Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Volvo S60: Izboljšana varnost v notranjosti avtomobila in zunaj

29.07.2010 :: Tehnika - novosti   

   

   

   

   

   

   

   

 

Novi Volvo V60 je opremljen z visokotehnološkimi rešitvami, ki aktivno pomagajo vozniku, da se izogne nesrečam, in pomagajo zaščititi udeleĹľence v nesreči, če je le-ta neizogibna. Varnostna tehnologija prav tako prispeva k varnosti pešcev in potnikov v drugih avtomobilih.  Sistem zaznavanja pešcev s polnim zaviranjem zazna in opozori voznika, kadar pešec stopi pred avto na cesti. Če voznik ne reagira pravočasno, avto začne samodejno zavirati.

Sistem zaznavanja pešcev s polnim zaviranjem je sestavljen iz na novo razvite radarske enote, ki je integirana v masko avtomobila, kamere, ki je nameščena na sprednji del vzvratnega ogledala in centralne nadzorne enote. Naloga radarja je, da zazna pešca ali vozilo pred avtomobilom in določi razdaljo do njega, kamera pa določi za kakšen tip objekta gre. Sistem se odziva tudi na vozila, ki stojijo spredaj oziroma se premikajo v isti smeri. Radar v novem V60 ima še širše vidno polje, tako da Ĺľe zelo zgodaj zazna pešce, ki nameravajo stopiti na cesto.

Voznik je v situaciji, ko obstaja moĹľnost trka, najprej opozorjen z audio signalom in utripajočo lučjo, ki spominja na zavorne luči, z namenom, da sproĹľi takojšnjo intuitivno reakcijo. Če voznik ne reagira na ta opozorila in nesreča postane neizogibna, avtomobil začne sam zavirati. Sistem zaznavanja pešcev lahko povsem prepreči trke s pešci pri hitrostih do 35 km/h; pri večjih hitrostih pa je poudarek na zmanjševanju hitrosti avtomobila pred trčenjem in s tem tudi zmanjševanju tveganja resnih poškodb.

Volvovo novo športno vozilo je lahko opremljeno tudi s številnimi dodatnimi rešitvami, ki pomagajo vozniku k varnejši vožnji, kot na primer:

-          Driver Alert Control ? unikatna tehnologija, ki opozarja utrujene ali nepozorne voznike. Ta funkcija nadzira premikanje avtomobila med črtami na cesti in opozori voznika, če se njegov vzorec voĹľnje spreminja na naključen ali nekontroliran način.

-          Lane Departure Warning opozori voznika, če se avto pelje čez črte na cesti, brez vključenih smerokazov.

-          Blind Spot Information System pomaga zaznati vozila, ki se nahajajo na  slepih točkah na obeh straneh vozila.

-          Active Xenon Lights so sprednje luči, ki sledijo robu cestišča. Zagotavljajo najboljšo moĹľno osvetlitev pri voĹľnji v temi po ovinkastih cestah.

V novem volvu V60 je tudi City Safety tehnologija del standardne opreme. Ta omogoča,  da vozilo začne samodejno zavirati, če voznik ne reagira, ko vozilo pred njim upočasnjuje ali se povsem ustavi oz. če se prehitro pribliĹľuje statičnemu objektu.

Del opreme je tudi omejevalnik hitrosti, funkcija, ki vozniku preprečuje, da bi presegel določeno mejo hitrosti ? npr. zakonsko omejeno hitrost.

V primeru nesreče dobro uravnoteĹľena kombinacija močnega jekla pomaga preprečiti vdor v potniško kabino. Struktura sprednjega dela novega V60 je razdeljena na štiri cone, od katerih ima vsaka svojo vlogo v primeru deformacije. Novi volvo V60 se lahko opremi tudi z dvostopenjskimi integriranimi ojačanimi blazinami za otroke, ki so nastavljivi na dve višini, tako da ustrezajo otrokom različne velikosti in teĹľe.