Novice

Mazda v Sloveniji leto 2009 zaključila izjemno uspešno

 

 

Mazda je v Sloveniji preteklo leto zaključila z odličnimi prodajnimi številkami. Letni prodajni načrt je bil ob zaključku leta s skupno 1.377 zabeleženimi registracijami Mazdinih osebnih vozil celo rahlo presežen. Po prodajnih številkah drugo najboljše leto pomeni za Mazdo 2,47-odstotno in obenem doslej najboljšo prisotnost na trgu.

 

Kljub ohlajanju povpraševanja tako na avtomobilskem kot tudi na vseh ključnih trgih svetovnega gospodarstva je Mazda na slovenskem trgu v preteklem letu dosegla odlične prodajne rezultate. Najuspešnejši meseci Mazde na slovenskem trgu so kljub recesiji bili v prvi tretjini leta, ko je znamka zaporedoma beležila zgodovinske mesečne tržne deleže. Prav tako po tržnem deležu rekordni zadnji trije meseci potrjujejo, da Mazdina prodaja oživlja hitreje kot celotni avtomobilski trg. Samo v decembru je bilo registriranih 79 Mazdinih osebnih vozil, kar je 25 odstotkov več kot leto poprej.

 

V preteklem letu je bil na slovenskem tržišču najbolje prodajani Mazdin model Mazda2, pri kateri je bilo na letni ravni zabeleženih 623 registracij, s čimer vedno bolj priljubljena dvojka predstavlja slabo tretjino celotne Mazdine prodaje. Za Mazdo6 se je lani odločilo 291 kupcev. Od globalno najbolje prodajanega Mazdinega modela Mazda3, sicer finalista v izboru za naziv Slovenski avto leta 2010, je na slovenske ceste zapeljalo 253 primerkov. Enoprostorno Mazdo5 je lani registriralo kar 132 Slovencev. Uspešno se je odrezal tudi športni terenec Mazda CX-7 s 73-imi zabeleženimi registracijami. Poleg tega so bili registrirani štirje primerki roadsterja

 

Mazda MX-5 in ena jubilejna različica Mazde RX-8. V recesijsko močno prizadetem segmentu lahkih gospodarskih vozil je z 39-imi registracijami solidno zastopan tudi pick-up Mazda BT-50.

 

Poleg zanimive in sveže palete modelov je k dobri prodaji pripomogla tudi prilagoditev stanju na trgu z izredno široko ponudbo možnosti za financiranje nakupa Mazdinih avtomobilov. Posebej privlačne so bile akcijske ponudbe za nakup vozila brez pologa, brez plačila obresti ali že plačanimi začetnimi obroki.

 

Novosti v minulem letu, kot so popolnoma nova Mazda3, sistem za zaustavitev in ponovni zagon motorja i-stop pri novi Mazdi3, inovativni in čisti visokotehnološki 2.2-litrski dizelski motor za Mazdo6 in Mazdo3 ter prenovljena Mazda CX-7 z Ad-Blue dizelskim agregatom, so kljub stalnem zmanjševanju avtomobilskega trga pripomogle k dobrim prodajnim rezultatom Mazde v Sloveniji tudi v letu 2009. Skupno 1.377 registracij osebnih vozil pomeni za Mazdo v zgodovini drugo najboljše prodajno leto. Po tržnem deležu je bilo minulo leto z 2,47 odstotki rekordno.

 

Zaradi nejasnega izhoda iz splošne gospodarske krize ostajajo Mazdini prodajni cilji v prihodnjem letu pri ohranitvi letošnjega tržnega deleža v višini 2,5 odstotkov. To ob predvidoma enakem trgu kot lani pomeni prodajo 1.400 novih Mazdinih vozil.


Galerija: