Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Citroën C3 Picasso Exclusive HDi 90 Airdream

16.08.2009 :: TEST   

   

   

   

   

   

   

   

   
Več slik ...

 Vesoljček na cesti in veliki-mali enoprostorec

 

CitroĂ«n C3 Picasso, se je na naše ceste zapeljal v začetku letošnjega leta. Zunanje mere z dolĹľino le dobrih  4 metrov (4,083m) postavijo avto ob  bok majhnim  vozilom. Notranjost pa je primerljiva z velikimi. Oblika je takšna, da je nekomu všeč, spet drugim  ne. Poslanstvo avta ni oblika, ampak prostornost, uporabnost in prijetno počutje.
 
Picasso je umetnina in umetnine so všeč le izbrancem. Potrditev, da gre za umetnino, dobimo, ko avto preizkusimo. Pri predstavitvah in testih  novih modelov radi poiščemo podobnosti s predhodnimi modeli in tradicijo  znamke. C3 picassoja bi po sami ideji vozila, lahko postavili ob bok popularnemu spačku. Od skupne ideje, pa  gre za povsem novo in sodobno vozilo, ki tudi s CitroĂ«novo tradicijo nima veliko skupnega.

 

NOTRANJOST

Je udoben in prostoren. Bistvo avta se za zaobljenimi ''škatlastimi'' linijami skriva v notranjosti.  Ergonomija nudi zadovoljstvo pri upravljanju vozila tako voznikom manjše in večje postave. Notranjost je igra temno-svetlih barvnih odtenkov. Sprednji sedeĹľi so udobni z dobrim bočnim oprijemom, vendar  nekoliko krajšo dolĹľino sedalnega dela. Prostora za noge je dovolj in ga ne omejuje npr. sredinska konzola. Vstop, na po višini nastavljiv sedeĹľ,  je dokaj visok. PoloĹľaj za nastavljivim volanom, dokaj visokimi stranskimi boki ter visoko postavljeno armaturno ploščo,  je kljub visokemu sedenju limuzinski, da ne rečemo skoraj kupejevski. Pregled na cesto je dober. Pohvalili bi sredinski naslon, ki je tokrat skupen za voznika in sopotnika. Prikazovalnik hitrosti in vrtljajev ter prikaz stanja rezervoarja, je na ločenem zaslonu, postavljenem v desnem delu centralnega prikazovalnika. V osrednjem delu prikazovalnika  so na voljo podatki radijskega sprejemnika, porabe goriva, signalizaciji. V osrednji konzoli se  nahaja avtoradio. Zvok avdiosistema je povprečen. Za dodatno upravljanje avtoradia je na razpolago obvolanska ročica.   Zadnja klop je nastavljiva in tako nudi povečanje ali zmanjšanje prostora za potnike ali prostora za prtljago. Prostornina prtljaĹľnega prostora se giblje od 385 do 500 litrov. Na zadnjem delu prednjih sedeĹľev je polička z osvetlitvijo nad katero bodo navdušeni predvsem malčki.  Prostora za odlaganje je dovolj.

 

OPREMA

C3 Picasso je lahko opremljen z opremo Attraction, Comfort in Exclusive, v okviru katerih lahko dodatno izberete oz . so Ĺľe serijsko vgrajeni: paket varnost, paket city, paket klima, navigacijski in paket potovanje.

 

Testno vozilo je opremljeno z opremo Exclusive,  glede na paket so še 17 palčna platišča model Clover, vzdolĹľni nosilni drogovi za prtljaĹľnik na strehi in kovinsko barva. Od vse opreme, ki je na voljo, je manjkala še panoramska streha, ki bi  se lepo podala Ĺľe tako zanimivemu vozilu,  navigacijski sistem ter usnje.

 

Spisek opreme je sledeč:

Varnostne blazine in stranski zavesi za voznika in sovoznika, centralno daljinsko zaklepanje, potovalni računalnik, voznikov sedeĹľe nastavljiv po višini, dnevne luči, avdio sitem z Mp3 predvajalnikom, 12 V vtičnica, ABS+samodejni vklop smernikov ob močnem zaviranju, ESP, elektronski razdelilnik zavorne sile REF,   el avtomatska, ogrevana in električno prekopljiva vzvratna ogledala, ogledalo za nadzor otrok, meglenke,  električni pomik stekel zadaj z zaščito za otroke, avtomatska klimatska naprava, pomoč pri parkiranju zadaj, integriran osveĹľilec zraka, hlajen predal pred sovoznikom, loputa za smuči, trije vzglavniki na zadnji klopi, samodejni brisalci vetrobranskega stekla, usnjen volan, poličke na hrbtni strani prednjih sedeĹľev z lučko, pritrdišča ISOFIX,  predali v podu zadaj, preklopljiv sovoznikov sedeĹľ, sredinski naslon za roke, prenosna svetilka, dodatno zatemnjena zadnja stekla, kromirani vstavki na prednjih in zadnjih odbijačih, omejevalnik hitrosti.

 

Ob deĹľju in preklopu v vzvratno prestavo, se samodejno vklopi zadnji brisalnik, več kot dobrodošla funkcija.

 

MOTOR in ZMOGLJIVOSTI

V testnem vozilu je svojo nalog opravljal dizelski motor s 16 ventili z oznako 90 HDi, kar pomeni moč  66kW (90 KM). Motor je povprečen in ni namenjen  preveč dinamičnim voznikom. Avto z maso 1289 kg se lepo pelje tako v mestu kot na avtocestah. Potovalna hitrost in vrtljaji motorja so skupaj s petstopenjskim menjalnikom dobro usklajeni, predvsem v območju potovalne hitrosti, tudi  na avtocestah. Podvozje je nastavljeno za umirjeno voĹľnjo, inĹľinerji so verjetno iskali kompromis. Zaradi dokaj visoke kabine je občutek v ovinkih kot da se avto preveč nagiba, vendar temu ni tako. Povprečna poraba goriva znaša okrog 6 in 6.5 litra pri kombinirani voĹľnji. Za tiste bolj dinamične voznike bo verjetno  boljša izbira 110 HDi ali bencinske a VTi120 motorja. Pospešek do 100 km/h znaša 13,4 sekunde, končna hitrost pa 173 km/h.

 

Okoljevarstvena oznaka Airdream označuje vozila, ki so najbolj prijazna do okolja. Da vozilo lahko nosi oznako Airdream, ki jo je ustvaril CitroĂ«n, mora ustrezati naslednjim trem kriterijem:

-          emisija CO2, ki je manjša ali enaka 140g

-          proizvodnja poteka s standardi IO 14001

-          95% delov vozila je obnovljivih

 

POMANKLJIVOSTI

Na trgu je malo vozil, za katere bi lahko rekli, da so brezhibni, zato bomo navedli tudi za tega nekaj stvari ki smo jih opazili, le te pa niso bile moteče. Zaradi svetlega stranskega dela armaturne plošče, se vidi odsev v vetrobranskem steklu. Uporaba varnostnega pasu zahteva nekaj prilagajanja. Kakovost zvoka avdiosistema je povprečna. Nekateri se bodo morali privadit, spet drugi sploh ne bodo opazili, da sta brisalnika različnih dolĹľin, pri čemer je desni zelo kratek. Kljub temu, da prtljaĹľnik nudi veliko prostora, bi pograjali samo kakovost oblog in uporabo ter prilagoditev, ki jo nudi  razporeditve prtljaĹľnega prostora.  

 

ZAKLJUČEK

Avto je izpolnil naša pričakovanja. Kombinacija motorja in menjalnika nudi prijetno potovalno hitrost in okretnost pri mestni voĹľnji. Namenjen je druĹľini, ki potrebuje uporaben in zanimiv avto. Po preizkušnji lahko potrdimo, da je Picasso umetnina. Avto je zanimiv in zato vreden preizkusa. Če vam bo avto všeč in finančno stanje omogoča nakup, potem odločitev verjetno ne bo teĹľka. Ĺ e posebej,  če v avtu preĹľivite veliko časa in če  vaši malčki med voĹľnjo uĹľivajo. Naš predlog je, da avto najprej preizkusite, šele nato se pozanimate glede cene. Cena res ni zanemarljiva, vendar vas lahko odvrne od tega, da avto postavite  v oĹľji izbor. Dejstvo  je,  da  se cena osnovnega modela začne pri 13.000  EUR, vendar testna različica nudi veliko več in je povsem  drug avtomobil v primerjavi z osnovnim modelom.

  


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0