Tehnika - novosti

Volvovo prvo testiranje samovoze?ih vozil na javnih cestah okoli Göteborga

Volvov inovativen projekt »Drive Me«, s 100 čmi avtomobili Volvo na javnih cestah v vsakodnevnih voznih pogojih, se pomika naprej. Prva testna vozila so že na cestah okoli švedskega mesta Göteborg, sofisticirana tehnologijo Avtopilot pa deluje čo.

 

»Testna vozila lahko sedaj sledijo voznemu pasu, prilagajajo hitrost in se čjejo v promet povsem sama. To je pomemben korak proti našemu cilju, da bodo ča vozila »Drive Me« prevozila celotno testno progo v povsem samostojnem čnu. Tehnologija, ki bo imenovana Avtopilot, č vozniku, da prepusti vožnjo vozilu, ki poskrbi za vse vozne funkcije,« pojasni Erik Coelingh, či specialist pri Volvo Car Groupu.

 

Kar naredi projekt »Drive Me« edinstvenega, je, da čje vse pomembne akterje: zakonodajalce, prometno oblast, glavno mesto, proizvajalca vozil in če stranke. Stranke bodo vozile 100 avtomobilov v vsakodnevnih voznih pogojih po približno 50 kilometrih izbranih cest v in okoli Göteborga. Ceste so če vozne magistrale, čo z avtocestami in pogostimi čmi.

 

»Da je Volvovo č mesto Göteborg postalo na svetu prva arena za č vozila v vsakodnevnih voznih pogojih prikazuje naše tehnološko vodstvo in švedsko predanost inovativni integraciji čh vozil,« doda Erik Coelingh.

 

Skupna pobuda

Drive Me – č avtomobili za trajnostno mobilnost je skupna pobuda med Volvo Car Groupom, švedskim ministrstvom za promet, švedsko agencijo za promet, znanstvenim parkom Lindholmen in mestom Göteborg. Švedska vlada prav tako podpira ta projekt.

 

»Javni test nam bo zagotovil pomemben vpogled v družbene prednosti z vpeljavo samostojnih vozil v prometno okolje. Naša pametna vozila so či del te rešitve, vendar je širok družben pristop pomemben za nudenje trajnostne osebne mobilnost v prihodnosti. To edinstveno sodelovanje je klju? do uspešne implementacije čh vozil,« č Erik Coelingh.  


Galerija: