Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Prototip Ford Focus BEV

18.10.2009 :: Tehnika - novosti   

 

 

Prebivalci Londona iz okraja Hillingdon bodo med prvimi, ki bodo preizkusili najnovejša Fordova vozila brez emisij. Okraj Hillingdon je za prostovoljno testiranje električnih vozil Ford Focus BEV  še posebej primerno. Raziskovalni program, ki bo vključeval 20 gospodinjstev, je namenjen preverjanju primernosti tehnologije v paleti osebnih vozil Forda Evropa za uporabo v prihodnosti.

 

V ta namen bodo uporabili 5 vozil, ki jih je priskrbel konzorcij,  Ford, druĹľba Scottish and Southern Energy in univerza Strathclyde. Razvoj te nove flote demonstracijskih vozil BEV poteka delno z javnimi sredstvi Tehnološkega strateškega sveta (TSB) pri britanski vladi, ki vzpodbuja inovativne projekte za zmanjšanje emisij CO2 in izboljšanje sistemov za prevoz v drĹľavi.

 

Svetnik Keith Burrows, član oddelka za promet, je dejal: ?Hillingdon se z velikim deleĹľem zelenih površin vedno zavzema za iniciativo in promocijo okolju in planetu prijaznih programov. Veseli smo, da smo vključeni v predstavljeni projekt, ki vključuje tudi izgradnjo postaj za električno polnitev vozil, kjer bodo vključeni tudi posamezni prebivalci okraja.?

 

Joe Greenwell, direktor Ford Velika Britanija, je dodal: ?Elektrifikacija je pomemben korak pri Fordovem prizadevanju za zagotovitev učinkovitejših do okolja prijaznih mobilnostnih rešitev. Ford se veseli sodelovanja s projektnimi partnerji pri razvoju nastajajočega trga električnih vozil tako v VB kot tudi v Evropi.?

 

Prototip Ford Focus BEV

Prototip Focus BEV temelji na aktualnem evropskem Ford Focusu in bo deloval z novim povsem električnim pogonom, ki ga je zagotovil strateški dobavitelj Magna.

 

Za oceno, ali je ta tehnologija primerna za evropske pogoje v prometu in način voĹľnje, je bilo izdelanih petnajst prototipov evropskega Focusa BEV. Ta vozila bodo delovala brez emisij in omogočala lokalno mobilnost brez omejevanja uporabnikovih zahtev. Omogočala bodo prevoz petih oseb, za prtljago bo dovolj prostora v praktičnem prtljaĹľniku, odlikovala pa se bodo z vrsto izjemnih funkcij, ki so Ĺľe na voljo v Ford Focusu. 

 

Pod pokrovom prototipnega Ford Focusa je paket najsodobnejših litijevo-ionskih akumulatorjev s kapaciteto 23 kWh, na podvozje pa je nameščen 100-kilovatni električni trakcijski motor s trajnim magnetom. BEV bo lahko prevozil do 120 km, najvišja hitrost pa bo znašala do 136 km/h. Polnjenje akumulatorja bo prek običajnega 230-voltnega omreĹľja zahtevalo 6-8 ur.

 

 

Tehnični podatki:

Ford Focus BEV Prototip

Tip akumulatorja

Litijonski Tri-Metal

Kapaciteta

23 kWh

Čas polnjenja

6-8 ur (230 V)

 

Električni motor

Trajni magnetni motor

Največja moč

100 kW

Največji navor

320 Nm

Največja hitrost

136 km/h

 

Doseg

120 km

 


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0