Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

BMW GINA: oblikovanje in funkcionalnost vozil prihodnosti

16.06.2008 :: Oblikovanje   

   

 

 

Ključ, ki vodi do razvoja jutrišnje mobilnosti se nahaja v naši pripravljenosti, da se soočimo z doseĹľenim in našo sposobnostjo po predstavitvi novih moĹľnosti. Da bi lahko izpolnili zastavljene cilje, je BMW Group Design izrabil potencial principa GINA (Geometry and Functions In "N" Adaptions), ki predstavlja inovativno mišljenje, znotraj okvirja maksimalno kreativne svobode. GINA ponuja povsem nove rešitve, ki se nanašajo na oblikovanje in funkcionalnost vozil prihodnosti. GINA Light Visionary Model je dejanski rezultat izjemnega, v prihodnost usmerjenega koncepta, hkrati pa predstavlja način in obseg inovativne preobrazbe. 


BMW Group Design si ne prizadeva podati zgolj odgovora na vprašanje, kakšna bo zunanjost avtomobila prihodnosti, temveč se v prvi vrsti posveča razvoju kreativne svobode, ki jo ta novi koncept ponuja. Oba izpostavljena vidika se srečujeta z zahtevami, ki naj bi jih zadovoljila vozila prihodnosti. Vse ideje, ki jih predstavlja princip GINA Light Visionary Model, izhajajo iz potreb in zahtev uporabnikov, te pa zadevajo tako estetske in funkcionalne značilnosti njihovih vozil, kot tudi Ĺľeljo po izraĹľanju njihove individualnosti in Ĺľivljenjskega sloga. GINA Light Visionary Model se ponaša s skorajda povsem brezstično vrhnjo plastjo, ki se v funkciji fleksibilnih materialnih vlaken (tkanine) razteza preko gibljive osnove. Posamezne funkcije se razkrijejo šele, če in ko so potrebne. S tem modelom, odpira BMW Group Design osnovno debato o karakteristikah, ki bodo vplivale na razvojni proces vozil prihodnosti. V tem pogledu se bistveno razlikuje od konceptnih vozil, pri katerih se s proizvodnimi modeli prihodnosti, zrcalijo pričakovanja z implementacijo kar se da velikega števila elementov. Ravno nasprotno, GINA Light Visionary Model pooseblja vizijo avtomobila prihodnosti in sluĹľi kot predmet raziskovanja.


Brezstična karoserija GINA Light Visionary Model.


BMW Group Design je svoje vizijo po konkretizaciji avtomobila prihodnosti, udejanjil z razvojem dvosedeĹľnega roadsterja edinstvenih dinamičnih razmerij, tako značilnih za blagovno znamko. GINA Light Visionary Model pomika koncept oblikovanja, ki je sicer znan precejšnjemu številu proizvodnih avtomobilov, na povsem novo in edinstveno raven. Prednji del vozila s stranskim profilom, vključno z vrati, ustvarja povsem enovito in tekočo, brezstično celoto, ki ne deluje zgolj kot vizualna, temveč tudi kot strukturna enota.

Da bi se ustvarila Ĺľelena podoba, se je bilo potrebno pomakniti onkraj vseh predhodnih konceptov konfiguracije in oblikovanja, kot tudi materialne sestave karoserije. GINA Light Visionary Model tako ne razpolaga z običajnimi karoserijskimi komponentami, ki jih je mogoče najti pri proizvodnih avtomobilih, kot so prednji odbijač, pokrov motorja, stranski paneli, vrata, oboki koles, streha, pokrov prtljaĹľnika in zadek. Vse naštete elemente je sedaj nadomestila nova struktura, z minimalnim številom komponent. Posebna, izjemno vzdrĹľljiva in na raztezanje odporna materialna vlakna se raztezajo vzdolĹľ kovinske strukture. Ta inovativni material ponuja razvojnim strokovnjakom občutno večjo stopnjo svobode pri oblikovanju in funkcionalnosti.


Karoserijo sestavljajo zgolj štirje elementi. Največja komponenta se razteza od prednjega dela vozila, preko spodnjega roba vetrobranskega stekla in stranskega dela, vse do zadnjega dela vrat. Prostrana stranska panela izvirata v točki, kjer se pojavijo stranski pragovi in se tekoči liniji zlivata preko zadnjih obokov koles v zadek avtomobila. Četrto komponento pa predstavlja zadek. 

 

Inovacijska tehnologija premika meje mogočega: vozilo z upogljivo zunanjo plastjo. 

 

Inovacijska tehnologija upogljive zunanje plasti karoserije postavlja nov mejnik na področju avtomobilske industrije. Ta inovativna rešitev ponuja nove revolucionarne moĹľnosti tako na področju oblikovanja, kot tudi proizvodnje in funkcionalnosti. Prav tako pa igra izjemno vlogo tudi pri interakciji med voznikom in vozilom, ki se še stopnjuje z razpoloĹľljivostjo cele vrste novih moĹľnosti. Nekateri elementi inovativne karoserije so gibljivi, premikajo pa se s pomočjo električnih in elektrohidravličnih nadzornih sistemov. Na ta način se lahko spreminja oblika zunanjosti vozila, ki se prilagaja optimalnemu zadovoljevanju trenutne situacije in zahtevam voznika, izboljša pa se lahko tudi funkcionalni razpon delovanja vozila.


Najbolj slikovit primer ponazarja zasnova oblikovanja prednjih Ĺľarometov. Pri običajnem poloĹľaju, ko prednja Ĺľarometa nista dejavna, torej, kadar ni potrebe po osvetljevanju cestišča, sta nevidno skrita pod posebnim materialnim ovojem. Takoj ko voznik vklopi luči, se spremeni oblika prednjega dela vozila: na levi in desni strani prednje okrasne rešetke v obliki ledvičk, se odpre prej zaprti ovoj, ki ga aktivira pod njim leĹľeča kovinska struktura in pojavijo se dvojni Ĺľarometi BMW. Tudi zadek in stranski pragovi GINA Light Visionary Model, se lahko prilagajajo po obliki in funkcij, glede na dejansko vozno situacijo. Obe komponenti lahko prilagajata svojo obliko zunanje podobe, da bi zadovoljili Ĺľeljo voznika po še bolj dinamični vozni izkušnji. Inovativni koncept prav tako upošteva morebitno interakcijo z zahtevami po aerodinamiki. Zasnova zadka omogoča avtomatski dvig zadnjega spojlerja (usmerjevalnik zraka) ob dosegi določene hitrosti vozila, kar pri visokih hitrostih ustvarja dodatni odgon na zadnjo premo. Ker je celoten zadek vozila, vključno s spojlerjem, prekrit z enojno materialno plastjo, ki se razteza vse do zadnjega dela notranjosti, se homogena oblika zadka vozila ohrani v vsaki situaciji, ne glede na poloĹľaj spojlerja. Mehanski sistem, ki premika posamezne elemente, je vseskozi neviden. 


Smerokazi in zadnje luči delujejo brez sprememb na zunanjo obliko karoserije. Vendar pa se njihova pozicija razkrije šele pri vklopu. Posredovana svetloba se zrcali skozi prosojen ovoj materialnih vlaken, ki prepušča svetlobo, ni pa transparenten navzven.


Podobno navdušujočo tehnologijo izjemne variabilnosti, kaĹľe GINA Light Visionary Model tudi na področju oblikovanja stranskih pragov. Tudi v tem primeru se lahko potek zraka po potrebi optimizira. Natančno gibanje kovinske strukture prilagaja obliko stranskih pragov, s čemer se doseĹľe boljši pretok zraka. Istočasno pa se pojavi navzven usmerjeni dodatni aerodinamični element. Aerodinamična optimizacija in dolĹľina tega elementa se lahko kontinuirano prilagajata sleherni vozni situaciji. 

 

Posebna vlakna zagotavljajo natančno izvedbo gubanja materiala. 

 

Dejstvo, da je površina karoserije prekrita s plastjo upogljivih vlaken, ki se raztezajo preko kovinske strukture pomeni, da morajo uporabljeni materiali izpolnjevati natančne zahteve tovrstne tehnologije. Samo industrijsko pridobljena hibridna vlakna, izdelana iz stabilizirajoče mreĹľne strukture in zunanjo plastjo, ki je odporna tako na vodo, kot visoke in nizke temperature, so primerna za nanos na karoserijo. Naslednja osnovna materialna lastnost pa je maksimalna stopnja dimenzijske stabilnosti. Ne glede na  temperaturni razpon in vlaĹľnost zraka, mora dimenzijska stabilnost materiala ostati popolna, tudi po intenzivnem in konstantnem raztezanju. Dimenzijska stabilnost omogoča ohranjanje dolgoročne napetosti površine karoserije. Premikanje posameznih komponent karoserije ustvarja natančne procese gubanja v materialu. Na izbiro materialov BMW Group Design, je med drugim vplivalo tudi navdušenje nad zunanjo in notranjo arhitekturo neke druge zgradbe. Za dosego maksimalne natančnosti pri krojenju površine iz materialnih vlaken, pri optimalni razporeditvi pritrditvenih točk in raztezanju materiala, je prišlo do izraza strokovno znanje oblikovalcev sedeĹľnih garnitur oddelka BMW Group Interior Design. Rezultat tega sodelovanja so izjemno lepo uravnoteĹľene površine in izjemno natančne linije, ki nastajajo s konstantno napetostjo med dvema fiksno definiranima točkama. Posebna vlakna so podprta s kovinsko Ĺľičnato strukturo. Na določenih mestih je kovina z visoko trdnostjo, dodatno ojačana z oporo iz karbonskih vlaken z izjemno stopnjo upogljivosti. Tovrstne opore se uporabljajo preteĹľno pri zaobljenih in gibljivih komponentah, s posebej ozkim radiem. 


Inovativna uporaba večjih površin materialnih vlaken in moĹľnost, da se z gibanjem posameznih elementov, ki delujejo na osnovi kovinskih mreĹľnih konstrukcij, spreminjanja oblika površine, ustvarja novo razmerje med obliko in funkcionalnostjo. Pri dodatni potrebi po hlajenju, se lahko odprejo prednje rešetke za dovod zraka v obliki ledvičk BMW. Ker celotna površina posebne plasti materialnih vlaken ostaja nespremenjena, je zaradi funkcionalnih vzrokov, skrčitev na prednjem delu vozila, potrebno kompenzirati z dodatno napetostjo na drugih površinah. Iz tega sledi vizualno izjemno privlačna interakcija med različnimi elementi karoserije, s katero se vpelje nova dimenzija na področju oblikovanja zunanjosti. Razširitev dovoda za dotok zraka v obliki ledvičk, se aktivira s premikom kovinske konstrukcije na prednjem delu stranskih panelov. Na ta način se ustvari večja napetost, ki postane vidna s pojavom dodatne značajske linije. Z nastankom nove oblike, se istočasno poveča napetost na področju prednjega dela vozila: prednje rešetke v obliki ledvičke se odprejo.


Inovativna struktura karoserije postavlja nove smernice na področju funkcionalnosti. 


Izjemna natančnost prilagoditve materialnih vlaken na kovinsko mreĹľno konstrukcijo prav tako zagotavlja spreminjanje površine brez izgubljanja napetosti. Na ta način, se skozi gibanje ustreznih jeklenih opornih vezi, ob odpiranju površine karoserije ustvarja natančno določeno gubanje v materialu. GINA Light Visionary Model se omenjene opcije posluĹľuje za prikaz funkcije, ki sovpada z odpiranjem pokrova motorja pri običajnih vozilih. Materialna vlakna se odprejo na sredini pokrova motorja, pri čemer se vrhnja plast lahko prepogne v levo in desno stran vzdolĹľ odprtine z dimenzijo pribliĹľno 0.5 metra, kar je povsem dovolj za mehanični poseg servisnih točk pod pokrovom motorja. Odprtine posod za polnjenje motornega olja, hladilne tekočine in čistilne tekočine za vetrobransko steklo so sedaj na voljo za vzdrĹľevalna dela. Postopek odpiranja in zapiranja je precej podoben mehanizmu delovanja tradicionalne zdravniške torbe, kjer sta obe zgibljivi stranici na sredini med seboj povezani z zapahom.

Učinek natančnega gubanja materiala površine karoserije je še bolj impresiven ob odpiranju vrat. Gubanje površine se vrši v smeri navzven in navzgor. Pri tem se zaradi velikega števila pritrditvenih točk, na katerih je tako na prednjem delu vozila, kot na zadnjih robovih vrat, fiksirana površina iz materialnih vlaken, ustvari popolnoma definirano kopičenje materiala. Proces gubanja se omejuje na področje med površino prednjih vrat in stranskim panelom. Ko so vrata vozila ponovno zaprta, se namesto gub v materialu, ki sedaj popolnoma izginejo, na površini vozila pojavijo povsem gladke linije.


Notranjost: dialog med voznikom in vozilom. 

 

Tudi v notranjosti sta variabilnost oblike in funkcionalnost med seboj nerazdruĹľljivo povezani. Kadarkoli si voznik prikliče izbrano funkcijo, se s tem prav tako spremeni tudi zunanjost posameznih elementov v notranjosti vozila. ZmoĹľnost spreminjanja vozila se ponovno prilagaja zadovoljevanju potreb voznika, ob tem pa se v najrazličnejših situacijah ustvarja tesna interakcija med voznikom in njegovim vozilom.


V času, ko je vozilo parkirano, se tako volan, kot vertikalno na sredinsko konzolo razporejeni okrogli instrumenti za merjenje vrtljajev, hitrost in stanja količine goriva, nahajajo v t. .i. mirujočem poloĹľaju. Tako je pri dostopu v vozilo, vozniku omogočeno maksimalno udobje. Tudi sedeĹľ zavzame svoj optimalni funkcionalni poloĹľaj in obliko šele, če in ko se voznik nanj usede. Na tej točki se vzglavnik, ki je bil pred tem trdno integriran v naslonjalu sedeĹľa, avtomatsko pomakne navzgor. Istočasno se volan pomakne v optimalni poloĹľaj voznika, za njim pa se v idealni poloĹľaj namesti tudi instrumentna plošča. Informacija o specifičnem in optimalnem poloĹľaju za voznika, ki se nanaša tako na volanski drog, kot njegov sedeĹľ, je shranjena v sistemu za posredovanje signalov. Zagon motorja se enostavno vrši preko pritiska na gumb start/stop. Gladek prehod notranjosti in zunanjosti, ki je tako značilen za izvedbe kabrioletov znamke BMW, dobiva s tehnološkim preseĹľkom GINA Light Visionary Model  nove dimenzije. Materialna vlakna, ki drsijo preko zadka, se zlivajo v notranjost in raztezajo preko sedeĹľev za voznika in sovoznika. Natanko isti material pa se uporablja tudi pri oblikovanju vratnih oblog in naslonu za roke. Prestavna ročica je integrirana na sredinski konzoli.


Pred voznikom in sovoznikom se pokončno vzpenja vetrobransko steklo, z integriranim vzvratnim ogledalom na sredini okvirja prednjega stekla, prav tako pa sta z njim neposredno povezani tudi obe zunanji ogledali. Ozek vertikalni rob na sredini vetrobranskega stekla, spominja na značilno dvodelno stekleno površino v slogu tradicionalnih roadsterjev. 

 

Inovativna zasnova v stvarni preobleki: GINA Light Visionary Model.


S principom GINA Light Visionary Model, se BMW Group Design sooča s celo vrsto vidikov, ki bodo določali koncept mobilnosti v prihodnosti. Predstavlja rezultate intenzivnega razvojnega procesa na področju oblikovanja, funkcionalnosti, materialne zasnove in proizvodnje. Vse ideje, ki so se v praksi udejanjile pri GINA Light Visionary Model, izhajajo iz enega samega vzroka: izzvati konvencionalne rešitve. Prizadevno iskanje alternativnih moĹľnosti je pripeljalo do bogatega izbora najrazličnejših zahtev, ki hrepenijo po potencialnih rešitvah za njihovo zadovoljitev. Osnovni cilj delovanja si s prefinjenimi rešitvami prizadeva omogočiti občo fleksibilnost in usmerjenost na potrebe uporabnikov. V skladu s principom GINA, pomeni sleherno izboljšanje funkcionalnosti doprinos k vzpostavitvi emocionalne povezanosti med voznikom in njegovim avtomobilom. Inovativne rešitve prav tako prispevajo k moĹľnosti za hitro, fleksibilno in stroškovno učinkovito proizvodnjo. Vsaka inovacijska tehnologija, ki je predstavljena znotraj principa GINA Light Visionary Model, pomeni nedvoumen doprinos k optimizaciji upravljanja z viri. Ker je trajnostni razvoj eden izmed osrednjih vidikov filozofije koncepta GINA, se pričakuje, da bodo novi materiali in procesi proizvodnje, izrabljali manj virov in energije, kot predhodne rešitve. Znotraj okvirja trajnostnega vidika, se spreminja tudi infrastruktura izdelovanja avtomobilov, ki se proizvajajo v skladu s principom GINA. Sam proizvodni proces zahteva omejeno uporabo specifičnih orodij in večji prispevek visoko usposobljenih strokovnjakov. Na vseh omenjenih področjih, omogoča princip GINA Light Visionary Model inspiracijo za predano raziskovalno dejavnost in dosego idej, ki se kaĹľe kot rezultat maksimalno kreativne svobode.

 

Emocionalni prizvok roadsterjev in jasnoviden pogled na avtomobil prihodnosti.

 

Inovativne rešitve, razvite znotraj te filozofije, med seboj niso obravnavane ločeno, temveč so integrirane v skupno vizijo ? vizijo, ki doĹľivi svojo konkretizacijo v kontekstu izrednega in neponovljivega avtomobila. Ta kontekst se manifestira znotraj elementarnega vtisa roadsterja, kjer se pod razpotegnjenim pokrovom motorja skriva osemvaljnik z notranjim izgorevanjem, suverena pogonska moč pa se na cestišče prenaša preko zadnjih koles. Sinteza elementarne vizije in veselja do voĹľnje, ki ju izĹľareva princip GINA Light Visionary Model, ima izredno močan emocionalni učinek. Le v podobi edinstvenega avtomobila, ki s svojo avtentično obliko izĹľareva naravno estetiko, je mogoče resnično osvetliti pomen predstavljenih inovacijskih rešitev.

S predstavitvijo številnih značilnosti, ki močno spominjajo na tiste, ki jih je moĹľno najti pri proizvodnih avtomobilih, gradi GINA Light Visionary Model  most med vizijo in realnostjo. Roadster počiva na 20 palčnih litih aluminijastih cross-spoke platiščih, v srebrni mat izvedbi. Podvozje avtomobila je sestavljeno iz okvirja izjemno lahkih aluminijevih litin. Tu pa sta še dve dvojni izpušni cevi na zadku, kot tudi tretja zavorna luč, integrirana na po višini prilagodljivem zadnjem spojlerju, delilnik zraka spredaj in zadnji difuzor iz karbonskih vlaken, ki jih je prav tako mogoče najti pri proizvodnih avtomobilih.

 

Vseeno pa GINA Light Visionsmodell ohranja svoj značaj v smislu raziskovalnega objekta. Ponazarja inovativno moč BMW Group Design in njegovo zmoĹľnost soočenja z doseĹľenim, iskanja novih rešitev in njihovo interpretacijo na višji estetski ravni, znotraj konteksta avtomobila prihodnosti. S tem vozilom se uporaba principa GINA, ki je Ĺľe pripeljal do precejšnjega števila inovativnih konceptov in pripomogel k oblikovanju serijskih avtomobilov na povsem inovativen način, konsekventno nadaljuje.  

 

Kot nadaljnji korak v smeri konkretizacije posamezne vizije, se BMW Group Design poslužuje konceptnih vozil, med katere spada tudi konceptna študija CS1
iz leta 2002. CS1 je bilo prvo vozilo, ki se je predstavilo z značilnostmi, kot je osnovni princip inovativnega nadzornega sistema - BMW iDrive. Neodvisno od ostalih inovacijskih lastnosti, s katerimi se je predstavilo to konceptno vozilo, je postal sistem iDrive del serijske proizvodnje. Na osnovi filozofije GINA je bila razvita tudi inovativna metoda proizvodnje, ki omogoča proizvajalcu obdelavo predhodno oblikovanih komponent karoserije, z individualno prilagojenimi, izjemno natančnimi linijami in njihovo ponovno integracijo v proces proizvodnje. Metoda hitre proizvodnje (Rapid Manufacturing) je svojo premiero doĹľivela pri proizvajanju pokrovov motorja za BMW Z4 M roadster in BMW Z4 M coupĂ©. Pri teh modelih je bila pred fazo lakiranja, narejena končna oblika pokrova motorja v dveh različnih izvedbah. Te pa niso bile proizvedene s strani stiskalnice, temveč s pomočjo kirurško natančne robotske tehnologije. Oba primera ponazarjata zahtevno pot od vizije, preko koncepta, pa do serijske uporabe, ki ni vedno samoumevna in neposredna. S principom GINA Light Visionary Model, skuša BMW Group Design prikazati, ker se ta pot začne. Vse inovacijske tehnologije, ki jih prikazuje GINA Light Visionary Model ne bodo preĹľivele naslednjih korakov faze konkretizacije. Celovit pogled na te vizije pa vsekakor lepo ilustrira, katere so tiste kreativne moĹľnosti, ki jih uvaja BMW Group in se bodo soočale z izzivi mobilnosti v prihodnosti.