Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Citroën Lacoste: konceptno vozilo

24.09.2010 :: Prototipi   

   

Dve imeni, CITROĂ‹N in LACOSTE, s skupno vizijo: razvijati pogum, ustvarjalnost in optimizem.

Iz teh skupnih vrednot je nastalo konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE.
 
Ta avtomobil s svojo podobo, ki je odraz stanja duha, načina Ĺľivljenja in celo drĹľe, očitno spominja na svet zabave in prostega časa. Dejansko daje prednost enostavnemu pristopu do zasnove vozila, ki ponuja le najnujnejše, kar v tem primeru omogoča izredno lahkoten in osveĹľilen odnos do Ĺľivljenja, ki se mu ni mogoče upreti.
 

Konceptno vozilo, ki v bistvu odločno odraĹľa znamko CITROĂ‹N, a je hkrati tudi tipični izdelek znamke LACOSTE, se je znašlo na kriĹľišču avtomobilskega, modnega in športnega sveta, kjer se neprenehoma spogleduje z vsemi temi različnimi svetovi. Tudi tehnologija v vozilu je v znamenju igrivosti in zabave tako, da je še bolj očiten paradoks med konceptualnim obvladovanjem in Ĺľivahno intonacijo. Tehnološko in inovativno konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE s svojim videzom in veseljem do Ĺľivljenja, ponuja novo izkušnjo na potovanju ter eno samo neprimerljivo dogodivščino za vse čute in za vse potnike v vozilu.

 

Popolno, preprosto, enostavno konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE predstavlja nov korak pri določanju avtomobila prihodnosti - to je vozila, ki Ĺľeli odpraviti zapoved, ki včasih vlada v avtomobilskem svetu, da mora biti na vozilu vsega "vedno več". Ta avtomobil tako nakazuje CitroĂ«novo razmišljanje o tem pristopu, ki se osredotoča le na najnujnejše pri ustvarjanju novih modelov, tako da bodo le-ti istočasno dostopni, krepostni, a bodo zlasti po zaslugi prestiĹľnega stila še vedno zelo vznemirljivi.

 

 

 

IZKUŠNJA RAZBURLJIVIH DOŽIVETIJ

 

Z odpravo predsodkov o kompaktnem avtomobilu, ki naj bi le redkokdaj bil avtomobil z značajem, konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE jasno in glasno kaĹľe, da obstajajo še druge poti. Ta avtomobil, imeniten v svoji preprostosti in eleganten v svoji sproščenosti, na prvi pogled razkriva obliko nenavadnega športnega vozila: z dodatki kot so visok obod karoserije, napihnjeni in strukturirani blatniki, minimalni previs, na vogalih nameščena kolesa in platišča kot Ĺľogica za golf. Pozornost privlači tudi s svojo gostoljubno zunanjostjo. Ta daje slutiti, da avtomobil daje očitno prednost občutkom pri voĹľnji, pri čemer še vedno ohranja kot vodilno smernico inovativnost in eleganco.

 

Zaradi velikih izrezov na sprednjih vratih in odsotnosti trde strehe so potniki v neposrednem stiku z naravnimi elementi. Potovanje z vozilom vedno vznemiri čute. Namesto, da bi bili zaprti v zaščitni krogli, ki jih loči od sveta, se potniki v tem modelu premikajo v realnosti, kjer so občutki potencirani. In če to ne zadošča, konceptno vozilo nudi moĹľnost popolnega spusta vetrobranskega stekla do njegovega popolnega umika v notranjost, tako da se v tej konfiguraciji popolnoma ujame z linijami pokrova motornega prostora.

Na svoj način avtomobil izpostavlja zelo aktualen koncept realnosti višje stopnje, v kateri je dojemanje sveta dobilo novo ostrino, kot da bi bili občutki silovitejši.

 

Eleganca konceptnega vozila CITROĂ‹N LACOSTE je uvajanje tega pristopa in hkrati ohranjanje lahkotnosti, ki jo ima globoko zasidrano v svojih genih. To neposredno zadeva tudi izbiro pogona. Za razburljiva doĹľivljanja ni potrebna velika gibna prostornina motorja, ki spodbuja k prekoračitvi dovoljene hitrosti. Konceptno vozilo je opremljeno s trivaljnim bencinskim motorjem z zmogljivostmi, ki so primerne za poganjanje vozila s tako velikostjo in tako teĹľo. ProĹľen, varčen in ekološki motor, katerega Ĺľivahnost tudi prispeva k razigranemu razpoloĹľenju, popolnoma ustreza logiki konceptnega vozila CITROĂ‹N LACOSTE.

 

 

S svojo inovativno zasnovo velja za okolju prijazno vozilo. V duhu drznega buggy-a se zdi, da ta model, ki je navsezadnje opremljen z velikimi pnevmatikami, bolj sobiva z naravo kot ji kljubuje. To nazorno kaĹľe neĹľna grafika v obliki blagega valovanja na kolesih konceptnega vozila. Ta pristop daje misliti, da se voznik konceptnega vozila CITROĂ‹N LACOSTE poigrava z naravnimi elementi, da bi se še bolje zabaval. Vsako potovanje z vozilom dobi smisel in nova izkušnja utrdi značaj. Tako dojemanje sveta je še lepše in polno presenečenj.

 

 

SPONTAN PRISTOP DO ŽIVLJENJA

 

Za popolno Ĺľivljenje se je treba najprej razbremeniti in odstraniti vse ovire! Ta razlaga optimizma, ki ustreza identiteti blagovnih znamk CITROĂ‹N in LACOSTE, se odraĹľa tudi v sami obliki karoserije konceptnega vozila.

 

S tem, da mu lahko odkrijemo streho, se zdi kakor, da bi Ĺľelel pokazati bolj lahkoten in sveĹľ pristop do Ĺľivljenja, obenem pa se avtomobil ponaša s čokato in mišičasto zgradbo, ki vliva zaupanje. Je hkrati kompakten in robusten model (dolĹľina: 3,45 m, širina: 1,80 m, višina: 1,52 m in medosna razdalja: 2,30 m), ki odraĹľa strokovno znanje in popolno obvladovanje na tem področju.  Iz te zmernosti izhaja tudi eleganten in sproščen značaj tega vozila. K temu učinku neposredno pripomore njegova "preobleka": karoserijo konceptnega vozila CITROĂ‹N LACOSTE, ki je v glavnem biserno bele barve, poudarjajo predeli v mornarsko modri barvi, zatemnjeni z grafičnimi oblikami in robovi, ki poudarjajo linije vozila. Dostop v vozilo? Popolnoma enostaven. Dejansko spredaj ni nobenih vrat, ampak velik izrez, ki prispeva k lepšemu stilu vozila.  Za dostop do zadnjih sedeĹľev? Nič laĹľjega. Zadostuje samo vstop v vozilo in namestitev na zadnjo sedeĹľno klop. Ko potrebujemo več prostora, lahko to klop zloĹľimo v prtljaĹľnik in tako pridobimo več prostora za prtljago, športno opremo itd.  Na kriĹľišču avtomobilskega, modnega in športnega sveta se konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE spogleduje z vsemi temi različnimi svetovi.

 

Potniški prostor, ki je zasnovan kot elegantna in praktična torbica, se ponaša s številnimi odlagalnimi mesti za laĹľje bivanje v vozilu. Diskretno so skrita pod skrajnimi konci armaturne plošče in v obeh sedeĹľnih klopeh. Zaprta so z zadrgo zelene barve, ki povzema robove enake barve, kot so na sedeĹľih. SedeĹľi so prekriti s prešito bombaĹľno tkanino v beli barvi, katere tkanje spominja na znamenite polo malice, ki so prava ikona blagovne znamke LACOSTE.

Pritrdišča varnostnih pasov povsem naravno posnemajo izrez za ovratnik teh polo majic. Sedišča so prekrita z bolj trpeĹľno bombaĹľno tkanino, po vzoru patentnih obrob majic te znamke.

 

Tako kot garderoba, ki je sestavljena iz različnih vrst oblačil, dodatkov in blaga, se tudi konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE zabava z različnimi barvami in materiali. Svoj zabaven, preprost in eleganten značaj izkazuje tako, da daje prednost izrazitim barvam kot sta bela in temno modra barva. Izgled celotnega potniškega prostora pa poudarja več elementov v Ĺľivo rumeni, skoraj fluorescentni barvi: kot pri prehajanju barve na vetrobranskem steklu, ki spominja na sončna očala, pri ročicah iz mehke in prijetne gume, ki spominja na Ĺľogice za tenis kot tudi v odlagalnih mestih.

 

Ĺ˝ivahno in zabavno konceptno vozilo CITROĂ‹N LACOSTE ima vse, s čimer razpolagajo znani proizvodi. Na več predelih karoserije, zlasti na pokrovu motornega prostora in v predelu pregradne stene, je prisotnih več reliefnih grafik. Zaradi kvadratnih oblik se zdi, da so pravkar zbeĹľale s teniške mreĹľe. Zaščita, ki se dviga z obeh strani praga na sprednji in na zadnji strani vozila, spominja na podplat športnih copat in na odtise, ki bi jih ta podplat lahko pustil na peščenem igrišču. Te grafike so vidne tudi na platiščih konceptnega vozila, toda tu spominjajo na Ĺľogico za golf.

 

 

 

SPODBUJANJE KREATIVNE IN ČAROBNE TEHNOLOGIJE

 

Tudi tehnologija v konceptnem vozilu CITROĂ‹N LACOSTE je v znamenju igrivosti in zabave, tako da je še bolj očiten paradoks med konceptualnim obvladovanjem in Ĺľivahno intonacijo.  Ta model ima namesto prave fiksne strehe, strukturo v obliki črke "T", ki se pritrdi na vetrobransko steklo in nato nadaljuje do prtljaĹľnika. Kot prava hrbtenica tega modela ima več funkcij. Ta streha v obliki črke "T" je zelo koristna pri nameščanju potnikov v vozilo; ima tudi domiseln sistem, ki ponuja bolj popolno zavetje potnikom. VzdolĹľ te strukture se razpre samonapihljiva premična streha, ki oblikuje mehko streho. Ta je v enaki rumeni barvi kot so ročice na vozilu, kar je zagotovilo, da bomo imeli sonce v vozilu tudi, ko bo deĹľevalo. Ta na prvi pogled neopazen sistem priredi ob svojem vklopu presenetljivo predstavo. Namesto uporabe tradicionalne rešitve za streho ostaja konceptno vozilo CITROEN LACOSTE zvesto svojemu duhu preprostosti in Ĺľivahnosti.

 

Tako je postala letev armaturne plošče zaslonski prikaz vozila. SluĹľi za prikaz informacij o voĹľnji, kot so hitrost ali prikaz smeri. Sporočila se tedaj pojavijo v obliki piktogramov z večjimi slikovnimi točkami. Očitno je spogledovanje s prvimi igralnimi konzolami, toda za tem naivnim videzom se vendarle skrivajo najnovejše tehnologije. V kombinaciji z voznikovim mestom dvokraki volan konceptnega vozila CITROĂ‹N LACOSTE preseneča s svojo elegantno zasnovo, s svojo preprostostjo in amplitudo. Vendar, ko je treba pri nameščanju potnikov v vozilu narediti prostor za potnike na prednjih sedeĹľih, se volan lahko premakne iz svoje običajne osi in prisloni ob armaturno ploščo. Dostop do sprednjih sedeĹľev je tako domiselno optimiziran.

 

Celo prednje in zadnje luči konceptnega vozila so diskretne, da so skoraj nevidne. Ker so skrite pod oblogo mornarsko modre barve, jih opazimo šele, ko so vklopljene. Poleg očitne vizualne preprostosti ta odločitev omogoča edinstveno in čarobno razsvetljavo.