Tehnika - novosti

Dnevi inovacij BMW Group 2014: nove tehnologije pogona.

Pred kratkim predstavljena BMW i3 in BMW i8 sta prvi vozili brez emisij v premium segmentu vozil. Eno je bilo oblikovano kot popolnoma či model vozila, drugo pa kot hibridni plug-in model. Njuna tehnologija BMW eDrive spodbuja užitek v vožnji, ki je zaš?itni znak blagovne znamke, medtem ko hkrati prinaša velike prihranke pri porabi goriva in emisijah CO2 – vse do ni? emisij iz izpušne cevi, kadar vozilo deluje v povsem čem čnu vožnje. To je BMW Efficient Dynamics.

 

Strategija Efficient Dynamics že ve? kot 15 let navdihuje in oblikuje razvoj novih modelov vozil vseh blagovnih znamk podjetja BMW Group, kar se odraža v razvoju visoko čnkovitih vozil, ki združujejo čo zmogljivost z inteligentnim upravljanjem energije. Danes blagovni znamki BMW in MINI, zahvaljujo? Efficient Dynamics, ponujata premium modele vozil, ki čjo merila v svojih segmentih v smislu svojega izjemnega ravnovesja med zmogljivostjo in čostjo porabe goriva. Noben drug proizvajalec ni zmanjšal emisij CO2 svojih vozil hitreje in na tako široki ravni kot prav podjetje BMW Group.

 

Efficient Dynamics: prilagodljiv portfelj in stalna optimizacija.

BMW Group podpira prilagodljiv pristop, ki temelji na široki paleti vozil in tehnologij pogona. To zagotavlja, da je podjetje BMW Group vedno pripravljeno na izzive prihodnosti v vseh svojih čih oblikah – čo s čmi se zahtevami mobilnosti svojih strank ter čmi se pravnimi zahtevami in družbenimi prednostnimi nalogami. Spekter rešitev po meri vsebuje naslednje:

- visoko čnkovita vozila z vgrajenimi najnovejšimi dosežki na ču zasnove motorja z notranjim izgorevanjem,

- popolnoma či modeli vozil za vsakodnevno mestno vožnjo,

- hibridni plug-in modeli vozil z nizkimi emisijami za daljše razdalje.

 

Stalna optimizacija, ki čje najnovejše dosežke iz programa Efficient Dynamics, in zaš?itni znak ne zgolj za motorje z notranjim izgorevanjem TwinPower Turbo podjetja BMW Group, temve? tudi elektromotorjev, baterij in sistemov upravljanja energije BMW eDrive, ki se uporabljajo v čih in hibridnih plug-in modelih vozil. V čejšem obdobju se BMW Group ukvarja tudi z razvojem tehnologije, ki temelji na gorivnih celicah na vodik.

 

Tehnologija eDrive bo čna v modele vozil BMW.

BMW i8 združuje zmogljivost športnega avtomobila s porabo goriva, ki je člna za kompaktne avtomobile. Njegov hibridni plug-in sistem, ki so ga razvili strokovnjaki podjetja BMW Group, ponuja najvišje standarde zmogljivosti, čnkovitosti, vsakdanje čosti in kakovosti, ter ponovno potrjuje položaj podjetja BMW Group kot vodilnega v tehnologiji na ču inženiringa pogonskih sklopov. V čejšem obdobju podjetje BMW Group čtuje prenos te tehnologije eDrive v vse modele vozil svojih čih blagovnih znamk.

 

Izjemne lastnosti hibridnega plug-in pogonskega sklopa BMW i8 temeljijo na združitvi tehnologije eDrive in TwinPower Turbo. Nča sinhronizacija med motorjem z notranjim izgorevanjem in elektromotorjem se odraža v č in zmogljivosti blagovne znamke BMW ter v intenzivni izkušnji vožnje in izvrstni čnkovitosti porabe goriva v vsakdanji vožnji. Znanje in izkušnje podjetja BMW Group se odražajo tudi v prilagodljivem krmiljenju pogonskega sklopa in inteligentnem upravljanju energije. Na primer, BMW i8 ima pogon na vsa štiri kolesa za cestno vožnjo in funkcijo čega pospeška, ki pomaga motorju z notranjim izgorevanjem pri pospeševanju. Visokonapetostna baterija se polni z zaviranjem. Poudarki čjejo tudi dodatni visokonapetostni generator na zadnji osi, ki bateriji zagotavlja dodatno energijo, kadar potuje s konstantno hitrostjo ali kadar pospešuje. To se doseže z delovanjem motorja pri višji obremenitvi, in zagotavlja, da ima vozilo dovolj rezervnih č, da zadnji del potovanja prepotuje v popolnoma čem čnu vožnje.

 

Lani je bila na frankfurtskem Mednarodnem avtomobilskem salonu Frankfurt International Motor Show (IAA) 2013 predstavljena tudi ta hibridna plug-in tehnologija v modelu vozila če blagovne znamke BMW – BMW Concept X5 eDrive. To je bilo tudi prvi?, da je bil hibridni plug-in sistem združen s sistemom inteligentnega štirikolesnega pogona BMW xDrive. Rezultat je vozilo Sports Activity Vehicle, ki združuje športnost z čnkovitostjo porabe goriva, vrhunsko trakcijo in vsestranskost, ter se ponaša s pospeškom od 0 do 100 km/h v manj kot sedmih sekundah. BMW Concept X5 eDrive ima tudi popolnoma či doseg do 30 kilometrov. Njegova ča poraba goriva (vrednost testnega cikla EU), ki je približno 3,8 litra/100 km, z emisijami pribl. 90 g CO2/km, pa postavlja nove standarde v tem razredu vozil.


Galerija: