Novice

Slovenska podjetja spoznavala razgradnjo in reciklažo vozil po nemško

Slovenska podjetja so v okviru 3. študijskega obiska projekta S_LIFE spoznala in videla tehnologije za čvanje in recikliranje materialov v avtomobilski industriji v podjetjih BMW, Porsche in Daimler. Dvodnevni obisk, ki se je čl čraj, sta organizirala Slovenski avtomobilski grozd (ACS) in SPIRIT Slovenija, javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma.

 

Podjetja BMW, Porsche in Daimler so udeležencem obiska na ve? predavanjih predstavila svoje okoljske strategije in čnkovitosti upravljanja z materiali, odprte inovacije in če primere uporabe na ču novih materialov v avtomobilski industriji. V drugem delu obiska so si ogledali BMW-jev center za recikliranje in demontažo vozil ter Mecedez-Benzov center za razgradnjo vozil in ponovno uporabo rezervnih delov, v Porsche-ju pa so dobili vpogled v okoljsko politiko in čnkovitost upravljanja z viri v avtomobilski industriji. Študijskega obiska se je udeležilo 14 predstavnikov slovenskih podjetij, med njimi tudi iz podjetij Magneti, Talum, Kastelec Lado in ANB Trade. Vodstvo ACS pa se je udeležilo še izobraževanja in prenosa dobrih praks, ki so jih posredovali kolegi iz avtomobilskih grozdov vodilnih regij v avtomobilski industriji Bavarske in Baden-Würtenburga. Govorili so tudi o či uporabi koncepta odprtih inovacij na ču novih materialov v avtomobilski industriji in o ekološki oceni življenjskega cikla proizvoda. 

 

Direktor Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) Dušan Bušen je bil z obiskom in videnim zadovoljen: »Udeleženci so bili s študijskim obiskom zelo zadovoljni, saj so na tokratnem obisku za razliko od prejšnjih lahko videli, kako se z reciklažo in razgradnjo vozil ukvarjajo sami proizvajalci vozil, medtem ko je bil na prejšnjih obiskih poudarek na neodvisnih podjetjih, ki se ukvarjajo z čnkovitim upravljanjem materialov. V naprednih centrih smo si ogledali, kakšna je okoljska strategija najbolj uspešnih proizvajalcev vozil in kako jo izvršujejo v praksi. To ima tudi veliko dodano vrednost za nadaljnji razvoj tega sektorja in celotne avtomobilske industrije v Sloveniji.«

 

Še zadnji študijski obisk v okviru projekta S_LIFE bo potekal v čtku jeseni, ko bodo imela slovenska podjetja priložnost spoznati primere dobrih praks čnkovite rabe materialov pri francoskih proizvajalcih vozil iz skupine PSA Citroën Peugeot in njihovih dobaviteljih.

 

S_LIFE je evropski projekt, ki združuje osem partnerjev iz šestih držav – med njimi sta tudi ACS in SPIRIT Slovenija –, ki spodbuja čnkovito rabo materialov skozi celotno življenjsko dobo avtomobila (od zasnove avtomobilov do ponovne uporabe odpadnih materialov). S projektom želijo razviti sodelovanje med vodilnimi evropskimi regijami na ču avtomobilske industrije, kar bo prineslo nove rešitve tako na znanstvenem kot ekonomskem ču (nove tehnologije, multidisciplinarne raziskave, nove poslovne modele). Študijski obiski so eden izmed štirih delovnih paketov projekta, ki so za Slovenijo, kot t. i. č?o regijo, v tem projektu še posebnega pomena. Prek tovrstnih obiskov se prenašajo dobre prakse iz bolj razvitih držav, izobraževanja in mreženja pa so namenjena tako oblikovalcem politik kot tudi strokovnjakom v podjetjih, raziskovalcem in študentom.