Novice

BMW Group z rekordno proizvodnjo v letu 2015

München. Medtem ko se hitro bliža konec leta, je očitno, da bo proizvodna mreža BMW Group objavila nove rekordne številke za poslovno leto 2015. Zaradi velikega povpraševanja potrošnikov in lansiranja številnih novih modelov, kot je novi BMW serije 7, se je mednarodna proizvodna mreža izkazala z izvrstno izkoriščenostjo zmogljivosti. Oliver Zipse, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za proizvodnjo, je zadovoljen z rezultati: “V mesecu novembru je iz proizvodnih trakov zapeljalo 2-milijonto vozilo BMW Group. In leto 2015 je že peto zapored, da so naše tovarne v Nemčiji proizvedle precej več kot en milijon vozil na leto”.

V osrčju proizvodnega sistema BMW Group so robustni in zelo fleksibilni proizvodni procesi. V okviru naslednjega koraka za izboljšanje teh ukrepov, podjetje načrtuje, da bo vsaka tovarna proizvodni obrat, bodisi samo za arhitekturo s sprednjim bodisi z zadnjim pogonom. Oliver Zipse: “Prehod bo produktivnost naše proizvodne mreže ponesel na povsem novo raven. Z osredotočenostjo na zgolj eno arhitekturo, lahko tovarne povečajo svojo učinkovitost, s tem da zmanjšajo kompleksnost. Naš cilj je realizirati ta proces skupaj s prihodom na trg novih modelov v naslednjih treh letih”.

 Digitalizacija krepi inovacijo

Sklicujoč se na svojo odlično inovativno zmogljivost, prevzemajo nemške tovarne BMW Group vodilno vlogo znotraj mreže in določajo smernice za svoje svetovne partnerje. O tem, kako inovativen je proizvodni sistem BMW Group, govorijo številni primeri znotraj proizvodne mreže. Ti vključujejo digitalizacijo, procesne module in inteligentno konstrukcijo s kombinacijo materialov, ki so ključne značilnosti prihodnje rentabilnosti mreže. Zlasti digitalizacija, ki se v javni razpravi uporablja pod pojmom ‘industrijskega interneta’, ima velik vpliv pri povečevanju prilagodljivosti proizvodnih zmogljivosti in omogočanju občutne učinkovitosti ter izboljšavah v kakovosti. IT podprte tehnologije lahko kompleksne korake v proizvodnji opravijo še učinkoviteje z uporabo fleksibilnih robotskih sistemov, inteligentnih orodij za podporo delavcem, simulacij, avtomatiziranega snemanja podatkov in analiz itd.

Da bi nemška tovarniška zmogljivost izpolnila zahteve prihodnosti na dolgi rok, bo BMW Group v naslednjih letih v obstoječe obrate vložil več kot milijardo evrov:

do sredine leta 2017 bo matična tovarna v Münchnu opremljena z inovativno lakirnico, ki izpolnjuje najvišje standarde tako z vidika donosnosti kot z vidika učinkovite uporabe virov. Nov obrat je del obsežnega investicijskega programa z več kot pol milijarde vloženih evrov do leta 2018, s ciljem pripraviti tovarno na izzive prihodnosti. Investicijski paket prav tako obsega širitev področij karoserije, montaže in logistike.

BMW Group je v zadnjih treh letih samo na največji nemški proizvodni lokaciji v Dingolfingu, vložil več kot pol milijarde evrov v nove učinkovite proizvodne tehnologije za novega BMW serije 7. Z novimi tehnologijami, kot sta plastika, ojačana s karbonskimi vlakni, in elektrifikacija, je proizvodni obrat pripravljen na prihodnost. Več stomilijonska vlaganja v tem in naslednjem letu bodo obrat usposobila za prihodnje modele vozil in tehnologije.

V tovarno v Landshutu je BMW Group v letu 2015 vložil trimestno milijonsko vsoto, da bi podprl proizvodnjo komponent za modele BMW in nadaljnje razvojne strukture. Do konca leta 2016 bo z naložbo 20 milijonov evrov dokončana izgradnja novega centra za izdelovanje lahke konstrukcije BMW Group.

Podjetje je s skupno 100 milijoni evrov investiralo tudi svoj proizvodni obrat za izdelovanje motornih koles v Berlinu, kjer so razširili že obstoječe strukture tovarne in zgradili nove proizvodne zmogljivosti. Samo za nov logistični center, katerega obratovanje je predvideno v drugi polovici leta 2017, je predvidenih 50 milijonov evrov.

 Nadaljevanje internacionalizacije proizvodne mreže

Naslednja prioriteta je naložba v postavitev novih in vzpodbuditev obstoječih svetovnih proizvodnih zmogljivosti, kar je obveza za nadaljevanje pozitivne bilance uspehov BMW Group. Svetovno povezana in fleksibilna proizvodna mreža je pogoj prihodnje rasti in ključ do uravnoteženega ustvarjanja vrednosti.

BMW Group bo v države članice Severnoameriškega sporazuma o svobodni trgovini (NAFTA) do leta 2019 skupno vložil 2,2 milijarde ameriških dolarjev. Nedavno je bila v tovarni BMW Group v Spartanburgu (ZDA) postavljena najsodobnejša proizvodna zmogljivost za izdelovanje karoserij; nova gradnja je del milijardnega investicijskega programa, ki je bil napovedan v letu 2014. Letos bo letna proizvodnja dosegla nov rekord z več kot 400.000 enotami, s čemer je tovarna v Spartanburgu postala največji proizvodni obrat znotraj mreže BMW Group. Vsako peto vozilo BMW je proizvedeno v Spartanburgu.

Še ena milijarda ameriških dolarjev je bila porabljena za novo tovarno v Mehiki. Svečana ceremonija je predvidena za poletje 2016, začetek serijske proizvodnje pa v letu 2019.

200 milijonov ameriških dolarjev je investiranih v mešano podjetje SGL Automotive Carbon Fibers v Moses Lakeu (ZDA), ki upravlja tovarno s proizvodnjo karbonskih vlaken.

S tovarnami v ZDA, Mehiki in Braziliji bo imel BMW Group v prihodnje na razpolago znatne proizvodne zmogljivosti v Severni in Južni Ameriki.

V mesecu januarju 2016 bo mešano podjetje BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA) odprlo svojo novo tovarno motorjev na Kitajskem. Nov obrat, ki prav tako obsega livarno, bo izdeloval pogonske sklope za vozila BMW, proizvedena v tovarnah Dadong in Tiexi v njegovi neposredni bližini. Zato bo zmogljivost tovarne motorjev določena na osnovi obsega proizvodnje obeh avtomobilskih tovarn.

 


Galerija: