Tehnika - novosti

PSA Peugeot Citroën in e-HDi

 

 

 

Jean-Marc Gales, direktor obeh znamk, in Christian Chapelle, direktor za motorje in sklope, sta prvič predstavila tehnologijo e-HDi, to je novo generacijo sistema Stop&Start, ki združuje kombiniran alternator-zaganjalnik in dizelski motor. Ta tehnologija omogoča izklop in ponoven zagon motorja ob vsaki zaustavitvi vozila (rdeča luč na semaforju, gost promet itd.).

To inovacijo, ki do 15 % znižuje porabo goriva in emisijo CO2 motorjev HDi, bodo konec leta 2010 začeli vgrajevati na večino izvedenk v izboru vozil Peugeot in Citroën. Skupina si je zastavila cilj, da bo do leta 2013 prodala milijon vozil, opremljenih s tehnologijo e-HDi.

 

Sistem e-HDi je izviren zaradi kombinacije različnih tehnologij:

- motor HDi eden izmed najbolj zmogljivih motorjev na trgu

- sistem Stop&Start druge generacije z alternatorjem je kombiniran z zaganjalnikom

- sistem e-booster omogoča ponoven zagon motorja v trenutku

- sistem za elektronsko krmiljenje alternatorja omogoča rekuperacijo energije med upočasnjevanjem vozila

- menjalnik z optimalnimi prestavnimi razmerji

Poleg tega bodo vsa vozila z motorjem e-HDi opremljena s pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom.

 

Prva vozila skupine PSA, na katera bodo v tretjem tromesečju 2010 začeli vgrajevati tehnologijo e-HDi, bodo Citroën C5 in nato novi Citroën C4 in C4 Picasso. Inovacijo bodo nato začeli vgrajevati na večino izvedenk iz izbora vozil Peugeot in Citroën, opremljenih z 1,4 in 1,6-litrskimi motorji HDi: najprej bo z njo opremljen model 308 in model, ki bo nadomestil vozilo 407. Motorji e-HDi bodo predstavljali 30 % dizelskih motorjev skupine PSA.

 

Med predstavitvijo je Jean-Marc Gales izjavil: "Prepričan sem, da se bo naša tehnologija e-HDi uveljavila kot zgled na tržču, tako kot se je svoje čase uveljavil motor HDi, in da bo postala pomembna konkurenčna prednost skupine PSA. Naši motorji e-HDi ponujajo najboljše zmogljivosti na področju porabe goriva in emisije CO2, prav tako pa tudi na področju ugodja za stranko, saj omogočajo ponoven zagon motorja v trenutku, brez hrupa in brez vibracij".

Motor e-HDi bo skupini PSA Peugeot Citroën omogočil okrepitev njene vodilne vloge na področju vozil z nizkimi emisijskimi vrednostmi CO2. Njegovo lansiranje je del širšega načrta za uvajanje tehnoloških inovacij, ki želi vsaki stranki ponuditi avtomobil z nizko emisijo CO2 in je prilagojen njenemu načinu uporabe avtomobila. Poleg tehnologije e-HDi bo skupina PSA Peugeot Citroën med letom 2010 in 2012 začela s prodajo:

- vozil na izključno električni pogon: Peugeot iOn in Citroën C-ZERO (2010)

- dizelskih hibridnih vozil: Peugeot 3008 HYbrid4 in Citroën DS5 HYbrid4 (2011)

- novih toplotnih motorjev, predvsem družino manjših 3-valjnih bencinskih motorjev s prostornino 1,0 l in 1,2 l (2012).

 

Skupina PSA Peugeot Citroën je v letu 2009 prodala več kot milijon avtomobilov z emisijo pod 130 g CO2/km, med katerimi je 757.000 vozil z emisijo, nižjo od 120 g CO2 / km. Cilj skupine PSA za leto 2012 je prodati milijon avtomobilov z emisijo CO2 pod 120 g/km.

 

e-HDI v številkah:

 

 

  Cilji: 

    1 milijon vozil z motorjem e-HDi, prodanih do leta 2013

               30 % motorjev HDi

 

  Investicija:

              300 milijonov evrov

  Število prijavljenih patentov:

               Več kot 30 patentov

 

  Trajanje projekta:

               36 mesecev

 

  Število udeleženih oseb:

               500 inženirjev in tehnikov

 


Galerija: