Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Nasveti za dolga potovanja

30.07.2009 :: Tehnični nasveti   

   

 

 

-                                          kako zloĹľiti prtljago v prtljaĹľnik

-                                           kaj vse vzeti s seboj na potovanje

-                                          kako prispeti na cilj varno in spočito

-                                          kako zabavati otroke na dolgih potovanjih

 

Danes vsak voznik ve, da morajo biti vsi potniki privezani z varnostnim pasom, da morajo otroci sedeti v posebnih sedeĹľih ter da morajo biti nasloni za glavo pravilno nameščeni. Na Ĺľalost, pa se mnogi ne drĹľijo varnostnih pravil pri pakiranju prtljage v prtljaĹľnik.

 

Potrebno je priznati, da pri tako velikem prtljaĹľniku (najmanj 465 litrov), človek takoj pomisli, da bi bilo najlaĹľje prtljago kar vreči v prtljaĹľnik. Vendar pa bodo vozniki, ki jim njihova varnost in varnost potnikov veliko pomeni, dobro razmislili kako najpametneje organizirati stvari v prtljaĹľniku. Najpomembnejše pravilo varnosti je: teĹľje stvari je praviloma bolje namestiti na dno prtljaĹľnika ter čim bliĹľje zadnjim sedeĹľem z namenom, da se zmanjša moĹľnost, da bi prtljaga v primeru trčenja priletela v potniško kabino. Na primer: celotno pakiranje mineralne vode ima maso 17 kilogramov. V primeru trčenja se teh 17 kilogramov pretvori v nekaj več kot pol tone, ki potem udari v zadnje sedeĹľe. Da zmanjšamo udarno silo takšne prtljage jo je potrebno namestiti čim bliĹľje hrbtni strani zadnjih sedeĹľev ter tako zavarovati prtljago z drugo prtljago ali prtljago pritrditi tako, da ne more drseti. V primeru, da tega ne storimo, nam lahko prtljaga pri naglem zaviranju ali trčenju prileti v potniško kabino.

Razen teĹľkih kovčkov, prtljaga ki jo vzamemo na dopust, vključuje tudi laĹľje stvari, kot so športna torba, leĹľalnik, gumijasti čoln,... Takšne stvari je najbolje pospraviti tako, da zapolnijo prazen prostor okoli teĹľke prtljage kolikor čvrsto je mogoče. Vse kar je nameščeno na višji ravni, lahko v primeru

 

Pomembno: trikotnik, varnostni jopič in oprema za prvo pomoč morajo biti v vsakem trenutku nameščeni na dostopnem mestu!

 

Ĺ e dva nasveta za varnejše potovanje na dopust: zaradi večjega števila prtljage, je potrebno prilagoditi tlak v gumah. TeĹľa prtljage v zadnjem delu avtomobila dviguje prednji del. Z namenom da preprečite, da bi s prednjimi Ĺľarometi zaslepili voznike ki vam ponoči prihajajo nasproti, je potrebno nastaviti snop svetlobe.

 

 Seznam za varno potovanje

Ko se končno začnete pripravljati na dolgo pričakovani dopust, so  nepredvidene okoliščine ki vas lahko doletijo na poti zadnja stvar o kateri Ĺľelite razmišljati. Vendar je dobro biti pripravljen na vse. Tukaj je seznam, ki vam je lahko v pomoč, preden se odpravite na pot. V primeru, da tega Ĺľe nekaj časa niste naredili, bi bilo dobro, da obiščete svojega pooblaščenega serviserja in ga prosite da preveri:

?akumulator

?Ĺľarnice

?tlak v gumah in globino profila

?nivo olja in hladilne tekočine

?izpušno cev

?zavore.

 

Prav tako je dobro preveriti pogoje navedene v vašem avtomobilskem zavarovanju v primeru prometne nesreče, še posebej če potujete v tujino.

Da boste pripravljeni v primeru prometne nesreče preverite tudi, če imate naslednje predmete:

?trikotnik

?varnostni jopič

?opremo za prvo pomoč

?baterijsko svetilko

?EU poročilo o prometni nesreči

?Fotoaparat, da lahko nesrečo dokumentirate.

 

Zapomnite si telefonsko številko, ki velja v primeru prometne nesreče: to je v večini evropskih drĹľav 112.

S seboj vzemite tudi rezervni ključ svojega avtomobila in si zapomnite kam ste ga pospravili. Seveda ga pospravite na drugo mesto kot originalni ključ.

 

Ko gre za varnost v avtomobilu:

?poskrbite, da so vsi nasloni za glavo primerno nastavljeni

?vsi morajo biti pripeti z varnostnim pasom, ne glede na dolĹľino trajanja voĹľnje

?otroci morajo sedeti na za njih primernih otroških sedežih.

 

 Nasveti za dolga potovanja

        Kako prispeti na cilj varno in spočito?

 Ko ste povsem prepričani, da je vaš avtomobil v dobrem stanju, da je prtljaga varno nameščena ter da so vsi potniki privezani, potem ste pripravljeni za na pot. Čeprav se veselite počitka ki sledi po dolgi poti, so lahko dolga potovanja stresna in zahtevajo veliko napora.

 

 Kako ostati sveĹľ za volanom

 Cilj dolgih voĹľenj je zagotovo tudi prispeti na cilj dobro razpoloĹľen. Hitrost vam ne sme biti najpomembnejša. Dolga potovanja zahtevajo pogosta ustavljanja, da si odpočijete. Utrujenost vpliva na vašo koncentracijo, otopi vašo odzivnost in sposobnost presoje ter povečuje nevarnost prometne nesreče.

 Bodite pozorni na nelagodje, bolečine v vratu, rokah in ramenih ali na zamegljen vid - to so značilnosti, s katerimi vas vaše telo opozarja, da ste potrebni počitka. Povečanje glasnosti glasbe, pitje kave ali kofeinskih napitkov ali ustavljanje, vam lahko pomagajo na kratkih razdaljah, vendar tako ne morete preprečiti utrujenosti. Ko začnete čutiti zaspanost, se zamenjajte z drugim voznikom ali pa se ustavite in počivajte.

 

 Skrb za potnike

 Vašim potnikom, še posebej otrokom, je lahko med potjo slabo. Za preprečevanje slabosti so dostopna različna zdravila, katere je potrebno vzeti pred začetkom potovanja. Preden svoje otrokom oskrbite z določenimi zdravili, se o tem posvetujte z  zdravnikom. Vrtoglavico in slabost je moĹľno začasno ublaĹľiti z odpiranjem okna ali izhodom iz avtomobila, da se nadihate sveĹľega zraka. Namesto da so otroci osredotočeni na točke znotraj avtomobila (npr. kartanje), jim svetujte, da gledajo skozi okno.

 

 Obrok na kolesih

 Pripravite hladilno torbo z veliko zdrave hrane (sveĹľe in suho sadje, Ĺľitne ploščice, itd.) kot tudi veliko vode. Ta zaloga vam bo še posebej prav prišla če boste pristali v prometnem zamašku in boste morali daljši čas sedeti v vročem avtomobilu. Med potovanjem se izogibajte močni hrani. Ker boste v sedečem poloĹľaju kar nekaj časa, vam bo visoko kalorična in teĹľko prebavljiva hrana povzročila slabo razpoloĹľenje in utrujenost.

 

Potovanje z otroki

Na dolgih kot tudi na kratkih potovanjih je pomembno, da so otroci vedno pripeti z varnostnim pasom ter da sedijo v varnostnih sedeĹľih, primernih za svojo starost.

Vaše otroke zaščitite pred vročim soncem in vročino. Avtomobilska okna povečujejo vročino in tako obstaja nevarnost vročinske kapi ali sončarice. Na okna namestite senčnike, otroke oblecite v primerna oblačila, zagotovite hladno pijačo in klimo.

Otroci, ki se v avtomobilu dolgočasijo in postanejo nemirni predstavljajo nevarnost, saj lahko vozniku odvrnejo pozornost od ceste. Najmanjše zamotite s primernimi igrami. Poleg tega pa se redno ustavljajte, da si vsi pretegnete noge in malo razgibate.

Zdaj ko ste pripravljeni se vaš dopust lahko začne Ĺľe z začetkom potovanja in ne šele ko prispete na cilj.

 

"Je še daleč?"

??       Kako zabavati otroke na dolgih potovanjih z avtomobilom?

Načrtujete odpotovati na dopust z avtomobilom in otroki? Dolga potovanja vam lahko ostanejo v najlepšem spominu, lahko pa so tudi zelo stresna. Ko morajo otroci več ur preĹľiveti v omejenem prostoru avtomobila, se pogosto zgodi, da na zadnjih sedeĹľih pride do prepirov in tu je še nenehno vprašanje: ?Je še daleč?"

 

Zato je dobro, da v naprej načrtujete ?zabavo v avtu" in seboj vzamete igre s katerimi boste zabavali otroke in preusmerili pozornost od napornega potovanja. S seboj vzemite: karte, pobarvanke, knjigice, papir in pisala, barvice, nalepke in majhne igračke. Sodobne prenosne konzole ter CD-ji z glasbo ali pravljicami mnogim druĹľinam olajšajo potovanje.

Starši, ki se dobro spomnijo svojega otroštva vedo, da elektronski sistemi niso edina rešitev. Majhni otroci bodo še posebej uživali v enostavnih družinskih igrah. Chevrolet se je spomnil nekaj primerov iger s katerimi lahko svoji družini olajšate dolgo potovanje:

 

Ĺ li smo v trgovino. Ena oseba začne igro tako, da reče ?Ĺ li smo v trgovino in kupili..." Druga oseba ponovi kar je rekla prva oseba in doda izdelek, ki bi ga kupil, tretja oseba zopet ponovi kar je rekla druga oseba in zopet doda svoj izdelek. To se ponavlja toliko časa dokler se nekdo ne zmoti ali pozabi kateri izdelki so bili kupljeni.

 

Lov na abecedo. Celo otroci, ki se šele učijo brati in pisati, se lahko igrajo to igro. Začnite s črko A in jo poiščite na znaku, kamionu, hiši ali registrski tablici drugega avtomobila. Prvi, ki pride do črke Z je zmagovalec. Tekmujete lahko eden proti drugemu ali pa igrate skupaj kot druĹľina.

 

 Vidim... Poglejte okoli sebe in izberite predmet ki ga lahko vidite bodisi v avtomobilu ali ob cesti. Nato pomagajte drugim tako, da jim navedete primere ?Vidim... nekaj zelenega" ali ?Vidim... nekaj rjavo in krzneno". Nadaljujte z namigi dokler nekdo ne ugane na kateri predmet mislite.

 

 20 vprašanj. Zamislite si neko osebo, mesto ali predmet. Ostali pa morajo uganiti kaj ste si zamislili, vendar imajo za to na voljo samo 20 vprašanj na katera vi odgovarjate z ?da", ?ne" ali ?včasih".

 

 Kamen-papir-škarje. Vsak od igralcev ima eno roko odprto v dlan, drugo roko pa zaprto v pest. Vsi igralci štejejo do tri, tako da z roko ki je zaprta v pest udarjajo v tisto, ki je odprta v dlan. Na tri s pestjo oblikujejo enega od treh predmetov: kamen (stisnjena pest), papir (odprta dlan) ali škarje (kazalec in sredinec oblikujeta črko V). Kamen premaga škarje, ker jih lahko zdrobi, papir premaga kamen ker ga lahko ovije, škarje premagajo papir ker ga lahko razreĹľejo. V primeru, da dva ali več igralcev pokaĹľe enak predmet, se igra ponovi.

 

Zgodba v krogu. Nekdo se domisli naslov zgodbe. Glede na naslov, naslednja oseba nadaljuje zgodbo, kot na primer: ?Nekoč je bila..." Tretja oseba nato dopolni in tako nadaljuje zgodbo in tako naprej.

 

 S tako zabavo za otroke med potovanjem in počitki, ko si lahko vsi dobro pretegnete noge in potrošite nekaj energije, boste preprečili, da bi bilo otrokom dolgočasno in da bi postali nagajivi. Tako boste tudi vi lahko potovali bolj sproščeno. Vsi pa boste veliko bolje razpoloĹľeni tudi, ko boste prispeli na cilj.

 

Nasvete za potovanja so pripravili pri Chevroletu. Avtoin pa vam Ĺľeli srečno voĹľnjo