TEST

Novi Citroen C3 Exclusive VTi 95 Airdream

 

 

Se vam zdi avto velik 3,94 metra majhen in ste mnenja, da je to avto za ženske oz.  mestno vožnjo. No, podobnega mnenja smo bili tudi mi, dokler z novim C3 nismo odpeljali več kilometrov. Predvidevali smo, da je avto  za v mesto, saj prostornost in večnamensko  uporabo ponuja večji v družini C3 Picasso. Prvih nekaj metrov se nam  vožnja ni zdela nič posebnega,  potem pa nam je avto iz kilometra v kilometer postajal bolj všeč. Kar se oblike tiče že od začetka ni bilo dvomov. Avto je všečen, atraktiven in zanimiv. Modra barva  ''Botticelli'' je svojevrstna in izstopajoča in še poudari napete linije. Morda se vrnejo spomini na katerega od Citroenovih modelov iz preteklosti, to pa je tudi vse kar je podobnega. Če vam čas ne dopušča branja celotnega testa, lahko povemo v stavku ali dveh, da je avto OK; z njim se lahko brez težav  podate tudi na daljšo pot. Če na morje ne boste vzeli polovico svoje opreme in igrač,  lahko C3 služi tudi kot družinsko  vozilo. Avto je udoben, z bogato opremo in zna biti tudi varčen.

 

Peljali smo se s C3 Exclusive VTi 95 Airdream, z bencinskim agregatom, prostornine 1,4 litra  in močjo 72  kW (95 KM). Oprema je bila Exclusive. C3 je bil dodatno  opremljen še s 17 palčnimi platišči. Oprema Exclusive  je vrh ponudbe, začetni paket opreme je Atrraction, sredino ponudbe pa  predstavlja oprema Tendence.

 

Osnovna oprema nudi: prednje in stranske varnostne blazine, voznikov sedež nastavljiv po višini, po višini in globini nastavljiv volan, potovalni računalnik, centralno zaklepanje z dalj. upravljalnikom, električni pomik sprednjih stranskih stekel in ogledal,  ABS, sistem za pomoč pri zaviranju v sili AFU, elektronski razdelilnik zavorne sile REF, 2 nastavka Isofix, servovolan, dnevne luči, rezervna pnevmatika, deljiva zadnja klop.        

 

Notranjost vozila je dinamična in atraktivna z bistveno manj t.i. plastičnega pridiha kot v predhodniku in je igra različnih barvnih kombinacij in materialov. Avto ima opremo, ki smo je pred leti bili vajeni  v vozilih višjega razreda. Vse to, je sedaj na voljo  v malem C3 kot serijska oprema ali kot dodatna oprema. Dodatno opremo lahko dokupite za ugodno ceno. Največji vtis naredi strešno okno skupaj s prijetnim ambientom in počutjem na sprednjih sedežih. Podaljšano  vetrobransko steklo  ni del osnovne opreme,  vsekakor pa priporočamo doplačilo v vrednosti 400 EUR. Motijo edino premalo togo nameščeni senčniki, ki so nameščeni na premičnem delu s katerim  zakrijemo ali odkrijemo  stekleni del okna. Delovno okolje voznika je prijetno in ergonomsko solidno urejeno. Volanski obroč je atraktiven in se ga lahko dokaj hitro privadite.  Navdušil nas je tempomat, ročica se nahaja na desni strani volana pod ročico za smernike. Na desni strani volana se nahaja ročica  za upravljanje avtoradia. Obe ročici sta solidni za uporabo in nista prenizko nameščeni. Prikazovalnik  potovalnega računalnika in avtoradia je povprečen, da ne rečemo, da v ta avto pač ne sodi (več). Morda bi bilo ustrezneje, da bi se podatki izpisovali v predelu števcev. Upravljanje s klimatsko napravo je pregledno in enostavno.  Užitek v vožnji popestri dober avdio sistem s centralnim zvočnikom in nizkotoncem ''subwooferjem'', ki je nameščen  v zadnjem desnem boku prtljažnega prostora. Avdio sistem je kompromis med kakovostjo in glasnostjo sistema. Ob ročici ročne zavore se nahajata  USB in AUX vhod. Radio omogoča uporabo brezžične povezave s telefonom preko BT povezave. Pri parkiranju malčka so v pomoč parkirni senzorji.   

 

Sedeži so dobri in udobni, ustrezno nastavljivi tudi po višini, oblazinjenje je prijetno. Nekoliko več bi pričakovali od vzglavnikov. Naj takoj povemo, da je na sprednjih sedežih dovolj  prostora in udobja za višje rasle voznike. Na zadnji klopi le-ti ne bodo našli svojega mesta. Je pa zato predal in predel armaturne plošče pred sopotnikovim sedežem tako zelo pomaknjen naprej, da je veliko  prostora.

 

Podvozje je solidno uglašeno, v določenih pogojih  vožnje se predvsem zaradi slabih cestišč pri večjih hitrostih  pozna   majhna medosna razdalja  in to, da je avto lahek. Problem predstavlja  vožnja na avtocesti v primeru  slabega cestišča, takrat se čutijo bočni premiki. Pograjali bi, da kljub bogati opremi serijsko ni vgrajen  ESP, niti v najboljšem paketu opreme Exclusive  

 

Bencinski Euro V motor 1,4 VTI z močjo 72 kW (95 KM) je odziven. Ogret na delovno temperaturo deluje  v prostem teku skorajda neslišno K  hitremu prestavljanju v višje prestavo nas za nižjo porabo opominja indikator v desnem trojčku števcev. Indikator priporoča prestavljanje že pri 2000 vrt/min, kar zna biti včasih ''nadležno' saj nas pri dinamični vožnji opominja, da grešimo. O prestavni ročici ne moremo povedati kaj pohvalnega, pač ročica, ki smo je že vajeni, čeprav je izboljšana, še vedno to ni to. Smiselna bi bila tudi 6. prestava za vožnjo po avtocesti. Naša povprečna poraba je znašala  6,8 litra.    

 

Zadnja peta vrata se odpirajo dovolj visoko, električno stikalo za odpiranje bi lahko bilo nekoliko bolj  ergonomsko. Velikost prtljažnega prostora je dobra, obloge prtljažnega prostora so povprečne. Omembe vredna je  mrežica s katero lahko pritrdimo manjše predmete na dno prtljažnega prostora. Glede na-to da je odpiranje prtljažnega prostora z električnim stikalom, se v primeru okvare ali, ko zmanjka električne energije lahko prtljažni prostor odpre  iz notranje strani.   

 

Avto preseneti, ko primerjate tehnične podatke  prostornost in zmogljivosti. Samo 1095  kg, 1,4 litrski motor, končna hitrost 183 km/h, pospeški od 0 do 100 km/h v 10,3 sekunde, tempomat, panoramsko steklo, za ceno slabih 14.500 EUR.  Malenkosti, ki smo jih opazili in smo jih navedli kot minus,  bodočih kupcev verjetno sploh ne bodo motile, oziroma jih sploh ne bodo opazili. 

 

Kljub temu, da so bila platišča 17  palčna, se zdi da bi z lahkoto lahko bila še večja.  Naj spomnimo da so bila 17 palčna platišča pred 10 leti rezervirana za največja vozila.  Z vidika  estetike, kar pa se uporabnosti in udobja tiče, pa bodo  16 palčna platišča kar dober  izbor. Novi C3 s tako bogato opremo je za tiste, ki želijo nekoliko drugačen in  individualen avto. Pri  vsem tem vam ne bo treba skrbeti za nakup dodatne opreme kot so npr. avdio sistem, BT, alu platišča, kromirani dodatki  itd?  Za tiste manj zahtevne je na voljo  osnovna izvedba, ki je dostopna še za bolj ugodno ceno.  Novi C3  je preplet dinamike, nove tehnologije kakor tudi nekaterih klasičnih in že preizkušenih rešitev. Glede na ponujeno in preizkušeno se zdi, da bi razred v katerem sedi 5-vratni C4 lahko kar ''izbrisali'', saj že C3 nudi veliko.  

 

Cena osnovnega modela s paketom opreme Attraction je: 9900 Eur

Cena testnega vozila: 14.880 Eur

 

 

PLUS: 

  • Dobro razmerje udobja in zmogljivosti
  • Atraktivna zunanjost in barvne kombinacije
  • Prostornost in udobje na sprednjih sedežih
  • Podaljšano vetrobransko steklo
  • Avdiosistem
  • Tempomat in bogata oprema

 

SLABOSTI:

  • Prestavna ročica
  • ESP  ni  serijsko vgrajen v  najboljšem paketu opreme
  • Zadnje stikalo za odpiranje prtljažnih vrat
  • Prikazovalnik na sredinski konzoli
  • Ni odlagalnega mesta za pločevinke

Galerija: