Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

BMW Welt v MĂĽnchnu

30.06.2008 :: Zgodovina   

   

   

   

 

 

1.            BMW Welt.

1.1          Celotno doĹľivetje BMW Welt.

 

 

Z otvoritvijo kompleksa BMW Welt 20. oktobra 2007 je BMW v MĂĽnchnu postavil še enega od mejnikov in hkrati ustvaril kraj za prijetne pogovore in nepozabne trenutke. Multifunkcionalna stavba BMW Welt, ki obiskovalcem nudi tudi široko ponudbo zabave, je v prvih šestih mesecih zabeleĹľila Ĺľe več kot milijon obiskovalcev. Ĺ˝e zdaj spada med tri najbolj  priljubljene zanimivosti bavarskega glavnega mesta. BMW ima svoj sedeĹľ in proizvodnjo v severnem delu MĂĽnchna Ĺľe od leta 1918. Zdaj lahko obiskovalci iz vsega sveta še intenzivneje izkusijo vse, kar predstavlja svet BMW: najnovejše trende in razstave s področja tehnike in oblikovanja ter naval čustev pri vseh tistih, ki v stavbi BMW Welt prevzamejo svoj novi avtomobil.

 

BMW Welt kot stavba, vendar hkrati tudi kot institucija, je pomemben vezni člen med podjetjem, blagovno znamko, proizvodi in njegovimi obiskovalci. Samo na tem kraju lahko doĹľivite in izkusite hkrati preteklost, sedanjost in prihodnost. Skupaj z BMW tovarno in BMW muzejem predstavlja BMW Welt logično celoto, popolno doĹľivetje BMW. Kajti prav bliĹľina z arhitektonskega stališča edinstvene gradnje, ki piše prihodnost vseh pomembnih področij mesta MĂĽnchnu, ter kombinacija z obiskom muzeja in vodenim obiskom tovarne je tisto, kar ustvari popolno doĹľivetje. Kompleks BMW Welt jasno izraĹľa socialni program in čut za odgovornost podjetja ter tudi zavezanost k spoštovanju prostora, kamor je umeščena skupina BMW.

 

 

BMW Welt. Umetnost biti BMW.

BMW Welt ni le mĂĽnchenska turistična znamenitost, ampak s svojo arhitekturo, ki piše prihodnost, predstavlja tudi svojevrsten mejnik. Osrednji del kompleksa je namenjen predaji po individualnih Ĺľeljah opremljenih vozil novim lastnikom. Vsako leto 45.000 avtomobilov dobi novega lastnika z vseh konce sveta, letno pa center obišče okoli 850.000 obiskovalcev. Interaktivni razstavni eksponati poleg ekskluzivnih predstavitev trenutnih serij avtomobilov in motornih koles nudijo tudi vpogled v raziskave, razvoj, oblikovanje in proizvodnjo avtomobilov. Na ta način obiskovalcem nudijo priloĹľnost, da podrobno spoznajo blagovno znamko in podjetje BMW. BMW Welt ima tudi dvorano za sprejeme Event Forum z najsodobnejšo tehniko za prireditve vseh vrst. Tu se poleg koncertov, razstav, konferenc in prenosov v Ĺľivo odvijajo tako tudi sprejemi in seminarji.

 

Za pestro gostinsko ponudbo poskrbijo dve restavraciji, bistro in kavarna. Pestra je tudi ponudba v trgovinah. Otroci od 7. do 13. leta in šolarji od 2. do 7. razreda lahko uĹľivajo v posebnem zabavišču Junior Campus, ki temelji na najnovejših znanstvenih spoznanjih iz otroških in mladinskih raziskav. Tu lahko otroci preko igre doĹľivljajo ?Mobilnost z vsemi čutili?.

 

BMW muzej. Zgodovina, ki se jo lahko dotaknemo.

V bliĹľini BMW stolpnice je BMW muzej nastal leta 1973. V središču pozornosti novega koncepta BMW muzeja, ki bo ponovno odprl svoja vrata 21. junija 2008 in se razprostira preko petih nadstropij razstavnih površin, je navdušenje nad blagovno znamko BMW, za katero je značilna dinamika, športni značaj in strast. S pribliĹľno 120 originalnimi razstavnimi eksponati, poligonom za obiskovalce, ki vodi skozi 25 samostojnih razstavnih področij, in inovativnim oblikovanjem razstave predstavlja BMW muzej 90-letno zgodovino blagovne znamke BMW. Osrednji poligon vas popelje skozi čas in prostor. 400.000 obiskovalcem letno ponudi širok spekter prekrivajočih se tem in posameznih vsebin. Dramatični učinek muzeja še dodatno okrepijo vsebinsko raznolike perspektive, presenetljivi vpogledi in razgledi ter široko zasnovane predstavitve.

 

BMW tovarna. Strast in tehnika.

BMW tovarna v MĂĽnchnu je glavna tovarna skupine BMW, ki povezuje inĹľenirska znanja in inovativnost na najvišji ravni s strastjo, s katero delavci soustvarjajo blagovno znamko in celotno podjetje. Ob pomoči proizvodne mreĹľe po vsem svetu nastaja tu dnevno preko 900 vozil serije 3 (touring in limuzina) in več kot 1.400 motorjev (vrstni šestvaljniki, osemvaljni bencinski motorji, dizelski motorji, zmogljivi M motorji za  M3, M5 in M6 ter dvanajstvaljniki). V mĂĽnchenski tovarni je zaposlenih pribliĹľno 9.000 delavcev iz več kot 50 drĹľav, od tega preko 700 pripravnikov. Obrati v mĂĽnchenski BMW tovarni vključujejo najrazličnejšo tehnologijo za proizvodnjo avtomobilov: stiskalnice, obrati za izdelavo karoserij, lakirnice, obrati za izdelavo motorjev in montaĹľa, pa tudi obrati za izdelavo orodja, opreme in sedeĹľev ter laboratoriji. Tovarna je del svetovne proizvodne mreĹľe s 23 tovarnami v 12 drĹľavah. V okviru kompleksa BMW Welt pa ima tudi vlogo ?okna v proizvodnjo BMW?. Individualni vodeni ogledi obiskovalcu omogočijo prvovrsten in izviren vpogled v proizvodnjo avtomobilov.

 

 

1.2 BMW Welt.

Tradicija in prihodnost na

enem mestu v MĂĽnchnu.

 

 

Zgodovina BMW je v MĂĽnchnu na enem mestu preĹľeta s kontinuiteto, fleksibilnostjo in inovativnostjo. V zdaj Ĺľe več kot 90 letih obstoja je iz prvotnega Bayerischen Flugzeugwerke GmbH za proizvodnjo letalskih motorjev in kasnejše proizvodnje kakovostnih motornih koles nastal eden najbolj priznanih proizvajalcev avtomobilov razreda premium na svetu. Temeljni kamen za zgodbo o uspehu je bil poloĹľen leta 1917 z ustanovitvijo podjetja BMW GmbH v MĂĽnchnu. Ĺ e danes BMW proizvaja na svoje glavnem sedeĹľu, sredi mesta, odprt pa je tudi za obiskovalce, sosede in stranke.

 

Poleg BMW muzeja in vodenih ogledov po glavni tovarni v MĂĽnchnu nudi BMW Welt, ki je svoja vrata odprl 20. oktobra 2007, celovit vpogled v svet BMW. Vsi trije sestavni deli ? v bliĹľnji okolici centrale koncerna ? tvorijo popolno doĹľivetje BMW. Le tu je mogoče v tako zgoščeni obliki doĹľiveti podjetje, blagovno znamko in proizvode skupaj z njihovo preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. ?V teh časih, ko je na tem mesu konkurenca tako ostra, ni kar samoumevno, da tako veliko, dinamično rastoče in predvsem vsesvetovno angaĹľirano podjetje svoje korenine v tem mestu poganja vedno globlje. BMW Welt za MĂĽnchen ne predstavlja le estetske in arhitektonske obogatitve, ampak je tudi pomemben projekt, s katerim se je BMW še enkrat več poistovetil s svojim domačim krajem, ? pripoveduje Christian Ude, nadĹľupan glavnega mesta Bavarske, o stavbi BMW.

 

Stolpnica, muzej, Welt. MĂĽnchenska zgodovina arhitekture.

BMW Welt v prvi vrsti sestavlja vrsta zgradb, s katerimi podjetje Ĺľe od 30. let prejšnjega stoletja postavlja arhitektonske standarde. Poleg BMW muzeja in pripadajočega markantnega ?ključa? je predvsem stolpnica BMW, istočasno z olimpijskim stadionom in njegovo fascinantno strešno konstrukcijo zgrajena na začetku 70. let prejšnjega stoletja, ki so jo ljudje hitro krstili za ?štirivaljnik?, Ĺľe od vsega začetka simbol dinamike, usmerjenosti v prihodnost in tehničnega napredka. Tako stolpnica BMW, danes centrala koncerna, kot tudi muzej sta delo arhitekta prof. Karla Schwanzerja in sta skupaj odprla svoja vrata 18. aprila 1973. Od leta 1999 sta centrala koncerna in muzej spomeniško zaščitena ter Ĺľe dolgo veljata za enega od simbolov mesta MĂĽnchen.

 

S kompleksom BMW Welt, ki ga je zasnoval priznani mednarodni arhitekt prof. Wolf D. Prix, je skupina BMW v ta prostor umestila še dodatno urbanistično razpoznavno točko, ki privlači vse obiskovalce bavarskega glavnega mesta, ki jih zanimajo arhitektura, tehnika, oblikovanje in inovacije. Z otvoritvijo kompleksa BMW Welt je BMW poloĹľil temeljni kamen za prihodnost. Futuristična in multifunkcionalna zgradba v kombinaciji s predstavitvami najnovejših tehnologij in blagovne znamke BMW navdušuje ljudi z vsega sveta. ?Kombinacija zabavnih doĹľivetij in multifunkcionalne platforme za prireditve vseh vrst je tisto, zaradi česar je BMW Welt tako privlačen. V BMW Welt v MĂĽnchnu ne pridejo na svoj račun le ljubitelji blagovne znamke, ampak tudi vsi, ki jih zanima kultura,? zaključuje nadĹľupan Ude.

 

2.            BMW muzej.

2.1          BMW muzej MĂĽnchen.

Inovativno doĹľivetje v novi dimenziji.

 

 

Ko bo 21. junija 2008 BMW muzej po obširnih prenovitvenih delih ponovno odprl svoja vrata, bo obiskovalce pričakal s prostornimi in vsebinsko novimi dimenzijami. Inovativno oblikovane razstave in sodobna medijska tehnologija zaznamujejo celoten koncept in nudijo popolnoma novo doĹľivetje muzeja. Z novimi vsebinskimi koncepti in razstavnimi površinami, ki se razprostirajo preko petih nadstropij, ponazarja BMW muzej suverenost podjetja na področju oblikovanja in izdelave motorjev, kultiviranost in inovativnost. ?S prenovo in razširitvijo muzeja smo ustvarili muzej prihodnosti, ki bo navduševal obiskovalce z vseh koncev sveta. Arhitektura stavbe ter izvirna kompozicija razstavnih predmetov in tematike nudijo intenziven in raznovrsten vpogled v zgodovino BMW, ? pravi vodja muzeja dr. Ralf Rodepeter. Avtomobili, različne teme, arhitektura, oblikovanje in medijska tehnologija se razprostirajo na 5.000 m2 in z edinstveno razstavo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti zagotovijo izvirno doĹľivetje blagovne znamke. Tematski sklopi pričajo o zgodovini podjetja, o blagovni znamki in proizvodih BMW, vse skupaj pa je povezano z razvojnimi smernicami s področij oblikovanja, tehnike in motošporta.

 

Nizka zgradba z globokim učinkom.

S popolno razčlenitvijo nizke stavbe poleg muzejskega ključa, v kateri so bili do zdaj konferenčni prostori, gostinska ponudba podjetja in podzemna garaĹľa, so bile na mnogih področjih ustvarjene številne nove perspektive. V kombinaciji s tradicijo in prihodnostjo se to odraĹľa v razstavnih eksponatih in tudi v arhitektonski kombinaciji muzejskega ključa in nizke stavbe. Nenavadna razstava vseh pomembnih modelov letalskih motorjev, motornih koles in avtomobilov daje obiskovalcem izčrpen vtis o raznovrstnosti proizvodnje, kontinuiteti in inovativnosti blagovne znamke. Do zdaj je BMW muzej letno obiskalo pribliĹľno 200.000 obiskovalcev, po otvoritvi prenovljenega muzeja 21. junija 2008 pa jih pričakujemo dvakrat toliko. Po novih ?muzejskih ulicah? je razporejenih 25 tematskih področij, mimo katerih se bodo sprehodili obiskovalci z vsega sveta in intenzivno doĹľivljali utrip blagovne znamke.

 

Novi koncept v muzeju prihodnosti.

V središču pozornosti novega koncepta muzeja je navdušenje za blagovno znamko BMW. V tem pogledu muzej predstavlja avtentično zrcalno podobo blagovne znamke in obiskovalcem na najrazličnejše načine priča o značaju inovativnosti, moči in dinamike.

 

Posebna pozornost je posvečena novim tehnikam predstavitve.  V soju Ĺľarometov se je znašlo okoli 120 originalnih eksponatov, ki hkrati poudarjajo arhitekturo stavbe. Osrednji poligon v obliki ulice ustvarja podobo velemesta in nas vsebinsko popelje skozi čas in prostor. Tu so urejene številne razstave, tematske predstavitve in prikaz posameznih vidikov blagovne znamke BMW. Dinamični sistem rampe poligona s sedmimi zastekljenimi razstavnimi hišami predstavlja strukturo prostora in oblikuje osrednji trg. V teh prostorih so svoje mesto našla tematska področja iz zgodovine BMW in številni zgodnji proizvodi.

 

Na stalnih in začasnih razstavah BMW muzej obiskovalcem z vsega sveta ne nudi le ustreznega okvirja za predstavitev zgodovine proizvodov, ampak zagotavlja tudi ustrezno pripravljene informacije o uspehih, mejnikih in daljnoseĹľnih razvojnih doseĹľkih podjetja BMW. Pri tem je notranjost te nizke stavbe s svojo transparentnostjo in višino prostora vse do 13 metrov idealno ozadje za vse stalne razstave. Novo oblikovani muzejski ključ bo postal stičišče in središče začasnih razstav vseh vrst in najraznovrstnejših kulturnih prireditev.

 

Odpiralni čas BMW muzeja.

BMW muzej bo odprt od 21.06.2008.

 

Od torka do petka                                                            09.00 ? 18.00

Sobota, nedelja, petek                                                      10.00 ? 20.00

Zaprto:                                                                            24., 25., 26. decembra, 31. decembra 2008

                                                                                      in 01. januarja 2009.

 

Vstop.

Posamezna vstopnica                                                       12,00 ?

ZniĹľana vstopnica*                                                           6,00 ?

Skupina najmanj 5 oseb                                                    9,00 ?  na osebo

DruĹľinska vstopnica                                                         24,00 ?, velja za največ 5 oseb

                                                                                      (druĹľinski člani in sorodniki 1. stopnje)

 

Vodeni ogledi.

Za vodene oglede se lahko dogovorite po telefonu vsak dan od 08.00 do 22.00 ure na telefonsko številko 0180 2 118822 (0,06 EUR za klic z nemškega stacionarnega omreĹľja, iz mobilnega omreĹľja je lahko tarifa drugačna) ali preko e-pošte informacijske sluĹľbe BMW Welt: infowelt@bmw-welt.com.

 

Vodeni ogledi za širšo javnost.

?         Ogledi za širšo javnost so namenjeni posameznikom in manjšim skupinam,  posamezen ogled vključuje skupino do 15 oseb.

?         Voden ogled za posamezno osebo ? 15,00 vključno z vstopnico

?         Voden ogled za posamezno osebo po zniĹľani ceni* ? 7,50 vključno z vstopnico

 


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0