Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Akumulatorji vozila Chevrolet Volt kot obnovljiv vir energije?

24.10.2010 :: Tehnika - novosti   

Troy, ameriška zvezna drĹľava Michigan ? DruĹľba General Motors in skupina ABB bosta skupaj razvili poskusne projekte za ponovno uporabo izrabljenih akumulatorjev električnih vozil Chevrolet Volt. Raziskali bosta, ali je akumulatorje mogoče uporabiti kot obnovljiv vir energije, ki lahko izboljša učinkovitost vetrnih in sončnih elektrarn.

DruĹľba General Motors in skupina ABB sta zato podpisali memorandum o soglasju.

DruĹľbi bosta skupaj poskušali ugotoviti, kako bi bilo Voltove litijeve akumulatorje s 16 kWh mogoče uporabiti za vzpostavitev nepremičnih shranjevalnih sistemov za električna omreĹľja, ko se bodo akumulatorji izrabili v osebnih avtomobilih.

Prizadevali si bosta zagotoviti stroškovno učinkovite in inovativne rešitve, s katerimi bo mogoče izboljšati učinkovitost električnega omreĹľja v drĹľavi.

?Voltovi akumulatorji bodo zelo učinkovito shranjevali električno energijo tudi po tem, ko ne bodo več primerni za uporabo v avtomobilih,? je povedal Micky Bly, izvršni direktor za električne sisteme, hibridna in električna vozila ter akumulatorje pri druĹľbi GM. ?Zato se bomo povezali z druĹľbo ABB in skupaj poskušali ugotoviti, kako bodo lahko Voltovi akumulatorji koristili okolju tudi daleč stran od avtocest.?

Bly je partnerstvo napovedal v torek na konferenci o tehnologiji akumulatorjev v električnih vozilih. ?V sodelovanju z druĹľbo ABB bomo laĹľje razvili rešitve, ki bodo omogočile boljšo izrabo celotnega Ĺľivljenjskega cikla Voltovega akumulatorja,? je povedal Bly. Chevroletovo električno vozilo Volt za daljšo voĹľnjo bo kupcem za napredni litijev akumulator ponudilo standardno garancijo za osem let ali 160.000 km. To je najobseĹľnejša garancija za akumulator električnega vozila v avtomobilski industriji, garancijo pa bo mogoče brez dodatnih stroškov prenesti na druge lastnike vozila.

ObseĹľna garancija za Voltov akumulator velja za vseh 161 sestavnih delov akumulatorja. 95 odstotkov vseh sestavnih delov akumulatorja so poleg sistema upravljanja toplote, polnilnega sistema in električnih pogonskih delov zasnovali in izdelali v druĹľbi GM.

ABB je največji svetovni ponudnik sistemov električnega omreĹľja in vodilno podjetje na področju tehnologije za pridobivanje električne energije in avtomatizacijo. Upravljavci javne infrastrukture in industrijskih obratov z njihovo tehnologijo izboljšujejo svoje zmogljivosti in zmanjšujejo vpliv na okolje.

?Pametna omreĹľja prihodnosti bodo vključevala vse več obnovljivih virov energije, zagotavljati pa bodo morala energijo za obseĹľno infrastrukturo e-mobilnosti ? obe področji potrebujeta številne rešitve za shranjevanje energije,? je povedal Bazmi Husain, vodja pobude pametnih omreĹľij v druĹľbi ABB. ?Veseli nas, da bomo lahko raziskali moĹľnosti ponovne uporabe izrabljenih akumulatorjev električnih avtomobilov, s katerimi bomo morda lahko vzpostavili potrebne zmogljivosti shranjevanja in zagotovili dolgoročne prednosti za gospodarstvo in okolje.?

InĹľenirji in raziskovalci iz obeh podjetih bodo skupaj raziskali ta področja:

?Chevrolet in GM si prizadevata, da bi naša vozila čim manj vplivala na okolje,? je izjavil Bly. ?Ko si prizadevamo, da bi bilo Voltove akumulatorje mogoče uporabljati tudi po tem, ko niso več primerni za uporabo v vozilih, postavljamo nove mejnike na področju zmanjševanja vplivov vozil na okolje.?


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0