Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Britanski vojvoda in njegov stoletni Renault

24.09.2008 :: Zgodovina   

 

Stoletnico je treba proslaviti na primeren način, si je verjetno mislil David Manners, 11. rutlandski vojvoda, ko se je odločil, da bo s svojim Renaultom V1 iz leta 1908 obiskal njegovo domovino. Preden se je iz druĹľinskega domovanja Belvoir Castle v grofiji Leicestershire odpravil na dobrih 400 kilometrov dolgo pot v normandijski Dieppe, je za spremstvo in sovozniško vlogo pregovoril dva prijatelja, za blagoslov pa domačega kaplana. Dieppe ni bil izbran po naključju, saj so se udeleĹľili srečanja klasičnih avtomobilov in starodobnikov Dieppe Retro, ki je slavilo še eno stoletnico ? dirke za Veliko nagrado Dieppa iz leta 1908.

 

Ĺ tirikolesnega stoletnika je leta 1908 kupil 9. rutlandski vojvoda in je polno stoletje ostal v lasti druĹľine. Leta 1990 je sedanji vojvoda s pomočjo britanske podruĹľnice Renaulta avto, ki je stal 50 let, temeljito obnovil in ga zdaj uporabljajo za poroke in občasne voĹľnje po druĹľinskem posestvu. VoĹľnja do Francije je nekaj povsem drugega, zato si nihče ni upal zagotoviti, da bo avto zdrĹľal to pot. No, vojvoda in njegov Renault sta srečno prevozila angleško in francosko podeĹľelje ter v cestnem prometu 21. stoletja pravočasno prispela v Dieppe. Renault z Otoka je bil eden najstarejših avtomobilov na prireditvi Dieppe Retro.

 

Stoletni Renault je v septembrski sončni pripeki in občasne nalive skupaj s pribliĹľno 60 starodobniki uspešno prevozil 90-kilometrsko pot skozi vasice severne Normandije in se po opravljeni jubilejni nalogi vrnil domov.


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0