Predelave

Inteligentni lahki dizajn utira pot še večji zmogljivosti: BMW M3 CRT

BMW M GmbH je razkril spektakularno novo izdajo znotraj svoje modelne serije. BMW M3 CRT (Carbon Racing Technology) uteleša koncentrirano mešanico najsodobnejšega razvojnega znanja ? črpa svoj navdih neposredno iz sveta motošporta ? na področjih pogonskega sistema, tehnologije podvozja in inteligentnega koncepta lahkega oblikovanja.

 

Vozilo predstavlja svetovni prvenec novega proizvodnega procesa za komponente iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), v avtomobilski industriji. Ta proces omogoča široko uporabo kompozitov CFRP pri konstrukciji zelo zmogljive limuzine BMW M3 na osnovi športnega avtomobila, ki je rezultat programa BMW M GmbH. Po zaslugi lahkih materialov znaša specifična masa avtomobila 3,5 kg na konjsko moč. Motor V8 z običajnimi značilnostmi pogona z veliko vrtilno frekvenco BMW M in največjo močjo 331 kW/450 KM, pospeši BMW M3 CRT od 0 do 100 km/h v samo 4,4 sekundah.

 

BMW M GmbH bo model BMW M3 CRT proizvajal v omejeni seriji 67 enot. Po stopinjah BMW M3 GTS ? ki je bil izdelan v 135 primerkih ? gre v tem primeru za drugo majhno serijo zelo zmogljivega modela M3, ki je dorasel vsem izzivom na dirkališču in je obenem registriran za vožnjo po cesti. Ekskluziven značaj limuzine je poudarjen s konceptom lahkega oblikovanja komponent po meri uporabnika, kar predstavlja del inovativnega proizvodnega procesa. Pokrov motorja BMW M3 CRT in školjkasta sedeža za voznika in sovoznika so izdelani iz ogljikovih vlaken s satasto strukturo, ki se uporabljajo v globalno edinstvenem procesu proizvodnje karoserijskih delov za modele BMW i3 in BMW i8.

 

Inovativen proces proizvodnje lahkih komponent iz kompozitov CFRP.

 

Pri novih modelih ? masovna proizvodnja vozil z inovativnim električnim pogonom in pogonskim sistemom BMW ActiveHybrid je predvidena za leto 2013 ? bo karoserija v predelu potniške celice v celoti izdelana iz kompozitov CFRP. V okviru novega razvoja omogoča proizvodni proces, ki je vpeljan za ta namen, predelavo odvečnih kosov pri konstrukciji karoserije. Osnovni material (ogljikova vlakna) se zdaj lahko uporabi pri predpražnikih iz kompozitov CFRP vseh velikosti, preden se ti impregnirajo s sintetično smolo in strdijo na podoben način kot material, ki se uporablja pri karoseriji BMW i3 in BMW i8. Pri BMW M3 CRT omogoča ta proces nastanek pokrova motorja iz dveh elementov CFRP s primesjo aramidnih vlaken. Ta konstrukcija daje pokrovu motorja z moč, ki je enakovredna običajni jekleni konstrukciji, vendar znaša masa prve v grobem le četrtino slednje. V primerjavi z aluminijastim pokrovom motorja standardne limuzine BMW M3 znaša prihranek pri masi okoli 50 odstotkov.

 

Material, ki nastaja preko te inovativne proizvodne tehnologije, se prav tako uporablja pri školjkastih sedežih avtomobila. Tukaj so plasti iz kompozitov CFRP ovite okoli recikliranega papirja s satasto strukturo, skupaj z ogljikovim slojem na vidnih mestih, izdelanim s pomočjo konvencionalne proizvodne tehnologije. Kompoziti CFRP se prav tako uporabljajo pri izdelavi zadnjega spojlerja in elementa za usmerjanje zračnega toka na podaljšanem sprednjem odbijaču z odprtinami za zrak BMW M3 CRT.

 

Inovativen proizvodni proces odpira izreden potencial za večjo uporabo kompozitov CFRP pri avtomobilih serijske proizvodnje, kot sredstva za zmanjšanje skupne mase. BMW Group prednjači na tem področju avtomobilske konstrukcije, medtem ko se lahko BMW M GmbH zanaša na bogato dirkaško strokovno znanje, ko gre za vprašanje inteligentnega oblikovanja iz lahkih materialov. BMW M3 CRT je zadnji v tradiciji ekskluzivnih in zelo zmogljivih športnih avtomobilov, ki so izboljšani s pomočjo lahkega oblikovanja. To športno poreklo sega z BMW 3.0 CSL nazaj v sedemdeseta leta. Leta 2002 je doseglo nov vrhunec z BMW M3 CSL. Inovativen razvoj BMW M GmbH je očiten z uporabo kompozitov CFRP pri vozilih serijske proizvodnje; BMW M6 s proizvodnjo do leta 2010 ali aktualni BMW M3 Coupé, ki je standardno opremljen s streho iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni.

 

Izrazito zmanjšanje mase kljub velikodušni standardni opremi.

 

Konstrukcija z majhno maso BMW M3 CRT je nadgrajena z zvočno izolacijo, ki je konfigurirana posebej za novo različico in športnim izpušnim sistemom z ekstremno lahkim glušnikom iz titana. Za CRT sta prav tako edinstvena samostojna sedeža v zadnjem delu potniškega prostora, ki posnemata bočne opore sprednjih sedežev. Standardna specifikacija opreme BMW M3 CRT vključuje M DTC menjalnik (M Double Clutch Transmission) z Drivelogic, navigacijski sistem Professional, avdio sistem BMW Individual High End, paket luči in zunanjih ogledal, prtljažni paket, alarmno napravo in sistem za pomoč pri parkiranju (PDC) z vgrajenimi senzorji v sprednjem in zadnjem delu vozila. Kljub ekstremno velikodušni izbiri standardne opreme, je masa praznega vozila 1,580 kg za približno 45 kg manjša od mase standardne limuzine BMW M3. Ob upoštevanju opreme v notranjosti vozila se prihranek mase hitro približa 70 kg. Inteligentno zmanjšanje obremenitve na sprednji premi izboljša sorazmerje mase avtomobila preko zadnje preme na 48,4 %, kar ima izredno pozitiven učinek na agilnost.

 

Motor V8 z veliko vrtilno frekvenco in močjo.

 

Pod pokrovom motorja BMW M3 CRT iz kompozitov CFRP se nahaja različica motorja V8, razvita izključno za BMW M3 z dodatno povečano delovno prostornino, močjo in največjim navorom. Pogonska enota z veliko vrtilno frekvenco omogoča linearen razvoj moči, ki ga voznik pričakuje od avtomobila BMW M in izredno odzivno zmogljivost, ki jo narekujejo zahteve dirkalne steze. Osemvaljnik, ki je posebej uglašen za BMW M3 GTS, razvije iz svoje delovne prostornine 4,360 ccm moč 331 kW/450 KM. Motor doseže največjo moč pri 8,300 vrt/min, medtem ko ima voznik največji navor 440 Nm na voljo pri 3,750 vrt/min. Pomožne komponente, ki dajejo motorju njegovo omamno moč, so genialno prenesene neposredno iz sveta motošporta, vključno konstrukcija osnovne plošče okrova ročične gredi iz specialne aluminij-silicijeve zlitine, posamične dušilne lopute, sistem za uravnavanje klenkanja s tehnologijo ionskega toka in dinamično optimizirana oskrba motornega olja iz oljnega korita.

 

Pri prenosu moči motorja na zadnja kolesa je bil za BMW M3 razvit menjalnik M DTC z Drivelogic. 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (M DCT Drivelogic) prav tako deluje v skladu s principi, razvitimi za dirkalni šport, kar mu omogoča neprekinjen prenos moči med menjavanjem prestav za ekstremno dinamično pospeševanje. Njegove karakteristike prestavljanja so uglašene posebej za motor, ki poganja BMW M3 CRT. Prestavna stikala na volanu omogočajo vozniku ročno pretikanje prestav z optimalno ergonomijo, medtem ko je funkcija Launch Control na voljo za proizvajanje maksimalnega pospeška od štartne črte.

 

Specialna konstrukcija podvozja z dirkaško tehnologijo.

 

Strokovne kompetence iz dirkaških tekmovanj puščajo svoj pečat tudi pri tehnologiji podvozja BMW M3 CRT. Konstrukcija sprednje in zadnje preme BMW M3 Limuzina je nadgrajena s togim podnožnikom na zadnji premi in navojnim podvozjem, pri katerem so blažilniki individualno prilagojeni pri svojem delovnem in povratnem hodu. Zelo zmogljive šestbatne kolutne zavore z nepremičnim zavornim sedlom se pri BMW M3 CRT ponašajo z majhno maso in sestavljeno konstrukcijo. Zavorni koluti z notranjim zračenjem merijo 378 x 32 na sprednji in 380 x 28 na zadnji premi. Nova različica M3 prav tako uporablja zavorne vode Stahlflex in zavorne obloge, ki so specifične za ta model.

 

Posebej uglašen elektronski nadzor stabilnosti (DSC)? vključno ABS in M Dynamic Mode (MDM) ? se odziva na večji dinamični potencial BMW M3 CRT in njegovo izboljšano porazdelitev osne obremenitve. Sprednje pnevmatike z dimenzijami 245/35 R 19 in zadnje pnevmatike z dimenzijami 265/35 R 19 (nameščene na 19-palčnih M lahkih aluminijastih platiščih Y-spoke) zagotavljajo, da se moč motorja in zavorna sila prenašata na cesto z maksimalnim učinkom. Elektronika upravljanja motorja BMW M3 CRT omeji njegovo največjo hitrost pri 290 km/h.

 

Ekskluzivna kovinska barva karoserije v Frozen Polar sivi izvedbi v kombinaciji s kovinskimi dodatki v Melbourne rdeči barvi in poseben pristop za rešetko hladilnika v obliki ledvičk BMW, prav tako pripomoreta, da se BMW M3 CRT razlikuje od standardnega M3. V notranjosti je limuzina na voljo z ekskluzivnimi vstopnimi letvami na vzdolžnih nosilcih pod vrati, vratnimi oblogami in okrasnimi oblogami iz aluminija z zrnato strukturo. Odličen ambient v notranjosti zelo zmogljive limuzine zaokrožujeta z alkantaro prekrit volan BMW M z gumbom M Drive, ki omogoča vozniku takojšen priklic njegovih priljubljenih nastavitev in posebno dvobarvno oblazinjenje v Sakhir oranžni in črni barvi za sprednja in samostojna zadnja sedeža.


Galerija: