do 100 km/h naj bi bil sposoben čti v manj kot 6 sekundah, najvišja hitrost pa je blizu davratne naše avtocestne omejitve.

Glede na veliko povpraševanje po avtomobilu v Ameriki in na rodnem Japonskem se postavlja vprašanje, kdaj ga bomo sploh videli v Sloveniji?

Alpra

Galerija: