Novice

NAJVEČJI SHOD LASTNIKOV AVTOMOBILOV CITROËN 2 CV NA SVETU

Z več kot 5300 predprijavami obljublja 19. svetovno srečanje prijateljev avtomobilov 2 CV rekordno število udeležencev. Večina avto klubov 2 CV iz celega sveta je potrdila svojo udeležbo na najpomembnejši prireditvi, ki je posvečena vozilu CITROËN 2 CV in se bo odvijala od 26. do 31. julija na površini 60 hektarjev v občini Salbris (v francoskem departmaju Loir-et-Cher). Znamka bo pripeljala na ogled 4 predserijska vozila izpred vojne, tekom teh nekaj dni pa bodo na voljo tudi številne animacije in razstave, ki bodo najbolj osrečevale lastnike tega ? zdaj že mitskega ? modela in seveda tudi vse druge obiskovalce. To bo za znamko CITROËN hkrati tudi priložnost, da predstavi konceptno vozilo REVOLTe, kompaktnega, razkošnega in tehnološko dovršenega mestnega malčka, katerega linije spominjajo na avtomobil 2 CV.

 

CITROËN 2 CV: model z največjim številom proizvedenih avtomobilov v zgodovini znamke

Projekt ?TPV?, ki se je začel v 30. letih, je predpisoval: ?prevoz 4 oseb in 50 kg tovora (krompirja) pri največji hitrosti 60 km/h?. Začetek prodaje, ki je bil predviden v letu 1939, je bil odložen zaradi vojne. Vsa vozila, ki so bila že izdelana, so bila uničena, razen 4 primerkov, skritih med trajanjem spopadov, ter še enega primerka, katerega je obdržala družba Michelin?. Avtomobil je bil naposled razstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1948. Dosegel je precejšen uspeh, saj je bilo od leta 1948 do 1990 izdelanih 5.114.969 avtomobilov, od katerih kar 1.246.335 malih furgonov.

 

Mednarodni shod

Svetovno srečanje prijateljev avtomobila 2 CV poteka vsaki 2 leti. Na francoskem ozemlju je zadnjič potekalo leta 1989. Pričakuje se številne udeležence iz drugih držav. Tako bo več francoskih avto klubov 2 CV organiziralo sprejemna mesta v bližini mejnih prehodov, kjer jim bodo poskušali olajšati pot do zbirnega mesta in po potrebi ponudili nastanitvene kraje.

 

Različne animacije in razstave

Med številnimi dejavnostmi ali razstavami, ki se bodo odvijale na srečanju, velja omeniti:

  • Razstavni prostor znamke s konceptnim vozilom REVOLTe, ki predstavlja razkošno in tehnološko dovršeno reinterpretacijo avtomobila 2 CV, ter razstavno vozilo DS3 WRC. Dve mesti bosta posvečeni za Konservatorij, ki hrani vozila in dokumente o zgodovini avtomobilov CITROËN, ter za Citroenov razstavni prostor C_42, ki ima svoj sedež v Parizu, na naslovu Champs Elysées 42.
  • Muzej avtomobila 2 CV, ki bo med drugim postavil na ogled 4 predserijske modele znamke izpred vojne.
  • Prvenstvo v razstavljanju in ponovnem sestavljanju avtomobila 2 CV.
  • Menjalnica za posameznike.
  • Animacije za otroke.
  • Simulatorji vožnje.
  • ?

In tudi zunaj zbirnega mesta:

  • 7 km od mesta bo na voljo dirkalna steza za karting, ki bo v uporabi tudi za usposabljanje v vožnji avtomobila 2 CV v nujnem primeru.
  • Krožne vožnje po pokrajini z izročitvijo kažipotov na startnem mestu.
  • Spoznavne krožne vožnje, ki bodo ponujene udeležencem ob koncu prireditve, za ogled različnih pokrajin po Franciji.
  • ?

 

Znamka CITROËN bo prek družbe Locadream dala na voljo nekaj avtomobilov 2 CV za novinarje, željne spoznavanja oziroma ponovnega doživljanja občutkov, ki jih nudi vožnja s tem mitskim modelom.

 

Slovenijo bo na omenjenem shodu zastopala kar številčna udeležba ljubiteljev Citroënovih vozil. Na pot se bo podalo 120 vozil oz. 250 članov Citroën kluba Slovenije, ki se bodo v Franciji potegovali za organizacijo svetovnega srečanja ljubiteljev vozil 2CV leta 2015. To je obenem 20 let po prvem srečanju, ki so si ga slovenski organozatorji izborili med osamosvojitveno vojno in nato leta 1995 več kot uspešno izpeljali v Mariboru.


Galerija: