Prototipi

Konceptna vozila MINI Design

Konceptna vozila predstavljajo »kreativni prostor« za snovalce avtomobilov. Vsa vozila so usmerjena v prihodnost in čna na vizionarski potencial. Z vsem od inovativnega koncepta osvetlitve in novih mehanizmov vrat pa do kreativne izvedbe čih tematskih čj konceptna vozila odpirajo vrata politiki raznoraznih idej. Zasnova nekaterih konceptnih vozil nudi podporo razvoju in implementaciji novih tehnologij, spet druga pa predstavljajo inovativni oblikovalski izraz oziroma vizualizirajo rezultat razvoja prihodnje modelne serije.

 

2012.

MINI Rocketman Concept.

Nova izvedba MINI Rocketman Concept je nastala leta 2012 in združuje inovativne ideje osebne mobilnosti v velikih mestih s čimi, prepoznavnimi britanskimi oblikovnimi elementi notranjosti in zunanjosti. Okrašeno z britanskimi barvami, konceptno vozilo pritegne pogled s čimi detajli, kot je na primer prepoznavna oblika osvetlitve britanske zastave na strehi. MINI Rocketman Concept pooseblja športno elegantnost v či britanski obliki.

 

2011.

MINI Rocketman Concept.

To na trgu dobro sprejeto konceptno vozilo je spojilo tradicionalne vrednote z inovativno tehnologijo in s tem na novo opredelilo osrednji MINI princip kreativnega izkoriš?anja prostora. Kot trivratnik z razporeditvijo sedežev 3+1, dolžino zunanjosti nekaj nad 3 metri in edinstvenim konceptom izkoristka prostora je to konceptno vozilo usmerilo pozornost v prihodnost. Vizionarski čj vozila je bil okarakteriziran s čo uporabo principov izdelave iz lahkih materialov na osnovi karbonskega prostorskega ča.

 

2010.

MINI Paceman Concept.

MINI je čl to konceptno vozilo – či koncept kombinacije na osnovi MINI Countryman – kot prvo vozilo Sports Activity Coupé (SAC) v razredu premium. Dinamika in zmogljivost sta skupaj z luksuznim videzom izražali ekskluzivno športnost modela. Vizualno je avtomobil prevevala mo?, saj je impresivno izkazoval svojo čost iz vseh zornih kotov.

 

MINI Beachcomber Concept.

Ta predhodnik MINI Countryman se je čl na maksimiranje zabave v vožnji in se ponašal z radikalnim, odprtim konceptom karoserije. S svojim možatim konceptom je spominjal na MINI Moke iz 1960-ih in predvsem poudarjal če oblikovne elemente notranjosti. V srcu dogajanja se je nahajalo vsestransko sredinsko vodilo, na katerega je bilo č čti MP3 predvajalnik, mobilni telefon, dodatne vire osvetljave, hladilno torbo, prenosni čnalnik ali GPS napravo, štoparico, predal za čla, držalo za steklenico ali pa posodo za hrano.

 

MINI Scooter E Concept.

Ta model na či pogon je prevzel elemente MINI E, vsenemškega testnega projekta za vožnjo brez emisij. MINI Design je z MINI Scooter E Concept prvi? spremenil osrednji slog oblike blagovne znamke iz štirih koles na dve, v procesu pa prikazal potencial MINI. Zčlni detajli MINI so se odražali v treh čcah oblike: ena se je čla na »britanskost«, druga na britansko čo subkulturo 50-ih in 60-ih let prejšnjega stoletja, ki je bila izjemno pomemben del skuterske kulture, medtem ko je tretji model prevzel videz MINI E.

 

2009.

MINI Roadster Concept in MINI Coupé Concept.

Na sebi lasten čn sta »Oxfordska ča« ponujala obilico zanimivih elementov, ki so nudili svežo interpretacijo tradicionalnih vrednot, individualnega stila in inovativnega čja MINI. Coupé je s svojo ultra športno coupé zunanjostjo prinašal ?isti užitek v vožnji, medtem ko je naraven, eleganten Roadster jasno oddajal stilni koncept avtomobila z odprto streho.

 

2008.

MINI Crossover Concept.

Kot čca modela brez kakršnihkoli zgodovinskih povezav in s svojo ve? kot štirimetrsko dolžino je ta predhodni koncept MINI Countryman ponujal ogromno prostora za potnike na zadnjih sedežih in presenetljivo nosilnost za MINI. Fleksibilna ureditev notranjosti in inovativni sistem za shranjevanje, podoben sredinskemu vodilu, je čl številne možnosti prilagoditve notranjosti za individualne potrebe.

 

2005/2006.

MINI Concept Frankfurt / Tokyo / Detroit /Geneva.

Ta serija štirih konceptnih vozil je bila predstavljena na najbolj pomembnih svetovnih avtomobilskih sejmih v obdobju dveh let, vsaka čca pa je bila za svojo predstavitev umerjena mestu razstavnega prostora. Štiri čce na temo so bile predpremiere za č MINI Clubman, vsako izmed njih pa so krasili detajli iz zgodovine MINI. Model, ki se je predstavil v Frankfurtu, je spremljal napis »Potujte v stilu« ter stavil predvsem na eleganco, medtem ko so v Tokiu v ospredje prihajale britanske korenine. Tema zimskih športov je poudarjala raznolikost »prevoznika športne opreme«, ki je bil razstavljen v Detroitu, v Ženevi pa je MINI Concept predstavljal vlogo servisnega avtomobila za reli v Monte Carlu ter tako priklical legendarne športne karakteristike blagovne znamke.

 

Vse štiri čce so najbolj navdušile z inovativnim konceptom vrat, ki je revolucionarno spremenil potencial uporabe notranjosti. Deljena zadnja vrata so pri MINI Concept nudila izjemno udobno dostopanje do prtljažnega prostora – ki se je kmalu preselilo v modelne serije MINI, najprej v Clubman.

 

1997.

MINI Concept Monte Carlo Rallye.  

Z volanom na desni strani se je ta dvosedežnik spominjal zmage čega MINI na reliju v Monte Carlu leta 1967. Glavni oblikovni elementi, kot je na primer šesterokotna rešetka hladilnika in okrogli žarometi, so temu konceptnemu vozilu dali svežo interpretacijo za 21. stoletje, saj se oblika MINI od leta 1959 ni bistveno spreminjala. Temu konceptnemu vozilu je leta 2001 sledil prihod prvega MINI sodobne generacije.


Galerija: