Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Nissan je predstavil študijsko vozilo s tehnologijo X-by-Wire

20.05.2008 :: Tehnika - novosti


 

 

Ĺ tudijsko vozilo EA2 je razvito na osnovi nissan murana prvega rodu. Odkriva in dokazuje nove moĹľnosti tako imenovane tehnologije X-by-wire, ki v avtomobilu mehanske povezave in obseĹľne hidravlične sisteme nadomesti z električnim omreĹľjem, po katerem se sproščajo električni impulzi, ki vodijo, upravljajo in usklajujejo delovanje posameznih sklopov.

 

Tako je bila odstranjena marsikatera omejitev pri snovanju in razporeditvi mehanskih sklopov. Vozilo je postalo prostornejše in bolj prilagodljivo. Izstopata predvsem zamenjavi mehanskih povezav s tehnologijo upravljanja preko električnega omreĹľja, uporabljeni za volan (steer-by-wire) in za zavorni sistem (brake-by-wire). V AE2 se je zaradi te spremembe notranja prostornost povečala do te mere, da je bilo mogoče namestiti tretjo vrsto sedeĹľev in tako avtomobil prirediti za voĹľnjo sedmih oseb. S tehnologijo X-by-wire je volanski obroč postal manjši, za obračanje prednjih koles je potreben manjši kot zasuka, za vrtenje manj moči, ob vsem tem pa se lahko volanski obroč odločneje odkloni in lajša vstopanje in izstopanje iz vozila.

 

Pri zavornem sistemu je sistem zmanjšal hod stopalke, kar dodatno veča notranjo prostornost. Stopalka je preko električnega omreĹľja povezana s hidravličnim valjem.

 

S sistemoma steer-by-wire in brake-by-wire, torej z volanskim in zavornim sistemom, ki delujeta brez klasičnih mehanskih povezav, se je dolĹľina notranjosti povečala za 110 mm in meri v AE2 2600 mm. Ob vsem so opisano tehnologijo uporabili tudi za upravljanje menjalnika (shift-by-wire). Tako je bilo mogoče prestavno ročico vpeti na premikajočo se sredinsko konzolo, ki lajša prehod z voznikovega na sopotnikov sedeĹľ. Naprednost rešitve poudari še dejstvo, da tehnologija X-by-wire omogoča zmanjšanje mase vozila ter večjo zmogljivost in gospodarnost porabe goriva, kar posledično pomeni zmanjšanje izpusta izpušnih plinov.