Novice

Svežo proizvodnjo gasilskih vozil v Ilirski Bistrici je dopolnila razstava

Podjetje EURO GV d.o.o. je danes v Ilirski Bistrici poskrbelo za nov mejnik na področju gasilske dejavnosti. Slovesno so odprli novo proizvodno halo gasilskih vozil, otvoritve pa se je udeležilo več kot tisoč udeležencev. Tridnevni dogodek spremlja vrhunska razstava gasilskih vozil (od tega 14 slovenske proizvodnje) in opreme za zaščito gasilcev.

Zbrane udeležence je pozdravil generalni direktor podjetja Webo d.o.o. Werner Kolodzi, ki je leta 1992 skupaj z Bojano Hrovatič ustanovil podjetje Webo d.o.o., in povedal: »Danes je pred nami nov mejnik. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, ki so prispevali k njemu, posebej pa Ministrstvu za obrambo RS, vodstvu slovenskih gasilcev, poklicnim gasilcem Slovenije, domačim in tujim strankam, dobaviteljem ter zaposlenim. Svetu dokazujemo vrednost slovenskega inženiringa na področju gasilskih rešitev.« Ob tej priložnosti je direktorica podjetja Webo d.o.o. Meta Geržina predstavila tudi nov logotip podjetja.

V nadaljevanju so v novi proizvodni hali podjetja EURO GV d.o.o. predstavili gasilsko vozilo, ki je plod dela slovenskih razvojnih inženirjev. Tehnični direktor podjetja EURO GV d.o.o. Valter Lozar je povzel njegove ključne karakteristike: »Naš cilj je bil in vedno bo strmeti naprej k doseganju novih ciljev in še boljših rezultatov. Za kar najboljše delo gasilcev je poleg vrhunske opreme pomembno tudi zaupanje in korektno sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji, ki želijo vlagati v razvoj kar najbolj sodobnih in kakovostnih gasilskih pripomočkov in opreme. Novosti je resnično veliko. Pri snovanju novega vozila za gasilske ekipe sta nas vodila predvsem enostavnejše delo gasilcev in skrb za njihovo varnost.« Omenjeno podjetje je sicer v Sloveniji izdelalo že več kot 527 vozil, z novo proizvodno halo pa bo to število strmo naraslo, saj narašča tudi delež gasilskih vozil, ki jih podjetje izvozi po svetu (tudi na Kitajsko).

 

Vozilo GVC 16/25, ki je bilo izdelano za Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Obrež (člana Gasilske zveze Brežice), se lahko pohvali z novo aluminijasto konstrukcijo z integrirano moštveno kabino. Takšna rešitev omogoča večjo prostornino kabine ter posledično tudi varnejšo površino za vstop in izstop gasilcev. V kabini najdemo povsem na novo zasnovana in predvsem udobnejša naslonjala za integrirano namestitev IDA aparatov. Veliko pozornosti so razvijalci namenili vratom in steklom. Prva so izdelana iz aluminija, stekla pa zatemnjena, a je prosojnost dovolj visoka, da gasilcem omogočajo jasen pogled iz kabine v okolico gasilskega vozila.

Vsaka izboljšava šteje

Izboljšav je bila deležna vodna črpalka, v katero so vgrajeni vsi kontrolni (stanje gasilnih sredstev v rezervoarjih, nadzor tlakov) in krmilni mehanizmi, vključno z zagonom motorja vozila. Nameščena je na pnevmatskem stebru, opremljenem z reflektorji, govornimi napravami in drugo nujno opremo. Blatnika nad zadnjo osjo vozila se pohvalita z integrirano vgrajeno pohodno stopnico in sta zasnovana tako, da gasilcu ob uporabi olajšata in pospešita delo. Odpiranje blatnika in nameščanje pohodne police je izvedeno z eno potezo, polica se v svoj delovni položaj namesti samodejno, prav tako se tudi samodejno pospravi v transportni položaj. Vozilo je opremljeno s svetlobno signalizacijo s tehnologijo LED, razvijalci pa so nadgradili tudi upravljanje intervencijske signalizacije ter razsvetljave. Gasilsko vozilo je opcijsko lahko opremljeno tudi s kamero za prikaz dogajanja za vozilom.