Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

''Engine of the year 2009'': trojna zmaga za BMW

22.06.2009 :: Lestvice


Več slik ...

Nagrada "Engine of the Year 2009": trojna zmaga s štiri, šest in osemvaljnimi motorji. BMW Group nadaljuje svojo zgodbo o uspehu na svetovno najpomembnejšem tekmovanju za motor leta.

 

MĂĽnchen / Stuttgart. Z dosego izjemnih zmag v treh kategorijah na mednarodnem tekmovanju "Engine of the Year", je BMW Group v tem letu ponovno upravičil svoj primat, kot vodilni proizvajalec posebej zmogljivih in hkrati učinkovitih motorjev. Na svetovno najprestiĹľnejšem tekmovanju za motor leta so naslednji motorji premagali konkurente v posameznih segmentih avtomobilov:  osemvaljni motor v vozilu BMW M3, vrstni šestvaljnik s tehnologijo Twin Turbo, ki ga je med drugim mogoče občudovati pri modelih BMW serije 3, BMW serije 1 in BMW X6, kakor tudi štirivaljnik s sistemom tlačne polnitve s turbopuhalom na izpušne pline, ki se posluĹľuje principa dveh vhodov za izpušne pri MINI Cooper S.

 

Podeljevanje nagrad se je odvijalo 17. junija letos, na dogodku Engine Expo v Stuttgartu. S to trojno zmago BMW Group nadaljuje s tlakovanjem svoje zgodbe o uspehu na mednarodnem tekmovanju "Engine of the Year". Na tekmovanju, ki se odvija od leta 1999, so motorji proizvajalca BMW v domače vitrine prinesli Ĺľe šest skupnih zmag, vključno s štirimi zaporednimi v preteklih letih. 

 

Letošnji zmagovalci so ponovno navdušili strokovne člane Ĺľirije s svojim vrhunskim razvojem moči, kakor tudi inovativno tehnologijo za večjo učinkovitost. Omenjena kombinacija superiornih lastnosti je rezultat razvojne strategije BMW EfficientDynamics, ki zaznamuje tako osemvaljnike pod pokrovom motorja športnih izpeljank BMW M GmbH, kakor tudi vrstne šestvaljnike pri modelnih različicah BMW in nenazadnje, štirivaljne motorje znamke MINI.

V kategoriji motorjev z gibno prostornino med 3.0 in 4.0 litri, je osemvaljni motor integriran v BMW M3, uspešno ubranil naslov iz lanskega leta. Ta štiri-litrski pogonski agregat z nazivno močjo 309 kW/420 KM igra ključno vlogo pri uspehu visokozmogljivih športnih avtomobilov znamke BMW na trĹľišču, še več, sedaj je na voljo tudi pri izvedenkah BMW M3 CoupĂ©, BMW M3 limuzina in BMW M3 Cabrio.


Tri-litrski motor šestvaljni motor z največjim razvojem moči 225 kW/306 KM s tehnologijo Twin Turbo in sistemom neposrednega vbrizgavanja (High Precision Injection), je v letošnjem letu ponovno, Ĺľe tretje leto zapored, dominiral v kategoriji motorjev z gibno prostornino med 2.5 in 3.0 litri.

 

Podoben scenarij suverenega nastopa, poznan Ĺľe od leta 2007, pa se je odvijal tudi pri ocenjevanju kategorije motorjev z gibno prostornino med 1.4 in 1.8 litri, kjer 1.6- litrska štirivaljni motor v MINI Cooper S, s sistemom tlačne polnitve s turbopuhalom na izpušne pline, ki se posluĹľuje principa dveh vhodov za izpušne pline, neposrednim vbrizgavanjem bencinskega goriva in največjim razvojem moči 128 kW/175 KM, še vedno postavlja nove standarde.
 
Odločitve mednarodnega tekmovanja "Engine of the Year" sprejema strokovna mednarodna Ĺľirija, ki jo sestavljajo mednarodno priznani novinarji iz sveta avtomobilizma. Letos je skupina 65 strokovnjakov iz 32 drĹľav podelila nagrade v osmih kategorijah motorjev, glede na njihovo prostornino in treh posebnih kategorijah, kakor tudi posebno priznanje za skupnega zmagovalca.
 
V enajstih dosedanjih tekmovanjih, ki si sledijo od leta 1999, je BMW Group osvojil Ĺľe več kot 40 trofej. Ta kontinuiran uspeh na svetovno najĹľlahtnejšem tekmovanju za motor leta, je impresiven dokaz edinstvene globalne kompetence na področju razvoja prenosnika moči proizvajalca BMW Group.
 
Rezultati po posameznih kategorijah: