Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Mazda MX-5 slavi 20. obletnico

19.02.2009 :: Zgodovina   

   

   

   

   

   

   

   

   
Več slik ...

 

 

Ĺ˝e dvajset let Mazdo MX-5 odlikuje status legendarnosti in najboljše prodaje. Mazda MX-5 je na novo opredelila pojem klasičnega angleškega roadsterja. Zadnja generacija priljubljene športnice iz leta 2005 po številnih prejetih nagradah ter utrditvi imidĹľa kot roadsterska ikona letos doĹľivlja prenovo. Nova Mazda MX-5 bo na slovenski trg zapeljala meseca maja. 

 

Ĺ˝e dolgo velja, da Mazda MX-5 omogoča pravo roadstersko doĹľivetje v najboljši moĹľni obliki. Njen originalni koncept se tudi po desetletjih na trgu ni spremenil, saj zdruĹľuje vse tisto, kar si ljubitelji vetra v laseh Ĺľelijo. Poleg ugodne nabavne cene in enostavnega vzdrĹľevanja ne gre prezreti nizke mase, ki omogoča izjemne uĹľitke med voĹľnjo, k temu pa velja dodati še nevtralno lego v ovinku, izjemno krmiljenje in klasični roadsterski videz, s katerima se zaključuje tako imenovana filozofija ?Jinba Ittai? ali ?Biti eno z avtomobilom?. Tretja generacija najbolj priljubljenega roadsterja je na trg prispela leta 2005. Bila je izdelana na podlagi edinstvene ?gram-strategije?, ki je snovalcem omogočala ohraniti nizko maso avtomobila. Kljub temu je izrazito opazna večja togost konstrukcije in  veliko več serijske opreme.

 

Letošnje leto predstavlja dvajsetletnico prisotnosti Mazde MX-5 na trĹľiščih po vsem svetu. Prav tako je Mazda MX-5 vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najbolje prodajan dvosedeĹľni športni avtomobil doslej. Do današnjega dne je bilo po svetu namreč prodanih Ĺľe več kot 855.000 roadsterjev Mazda MX-5, od tega jih nekaj več kot četrt milijona vozi po evropskih cestah. V dveh desetletjih je Mazda MX-5 osvojila kar 178 pomembnih nagrad, od tega se z oseminpetdesetimi lahko pohvali aktualna generacija, ki v pričetku letošnjega leta doĹľivlja obseĹľno prenovo.

 

Tretja generacija Mazde MX-5 z zloĹľljivo platneno streho nadaljuje z oblikovno tradicijo, obenem pa slednjo zdruĹľuje tudi z izjemnimi občutji pri voĹľnji, značilnimi za voĹľnjo Mazdinih vozil. S prenovo so se oblikovalci osredotočili na še večji poudarek dinamičnosti, ki pomeni tudi izboljšanje aerodinamičnih lastnosti vozila, različici Roadster Coupe s trdo zloĹľljivo streho pa so s prenovo dodali ščepec ekskluzivnosti.

 

Čeprav je prenovljena Mazda MX-5 je sicer podedovala motorno paleto predhodnega modela, je bilo področje pogonskih sklopov deleĹľno precejšnjih izboljšav. Dvolitrski MZR bencinski agregat je tako dobil še odločnejši karakter, saj se lahko zavrti vse do 7.500 vrtljajev v minuti. Vsi razpoloĹľljivi agregati z izboljšavo sedaj porabijo med 4 in 7 odstotkov manj goriva kot prej. Prvič je na evropskih trĹľiščih kupcem na voljo tudi nov šeststopenjski samodejni menjalnik.

 

Da je bila prenova res temeljita, pričajo tudi številne izboljšave same karoserije, ki je postala še bolj toga in trdna tako pri voĹľnji kot v primeru trka. Ĺ e vedno se voznik lahko zanese na idealno razporeditev teĹľe med obe osi in izjemno natančen krmilni mehanizem, toda drobne spremembe vzmetenja, za 26 mm zniĹľano teĹľišče sprednjega dela ter izboljšave samega krmiljenja poskrbijo, da je občutek ?Jimba Ittai? pri voĹľnji še pristnejši. S prenovo je Roadster Coupe postal tudi tišji med voĹľnjo z zaprto streho, vsekakor pa je poudarek predvsem na udobju in športnosti v potniški kabini, za kar navsezadnje poskrbijo tudi ogrevani športni sedeĹľi Recaro, nova zasnova merilnikov, ki so bolje berljivi ter spremembe na armaturni plošči in sredinski konzoli, ki omogočajo, da se bosta voznik in sopotnik pri voĹľnji počutila karseda udobno. Omeniti velja tudi visokozmogljiv Bose avdio sistem, AUX vtičnico in moĹľnost uporabe bluetooth sistema za prostoročno telefoniranje.

 

Prenovljena Mazda MX-5 bo na voljo v Sloveniji predvidoma v mesecu maju.