Novice

Nissan MURANO z dizelskim motorjem

 

 

? 2,5-litrski motor

? 140 kW (190 KM) in 450 Nm

? šeststopenjski samodejni menjalnik

? septembra prve dobave

?Murano diesel krepi Nissanovo vodilno vlogo med ponudniki crossoverjev

 

Jeseni 2008 je na evropske ceste zapeljal drugi rod Murana. Z najsodobnejšim dizajnom, prestižno notranjostjo in lahkotno uživaškimi zmogljivostmi je nemudoma zavzel posebno mesto na trgu premijskih crossoverjev. Septembra, ko bo ponudbo obogatil dizelski motor, bo Murano postal še privlačnejši. Nissan pa bo potrdil vlogo vodilnega med ponudniki crossoverjev. Murano z dizelskim motorjem bo na trg zapeljal skorajda sočasno z novim članom Nissanove crossover družine Jukeom in kmalu po začetku prodaje prenovljenega Qashqaia.

 

Nissanov štirivaljni 2,5-litrski dCi motor, je s prepričljivim navorom, rafiniranostjo, majhno porabo in emisijami skladen s pričakovanji zahtevnih evropskih kupcev. Motor je pred vgradnjo v Murana šel skozi obsežno prenovo.

 

Motor

 

Štirivaljnik doseže največjo moč 140 kW (190 KM) in največji navor 450 Nm. Je prožen, odziven ter prepričljivo zmogljiv. Zato je izjemno skladen z značajem Murana. Med izstopajoče pridobitve motorja sodi novi sistem neposrednega vbrizga goriva, ki deluje s tlakom od 1800 do 2000 barov. Povečan tlak zagotavlja finejšo razpršitev goriva in popolnejšo zgorevanje. Nova glava motorja z vzporedno nameščenimi ventili zagotavlja boljše vrtinčenje zraka ob vstopu v valje, posledično ustvarjanje bolj homogene mešanice goriva in zraka, torej boljše izgorevanje ter boljši pretok izpušnih plinov. Svoje doda tudi turbinski polnilnik s spremenljivo geometrijo, za prilagajanje katere skrbi elektronski sistem, ki je odločno bolj odziven od prejšnjega hidravličnega sistema. V izpušni sistem je vstavljen čistilec trdih delcev, ki z ostalimi sofisticiranimi rešitvami omogoča doseganje sestave izpušnih plinov, skladne z merili evro 5.

 

Samodejni menjalnik

 

Dizelska različica Murana je na voljo izključno s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, ki prestavlja diskretno tekoče, brez grobosti in naprezanja. Z vztrajanjem v višji prestavi zagotavlja in poudarja izjemno odzivnost motorja. Programska podpora delovanja je skladna z značilnostmi motorja velikega navora in poleg ostalega botruje tudi zmerni porabi goriva. Menjalnik plemeniti tudi sistem prilagodljivega nadzora prestavljanja ASC, ki uravnava delovanje skladno s prevladujočim slogom vožnje, tako da ohranja nižjo prestavo ob vožnji navzdol, s čemer zagotavlja zaviranje z motorjem. Dovršenost pogonskega sklopa zaokroža Nissanov napredni štirikolesni pogon tehnologije ALL MODE 4x4-i, ki usmeri moč in navor proti zadnjim kolesom, ko tipala zaznajo izgubo stabilnosti, oziroma zdrs pogonskih koles.

 

 

 

Vizionarski dizajn

 

Eden ključnih elementov Muranove privlačnosti je dizajn. Združuje atribute SUV in dinamičnost športne limuzine. Spodnji del zunanjosti je tako trden in robusten v slogu SUV, s poudarjenimi izrezi koles v blatnikih in izbočenim spodnjim delom vrat, kar daje mišičasto podobo.Zgornji del je z vetrobransko šipo pod večjim kotom in dvigajočim se spodnjim robom bočnih šip proti zadku bolj dinamičen, kar je zaščitni znak Nissanovega crossover dizajna.

 

Na praske odporen lak

 

Posebno vrednost daje Muranu tudi Nissanov inovativni lak, odporen na praske (Scratch Shield). Lak je občutno bolj odporen proti praskam kot klasični nanosi barve in laka. Ob tem je zmožen samodejne povrnitve v stanje preden je nastala praska. Zahvaljujoč mešanici posebne, prožne smole s klasičnim prosojnim lakom je zmožen nanos Scratch Shield samodejno zaliti manjše praske in površino karoserijskih delov. Neverjetna odpornost in prilagodljivost se veča z vsebnostjo smole. Po tem, ko se površina avtomobila opraska, smola v nekaj dneh povrne prvotno stanje karoserije, oziroma nanosa barve in laka.

 

Poslovni razred

 

Prestižnost notranjosti daje vožnji svojevrstno razsežnost poslovnega razreda. Merilniki, sedeži, subtilna ambientalna osvetlitev in visokokakovostni materiali, kot je usnjeno oblazinjenje z dvojnim šivom in oblikovni poudarki iz aluminija, so bolj v skladu z merili prestižnih limuzin, kot športno uporabnih vozil.

 

S številnimi sofisticiranimi podrobnostmi Murano zagotavlja posebej udobno bivanje v vožnji.

 

Zato v serijsko opremo sodi usnjeno oblazinjenje, s poudarki iz aluminija v notranjosti, satelitska navigacija z barvnim sedempalčnim zaslonom, inteligentni ključ za zagon motorja s Stop/Start stikalom in dovršena klimatska naprava, ki ponuja možnost izbire tudi posebej nežnega pretoka zraka. Sprednja sedeža sta električno nastavljiva v osmih smereh. Ponujata tudi prilagodljivo podporo v križu. Ob serijskih ogrevanih sprednjih sedežih, si je mogoče omisliti tudi ogrevane zadnje sedeže.

 

Vrata prtljažnika je mogoče odpreti in zapreti tudi z daljinskim upravljalnikom. Zadnji sedeži se podrejo z eno potezo. Dvignejo se z električnim pogonom s pritiskom na stikalo v prtljažniku, oziroma na armaturni plošči.

 

Parkirni kameri na boku in zadaj

 

Morda je najbolj dognan in domiseln del Muranove bogate opreme sistem nadzor okolice vozila s kamerama. Poleg splošno uveljavljene kamere na zadnjem delu, ima Murano kamero še v ohišju vzvratnega ogledala na sopotnikovi strani. Tako je na zaslonu na armaturni plošči predvajan posnetek mrtvega kota, torej dela okolice vozila in morebitnih ovir v njej, ki so pri parkiranju vozniku nevidne.

 

Bogato opremljeno različico plemenitijo strešni nosilci iz brušenega kroma, ogrevani zadnji sedeži, električno nastavljiv volanski obroč, inteligentni ključ s spominom v katerega so shranjene nastavitve voznikovega sedeža, volanskega obroča in zunanjih vzvratnih ogledal.

 

Bluetooth povezava

 

V usnje odet, ogrevan volanski obroč ima na krakih funkcijska stikali za upravljanje avdio sistema, telefona in tempomata. Bluetooth povezava za mobilni telefon je del serijske opreme in je združljiva načeloma z vsemi telefoni, ki so opremljeni z njo. Zato mobilni telefon ni potrebno namestiti na poseben nastavek za prostoročno telefoniranje.

 

Ozvočenje znamke Bose

 

Murano je serijsko opremljen z avdio sistemom znamke Bose, ki je bil posebej razvit in nastavljen skladno z akustiko njegovega potniškega prostora.

 

Zvok primerljiv z glasbo izvajano v živo je zagotovljen z 11 zvočniki in desetkanalnim ojačevalnikom.

 

Ojačevalnik znamke Bose združuje tudi ekvilajzer, katerega digitalno procesiranje zvoka je uravnano s posebnostmi Muranove notranjosti. Dva basovska zvočnika Bose Richbass sta nameščena v zadnjem delu vozila, namenjenemu shranjevanju nadomestnega kolesa. Omogočata uživanje v glasbi z globokim prepričljivim zvokom, ne da bi pri tem bilo potrebno žrtvovati prostornost notranjosti.

 

Skorajda vsi izmed 11 zvočnikov so opremljeni z magneti iz neodim-železo-borove zlitine, namesto konvencionalnih feritnih magnetov. Magneti so manjši in lažji, a kljub temu enako močni kot feritni. Tako zagotavljajo enako kakovost zvoka, a sočasno odločno manj prispevajo k masi vozila. Inovativna zasnova, prilagojena ekvilizacija in digitalni prenos zagotavljajo čisto, prostorsko in realistično reprodukcijo zvoka.

 

Sestavna dela avdio sistema sta še na sredinski konzoli nameščen izmenjevalnik šestih CD in radio.

 

Druge možnosti

 

Preostale možnosti dodatne opreme so še kovinska barva, zabavni sistem, z DVD predvajalnikom in zaslonom vpetim v strop za potnike zadaj in tovarniško vgrajen alarmni sistem.

 

?Murano je dobil dizelski motor prav v času, ko Nissan krepi vodilni položaj pionirja crossover ponudbe. Kot naš prvi crossover je sedaj na trgu že v drugem rodu. Z možnostjo izbire dizelskega motorja bo še posebej veliko pridobil prav v Evropi,? pravi Simon Thomas, podpredsednik Nissan Europe odgovoren za prodajo in marketing.

 

In doda: ?To se dogaja v času, ko so kupcem predani prvi prenovljeni Qashqai, s katerim lahko z gotovostjo gradimo svoj uspeh v Evropi tudi v prihodnjih letih, saj je Qashqai presegel vsa naša pričakovanja, zaradi česar bomo v naši tovarni v Sunderlandu kmalu uvedli tretjo izmeno.?

?Nissanova ponudba crossoverjev bo dopolnjena jeseni, ko bo stekla prodaja našega malega crossoverja Juke. Ta bo ponudil nekaj povsem novega in odločno bolj dinamičnega, v primerjavi z obstoječo ponudbo v segmentu B.?

 


Galerija: