Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Opel je kupcem v Evropi ponudil prvi karavan leta 1953

11.09.2010 :: Zgodovina   

   

   

   

   

   

 

 

Novi Oplov kompaktni karavan, Astra Sports Tourer, je pravšnje izhodišče za obujanje spominov na senzacionalni začetek prodaje Opela Olympia Rekord Caravan leta 1953. Prvega karavana, ki je uporabnikom ponudil prilagodljivost med poslovno in osebno rabo avtomobila.

Dolgo, od prvih avtomobilskih dni naprej, je bila potegnjena odločna ločnica med dostavniki za prevoz različnih dobrin in zajetnejših tovorov ter prostornih in posebej udobnih osebnih avtomobilov. V bistvu uporabniki sploh niso poznali večino moĹľnosti in načinov uporabe, ki so danes povsem vsakdanja ter samoumevna in ob katerih karavani dokazujejo vsestranskost. Ni bilo velikih tedenskih nakupov, niti jadralnih desk, ki bi jih vstavili v prtljaĹľnik ob odhodu na morje ob koncu tedna.

Do srede tridesetih let prejšnjega stoletja, v avtomobilih prtljaĹľnik sploh ni delil notranjosti s potniškim prostorom. Prtljaga je bila vstavljena v trdne škatle, svojevrstne skrinje, ki so bile nameščena na zadnjem, ali katerem drugem delu zunanjosti.

Najprej v Ameriki

Ko je majhen Ameriški izdelovalec avtomobilov Hudson decembra leta 1936 kupcem ponudil novi Terraplane Station Wagon, so le redki menili, da bo nova vrsta avtomobilov spremenila način potovanja. Od voĹľnje na počitnice, po poslovnih obvezah in vse do vsakdanjih druĹľinskih prevozov. Takrat se je zdelo, da gre le še za en, ne prav posrečen poizkus zdruĹľitve limuzine z dostavnikom.

Kljub temu, da je bil Terraplane, s karoserijo preteĹľno iz lesa in velikimi vrati na zadnjem delu, prvi brezkompromisni karavan, zasnovan za mnoĹľično prodajo, Ĺľal do konca druge svetovne vojne ni naletel na veliko odobravanje kupcev. Preprosto nihče ni iskal prostorno, večnamensko vozilo.

Toda sredi štiridesetih let, ko se je začel mnoĹľiti srednji druĹľbeni sloj, ki so ga v večini sestavljali ljudje samostojnih poklicev, trgovski potniki in obrtniki, torej ti, ki so potrebovali vozilo za poslovno rabo, a si ob tem niso mogli privoščiti še druĹľinskega avtomobila, so vsi vodilni izdelovalci avtomobilov v ZDA ponudbo obogatili s karavani. Najprej so izdelavo karoserij zaupali zunanjim dobaviteljem. Manjše druĹľbe so vključili v posel predvsem zato, ker zahteve po čim krajših rokih dobave še zdaleč niso bile tako zaostrene kot danes.

Ta majhna podjetja, ki so v večini delovala v preprostih delavnicah, so izdelovala karoserije iz lesa ali kombinacije kovine in lesa. Kakor koli Ĺľe, prvi ameriški karavani, ki se jih je prav zaradi tega oprijel vzdevek ?woodies? in se zdijo danes posebej atraktivni, so bili le začasna rešitev v sili. Dobavitelji so namreč uporabili les, ker je bila zanje izdelava kovinskih karoserij prezahtevna.

Ko je povpraševanje po tovrstnih uporabnih vozilih začelo nezadrĹľno naraščati, je večina izdelovalcev avtomobilov v ZDA začela izdelovati kovinske karoserije, na katere je nameščala plošče iz imitacije lesa, s katerimi je poudarila ločitev od vsakdanjih dostavnikov.

Opel Olympia Rekord Caravan, prvi pravi evropski karavan

V Evropi se je ostra ločnica med dostavniki in osebnimi avtomobili zameglila z uvedbo izdelave integrirane karoserije, ko se je v Nemčiji v petdesetih letih prejšnjega stoletja zgodil gospodarski čudeĹľ ?Wirtschaftswunder?.

Tako kot v ZDA, nekaj let pred tem, je mnoĹľenje srednjega razreda s sočasnim ?baby-boomom?, vzpostavilo razmere, ki so dobesedno klicale po novi vrsti vozil. Karavani so predstavljali pravšnjo rešitev, saj so bili izjemen delovni pripomoček in druĹľinski avtomobil ob koncu tedna. Opel je bil prvi izdelovalec v Evropi, ki je zaznal tovrstne potrebe in odgovoril nanje s posebej prilagodljivim, uporabnim avtomobilom.

Prvi tovrstni avtomobil evropskega porekla je bil premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 1953. Olympia Rekord, s škatlastim in zastekljenim zadnjim delom, je na razstavnem salonu stala zraven limuzine. Različici sta si delili vpadljivi oblikovni lok na boku in sprednji del, z masko motorja v slogu ust morskega psa. A je karavan uveljavil poimenovanje, ki je v avtomobilski industriji postalo sinonim za vsa vozila te vrste. Po legendi je beseda ?CarAvan? nastala z zdruĹľitvijo besed ?car? (avto) in ?van? (dostavnik) in sicer iz vprašanja, ?is this car a van??

V nasprotju z vsakdanjimi, škatlastimi dostavniki je Opel Olympia Rekord Caravan leta 1953 uveljavila povsem nova merila. Z bokoma, elegantno tekoče oblike, je trivratni karavan, z velikimi zastekljenimi površinami v zadnjem delu, na sodoben način ponudil oblikovno posebej skladno, novo razseĹľnost avtomobilske uporabnosti in prilagodljivosti. Oplov oglas se je glasil, ?zadnje sedeĹľe je mogoče zloĹľiti preprosto, le z nekaj lahkotnih potez z roko in eleganten, spoštovanja vreden Opel Caravan, se spremeni v dostavnika velike uporabne vrednosti ter izjemne gospodarnosti.?

Opel Olympia Rekord Caravan je nemudoma postala prodajna uspešnica. Z njo so karavani postali splošno priznana vozila, ki zdruĹľujejo prednosti udobne limuzine in načeloma špartanskega, a prostornega dostavnika. V Nemčiji so ljudje novo karoserijsko moĹľnost poimenovali ?caravan? oziroma ?kombi? kot krajšavo za ?kombinations-fahrzeug?, torej vozilo, ki zdruĹľuje atribute dveh kategorij. Danes bi jih trĹľniki zagotovo poimenovali prilagodljivi crossoverji.

Od srednje velikih karavanov do kompaktnega Kadetta Caravana

Sočasno, ko so karavani postopoma privlačili vse več takšnih, ki jih niso uporabljali za poslovne obveze, je Opel ponudbo slehernega novega modela oplemenitil s karavansko različico. V letih 1953 in 1954 je izdelal 23,400 karavanov, kar je predstavljalo desetino prodaje limuzin. Leta 1955 je deleĹľ dosegel pribliĹľno 20 odstotkov, saj je bilo ob 107.000 limuzinah, prodanih 24.000 karavanov.

Ohrabren z večanjem prodaje karavanov srednjega razreda, je Opel tovrstno različico, leta 1962, dodal tudi svojemu prvemu povojnemu kompaktnemu avtomobilu Kadettu A. Privlačen, kompakten Kadett A Caravan je luč sveta ugledal marca 1963. Nemudoma je poĹľel tolikšno uspešnost, da je na Oplove avtomobile odpadlo 50 odstotkov prodaje vseh karavanov v Nemčiji. Ko so leta 1965 zaključili izdelavo Kadetta A, je bil vsak četrti, torej kar 125.000, od vseh 500.000 prodanih v Evropi, karavan.

Z večjimi kolesi kot limuzina (6,00-12, namesto 5,50-12) in bolj utrjenim vzmetenjem, je Kadett Caravan zmogel obremenitev 430 kilogramov, oziroma 100 kilogramov več kot limuzina. Ob tem, da se je limuzino oprijel sloves prostornega avtomobila, je Kadett Caravan bil po tem merilu še občutno bolj prepričljiv. Prostornost njegovega prtljaĹľnika je nekatere karavane tekmecev dobesedno osmešila. Ob vsem je Opel ponudbo oplemenitil z dodatkom, ki je predstavljal enega prvih, odločnih korakov, proti sodobnim karavanom današnjih dni. V prtljaĹľnik je bilo mogoče vstaviti dodatno, nazaj obrnjeno otroško sedeĹľno klop, rešitev, ki je avtomobil z današnje perspektive naredila tudi za predhodnika inovativne Zafire.

Opel je uveljavljal nove modne trende karavanov

Leta 1970 je Opel s športnimi, odločno modnimi poudarki, ki so bili v nasprotju s takrat še prevladujočo poslovno naravnanostjo tovrstnih avtomobilov, zasnoval novo vrsto karavanov, popolnoma skladnih z druĹľinsko rabo in aktivnim preĹľivljanjem prostega časa.

Vse to je napovedal Ĺľe na avtomobilskem salonu v Ĺ˝enevi leta 1968, s študijskim vozilom Commodore Voyage. Ta veliki ?kombi? je imel posebne, lesu podobne obloge zunanjosti, kar je priklicalo v spomin ameriške ?woodije?. Čeprav ni nikoli ugledal serijske izdelave, je v Opel Stylingu, tedanjem oddelku znamke zadolĹľenem za dizajn, široko odprl vrata elegantnim in slogovno vse bolj dovršenim študijam karavanov konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let. Vsi so imeli v imenu besedico Voyage, ki je poudarjala njihovo vse večjo prestiĹľnost in skladnost z rabo ob prostem času. Prilagoditve delovnimi obveznostim je bilo vse manj, saj so bili časi pravšnji za vznikanje nove vrste karavanov, ki so prostornost in prestiĹľnost zdruĹľili z zračnostjo velikih zastekljenih površin.

Vozilo povsem nove zasnove je na trg zapeljalo leta 1970, kot Ascona Voyage, z značilno imitacijo lesenih bočnih oblog. Poimenovanje Voyage je jasno kazalo, kam vodi pot. Ĺ˝ivljenjski krog poslovnega dostavnika se je zaključil in Opel je ponovno zasijal v polni luči uveljavitelja novega trenda.

Pravilnost smele vizije so nemudoma potrdila prodajna dejstva. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je 20 odstotkov kupcev, karavane Ĺľe uporabljalo izključno, kot osebne avtomobile. V devetdesetih letih je deleĹľ Ĺľe presegel 50 odstotkov. Ponudba karavanov, ki je od Ascone Voyage dalje vedno vključevala tudi posebej prestiĹľno, športno različico, je ta večnamenska vozila pribliĹľala uporabnikom najrazličnejših okusov in kupne moči.

Vse bolj drzni, zmogljivi in hitri

Opel je nenehno postavljal nova merila in uveljavljal nove trende. Karavanom je namenjal tudi vse bolj zmogljive pogonske sklope, tako, da so postali posebej zmogljivi avtomobili višjega cenovnega razreda. Leta 1989 je Omego Caravan 24v opremil s trilitrskim, vrstnim šestvaljnikom, z največjo močjo 150 kW (204 KM). To je bil tedaj najhitrejši serijsko izdelan karavan v globalnem merilu. Kot Ĺľe nič kolikokrat pred tem, je tudi takrat Opel z njim uveljavil povsem novo zasnovo, ki so jo začeli povzemati številni drugi izdelovalci. Leta 1993 je novost razširil v razred kompaktnih avtomobilov, saj je postala Astra Caravan 16v, s svojim dvolitrskim motorjem, s 16 ventili in največjo močjo 110 kW (150 KM), najmočnejši karavan razreda tistega časa. Tako Omega, kot Astra sta postavili številne rekorde med primerljivimi avtomobili. Ob izjemnih voznih lastnostih, največji hitrosti okrog 240 km/h Omege, oziroma več 200 km/h Astre, sta se postavljala z največjo prostornostjo prtljaĹľnika v pripadajočih razredih.

Ĺ e dalj je v to smer je leta 2002 zapeljala Astra OPC Caravan, z motorjem 2.0 16V Turbo, največje moči 147 kW (200 KM). S povsem enakim motorjem, kot je bil namenjen športni trivratni različici Astre. Karavan je dosegel največjo hitrost 231 km/h in pospešil od nič do 100 km/h v 7,8 sekunde. Leto po tem so karavan ponudbe OPC oplemenitili s prilagodljivim vzmetenjem Adaptive IDSPlus, tehnično rešitvijo, ki jo je mogoče zaslediti v višjih razredih, oziroma v eksotičnih superšportnih avtomobilih. Seveda je avtomobil ohranil velike prostornine, 1590-litrskega prtljaĹľnika. Leta 2009 je Opel Insignia OPC Sports Tourer naredila odločen korak naprej v smeri izjemne vozne dinamike in velikih zmogljivosti, z motorjem največje moči 239 kW (325 KM) ter samodejno prilagodljivim podvozjem Flexride in štirikolesnim pogonom Adaptive 4x4 system.

Prepričljivost povezave elegantnosti in uporabnosti Astre Sports Tourerja

Nova Astra Sports Tourer, ki bo doĹľivela premierno predstavitev na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu, predstavlja logično nadaljevanje vsega tega. Naslednjo stopnjo evolucije posebne avtomobilske vrste. Je slogovno skladen karavan, tekočih oblikovnih potez, ki ponuja veliko prostornost prtljaĹľnika in uporabnost najvišje ravni. Kot prvi Caravan, omogoča uporabnikom, da z enim avtomobilom zadovoljijo zahteve, ki jim jih postavljajo poslovne obveze in privatno Ĺľivljenje. A je oplemenitena z izjemno sodobno prepričljivo športnostjo in prestiĹľnostjo, ki so ju kot prvi ponudili Oplovi karavani Voyage v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.