Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Mazda vodilna pri zniĹľevanju izpustov

04.10.2009 :: Tehnika - novosti


 

 

Mazda je ena vodilnih avtomobilskih znamk v Evropi na področju zniĹľevanja izpustov ogljikovega dioksida pri vozilih, menijo pri Evropskem zdruĹľenju za promet in okolje. Poročilo temelji na nadzornem mehanizmu Evropske unije za izpuste avtomobilov v letu 2008. Gre za analizo 14 vodilnih avtomobilskih proizvajalcev v Evropi, katere izsledki so pokazali upad vrednosti izpustov ogljikovega dioksida v povprečju za 3,3 odstotke na vozilo.
 
 Mazda je daleč nad povprečnimi številkami z zmanjšanjem emisijskih vrednosti ogljikovega dioksida za 8,2 odstotka na vozilo v preteklem letu. S tem se je Mazda uvrstila takoj za znamko visokega cenovnega razreda BMW, pri kateri je bil zabeleĹľeno 10,2 odstotno zmanjšanje izpustov škodljivih plinov. Rezultat predstavlja zniĹľanje emisijskih vrednosti celotnega Mazdine palete avtomobilov v Evropi iz 172 g/km na kar 158 g/km.  Gre za nadaljnji korak k uresničevanju cilja zniĹľanja izpustov ogljikovega dioksida pri vseh Mazdinih modelih za dodatnih 23 odstotkov do leta 2015.  

 

K odličnemu rezultat je pripomogla Mazdina strategija trajnostnega razvoja 'Zoom-Zoom', ki je bila predstavljena leta 2007 z novo generacijo avtomobilov niĹľje mase, niĹľje porabe goriva in niĹľjih emisijskih vrednosti. Strategija zniĹľevanja mase vozil je uporabljena tudi pri na novo razvitih podvozjih, ki bodo na trgu v pričetku leta 2011.

 

Druge tehnologije z vidika varovanja okolja vključujejo različico nove Mazde3 s sistemom za samodejno zaustavitev in ponovni zagon motorja, imenovan 'i-Stop', ki omogoča do 14 odstotkov niĹľjo porabo goriva. K niĹľji porabi goriva in zniĹľanju vrednosti škodljivih izpustov prispeva tudi inovativni Mazdin 2,2-litrski turbo dizelski motor s sistemom selektivne katalitične redukcije (SCR), ki pomembno pripomore k zniĹľevanju emisij dušikovega oksida, saj ga spreminja v vodno paro in neškodljiv dušik. Prvo vozilo s tovrstnim inovativnim sistemom je prenovljena Mazda CX-7, ki bo v Evropi in tudi v Sloveniji na voljo Ĺľe oktobra letos.