Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

RENAULT FRENDZY: AVTOMOBIL ZA DELO IN DRUŽINO!

12.07.2011 :: Oblikovanje   

   

   

   

♦ FRENDZY je četrti korak v okviru oblikovalske strategije Renaulta, ki navdih in smisel najde v ključnih fazah Ĺľivljenjskega cikla. "Ljubezni na prvi pogled", ki jo je izrazil prototip DeZir, je sledilo v oblikovalski študiji Captur utelešeno "odkrivanje sveta", nato druĹľinskemu Ĺľivljenju posvečena študija R-Space, zdaj pa FRENDZY ponazarja delo.

 

♦ Najnovejša oblikovalska študija, ki je plod dela oblikovalcev pod vodstvom Laurensa van den Ackerja, je izvrstno večnamensko vozilo. Uporaben je kot dostavnik in obenem tudi kot druĹľinski avtomobil, saj ustreza tako potrebam poklicnih uporabnikov kot tudi potrebam druĹľin.

 

♦ Električno gnani FRENDZY je prava pisarna na kolesih, opremljena z novim tabličnim računalnikom BlackBerry PlayBook in ukrojena v novem oblikovalskem slogu Renaulta.

 

♦ Notranjost je oblikovala mlada Rečanka Ana Zadnik, ki je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in na Royal College of Art v Londonu.

 

 

Laurens van den Acker, direktor direkcije za industrijsko oblikovanje, je pojasnil: ?FRENDZY je četrti avtomobil v nizu študij, ki utelešajo novo oblikovalsko strategijo Renaulta in ga je začel prototip DeZir. FRENDZY odpira izviren in domiseln pogled na svet lahkih gospodarskih vozil, ki pomenijo pomemben del Renaultove dejavnosti?.

 

FRENDZY, sopotnik z dvema obrazoma

Najnovejša študija Renaulta ima dvojen značaj. V teh časih sta poklicni in zasebni del Ĺľivljenja tako močno prepletena, da vozniki nenehno preskakujejo iz prvega v drugi del svojega Ĺľivljenja in nazaj. FRENDZY pri tem prevzema vlogo prijetnega sopotnika in uporabnega sodelavca z dvema obrazoma.

Axel Breun, direktor oddelka za snovanje oblikovalskih študij in razstavnih prototipov, je dejal: ?FRENDZY je zaradi svoje prilagodljivosti in vsestranskosti izvrstno in nepogrešljivo vozilo. Je učinkovit in moderen delovni pripomoček, hkrati pa športen in gostoljuben druĹľinski avtomobil?.

 

Zunaj?

Na sovoznikovi strani ni srednjega stebrička, so pa "klasična" in drsna vrata, v katera je vgrajen širok 37-palčen zaslon. To je delovni prostor. Voznikova stran tudi nima srednjega stebrička, ima pa narazen odpirajoča se dvokrilna vrata in predstavlja druĹľinsko okolje. Na obeh straneh, torej v obeh okoljih, je seveda zagotovljen lahek dostop za potnike in tovor!

Oblikovalec zunanjosti Deyan Denkov: "Asimetrična zasnova je bila najbolj logična pot, da dvojna vloga in dvojna uporabnost tega avtomobila res prideta do izraza. Ĺ˝e od samega začetka sem se Ĺľelel odmakniti od uveljavljenega formata lahkih gospodarskih vozil in s tem dokazati, da so lahko tudi bolj čustvena, dinamična in privlačna. Navdih sem dobil z več različnih strani, med drugim tudi pri nenavadno oblikovanih letalih kot sta Airbus Beluga in Antonov 224.?

Med tednom se FRENDZY prilagodi poslovni oziroma delovni rabi, ima velik zunanji zaslon, ki lahko prikazuje uporabna sporočila (na primer "dostava", "vrnem se čez pet minut", način polnjenja oziroma stopnjo napolnjenosti baterije) ali oglasna sporočila ? tako na parkirnem mestu kot tudi med voĹľnjo. Za konec tedna se vozilo preobrazi v druĹľinski avtomobil z udobnim sedeĹľem za sovoznika in veliko klopjo zadaj. Otroci glede na svoje razpoloĹľenje lahko gledajo film ali pa se posvetijo igranju igric, za kar uporabijo na dotik občutljiv zaslon, ki se ga izvleče iz naslona voznikovega sedeĹľa. Lahko tudi rišejo in pišejo na "šolsko" tablo, ki je vgrajena v drsna vrata.

Voznik ali voznica lahko vozilo prilagaja trenutnim potrebam. Ob uporabi za delo sta zunanji vzvratni ogledali postavljeni navpično, notranja osvetlitev pa je zelene barve. Za druĹľinsko rabo se ogledali zasukata v vodoraven poloĹľaj, notranjost pa je oblita z oranĹľno svetlobo. Ustrezno obarvane lučke v Ĺľarometih in zadnjih lučeh kaĹľejo, v katerem načinu trenutno deluje FRENDZY.

Renault, ki je v segmentu lahkih gospodarskih vozil že 13 let vodilna evropska znamka, s študijo FRENDZY ponovno prikazuje uporabnost, prilagodljivost in vsestranskost, ki jih v vsakdanji rabi že ponujajo serijski modeli Kangoo, Trafic in Master.

 

Znotraj?

Armaturna plošča je na voznikovi strani oblikovana v duhu futuristične "delovne mize" z videzom stopljene kovine. Zelena svetloba, ki jo izĹľareva organsko in gladko zasnovana armaturna plošča, ji daje še bolj sveĹľ in Ĺľivahen videz. Ta svetloba označuje "delovni" način rabe in je skladna z zunanjo osvetlitvijo vozila.

V "druĹľinskem" načinu rabe se zelena osvetlitev spremeni v oranĹľno, kar v notranjosti ustvari toplejše vzdušje, obenem pa namiguje na barvo prejšnje oblikovalske študije, torej druĹľini namenjenega prototipa R-Space.

V preprosto a funkcionalno opremljeni notranjosti prevladuje domačno vzdušje koče in taborjenja, k čemur prispevajo tudi številni leseni deli. Les, ki je simbol topline, trajnosti in brezčasnosti, pravzaprav tvori povezavo med obema načinoma rabe. Na taborjenje spominjajo tudi sedeĹľi iz pletenega usnja in prenosni pripomočki.

Kot pravi Antoine GĂ©nin, direktor za oblikovanje notranjosti, izbiro barv in materialov, "so se pri proučevanju materialov osredotočili na stične točke v antagonističnem odnosu med industrijsko tehniko in mehko toplino druĹľinskega zavetja. Moderna kombinacija lesa in kovine odlično odseva strateške vrednote Renaultovega oblikovanja: preprostost, čutnost in toplino.?

Zaradi uporabnosti se platnena streha lahko prilagodi obliki velikih kosov tovora, pritrdišča z magneti v podu omogočajo varno pritrjevanje tovora, prilagodljivi odlagalni in shranjevalni prostori pa olajšujejo delovni vsakdanjik. Enodelna klop zadaj je sklopljiva in se zloĹľi v pod, sovoznikov sedeĹľ pa je za povečanje tovornega prostora moĹľno preklopiti naprej. Zahvaljujoč priročno prilagodljivi notranjosti je FRENDZY izjemno primeren za potrebe obrtnikov in trgovskih potnikov.

Oblikovalka notranjosti Ana Zadnik pojasni: ?Notranjost vozila odseva njegovo dvojno identiteto: na eni strani ponuja razseĹľen in preprost prostor, ki zlahka sprejme tovor, po drugi strani pa zabaven in interaktiven prostor za štiri potnike. Organsko oblikovana armaturna plošča in obloge zadnjih vrat so ekstrudirani in imajo izbočene nastavke, ki lahko sluĹľijo za preprosto shranjevanje drobnarij in tako uporabnikom vozila olajšajo Ĺľivljenje."

 

Domiselno zasnovana premična pisarna

FRENDZY je zahvaljujoč ergonomičnosti voznikovega prostora v kombinaciji s tabličnim računalnikom BlackBerry? PlayBook? pravi interaktiven in povezljiv delovni pripomoček. Tablični računalnik, ki ga je nedavno predstavilo podjetje Research In Motion (RIM), je vključen v armaturno ploščo in udejanja zamisel premične pisarne. BlackBerry PlayBook je kompakten (130 x 194 x 10 mm) in zato pristno prenosen, ima 7-palčen na dotik občutljiv zaslon, teĹľak je le 425 gramov, a vendar ponuja odlične zmogljivosti, brskanje po spletu brez omejitev in s podporo Adobe? Flash?, večpredstavnost visoke ločljivosti (HD), napredne varnostne funkcije in takojšnjo pripravljenost za poslovno rabo.

BlackBerry PlayBook uporabnikom zagotavlja učinkovitost in brezkompromisno mobilnost njihovega delovnega mesta. Zaradi tega je še posebej primeren za krajevne dostave in obrtnike, katerim sluĹľi kot pravi delovni pripomoček tako znotraj kot zunaj vozila.

Tabličnik se priklopi na osrednjo konzolo in tako zagotavlja idealno ergonomičnost upravljanja med voĹľnjo. Takoj po priklopu postane sestavni del avtomobila in se prilagodi Renaultovemu okolju. Delo z njim je seveda moĹľno nadaljevati tudi po odklopu iz vozila, pri čemer so seveda na voljo vse priznane funkcije tabličnikov BlackBerry PlayBook.

Naprava ima pomembno vlogo tudi pri prilagajanju vozila in upravljanja z njim uporabniku, saj med voĹľnjo in postanki ? bodisi v sluĹľbene ali zasebne namene ? krmili zunanji zaslon in na njem prikazuje na primer slike Ĺľivljenja z vozilom brez izpusta (Z.E.), ogled filma, itn.

Senzorji, ki so vgrajeni v prag vsakih vrat, beleĹľijo nakladanje in razkladanje ovojev z mikrovezji RFID (Radio Frequency IDentification), ki imajo shranjene ključne podatke, na primer naslov za dostavo, teĹľo in mere ovoja. To uporabniku zagotavlja samodejno in sprotno vodenje popisa blaga, ki ga prevaĹľa s seboj. Poleg tega lahko trgovski potniki na podlagi teh podatkov samodejno izračunajo ali preračunajo svoje poti.

 

FRENDZY, (tudi) dostavnik na električen pogon

Kot Ĺľe DeZir, ki je bil prvič razstavljen leta 2010 na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu, je tudi FRENDZY električno vozilo.

Pogonski sklop, ki je vgrajen v FRENDZY, je povsem enak kot ga ima Kangoo Z.E., vendar ima vtičnico za polnjenje baterije tako kot prototip ZOE Preview nameščeno spredaj in skrito pod Renaultovim rombom.

Poglavitna novost, ki jo prinaša električni FRENDZY, je plod poglobljenega proučevanja na področju zvoka. To delo je bilo opravljeno v sodelovanju z Inštitutom za raziskovanje in koordinacijo akustike in glasbe lRCAM. Električna vozila so tiha, zato je eden velikih izzivov, s katerimi je soočen Renault, prilagoditev njihovega zvoka varnostnim potrebam, še posebno pri majhnih hitrostih.

Sodelovanje med Renaultom in IRCAM sega v obdobje, ko so ustvarjali športen zvok za DeZir, ki izraĹľa uĹľitek v voĹľnji s tem športnim avtomobilom. V primeru študije FRENDZY je bil poglavitni cilj razvoj zvoka, ki bo ustrezal poslanstvu novega vozila: premični pisarni.

Dvojni značaj študije FRENDZY je od strokovnjakov Renaulta in IRCAM terjal razvoj širšega razpona zvokov, ki jih je slišati znotraj in zunaj vozila, da bi vsakdo lahko Ĺľe po zaznanem zvoku prepoznal ali vozilo deluje v načinu delovne ali druĹľinske rabe.

Ĺ e bolj impresivno je dejstvo, da je po zvoku, ki ga oddaja FRENDZY, mogoče prepoznati celo potniško stran (delovno območje) oziroma voznikovo stran (druĹľinsko območje).

Ĺ˝ivljenje in delo vozila kot premične pisarne poudarja raznolikost zvokov, ki jih je zasnoval Andrea Cera s pomočjo programske opreme Modalys inštituta IRCAM.

As he says himself: "Odkrivanje čim bolj informativnih zvokov me je privedlo do sprememb hitrosti in do teĹľnje, da jih izrazim na kar se da jasen način. Ob močnem pospeševanju se zvok izostri z rahlim ĹľviĹľganjem vetra. Ob pojemkih hitrosti sem dal večji poudarek zvoku vetra, kar omogoča širši razpon za prilagajanje zvoka uporabljenemu načinu voĹľnje.?

 

FRENDZY - osnovni podatki

 

 

Mere (mm)

dolĹľina

4.091

 

širina

1.872 (brez zunanjih ogledal)

2.172 (z zunanjima ogledaloma)

višina

1.743

odmik od tal (pod obremenitvijo)

200

medosna razdalja

2.691

kolotek spredaj

1.640

kolotek zadaj

1.640

največja prostornina prtljaĹľnika (l)

2.250

 

Tehnični podatki

motor

elektromotor

moč (kW / KM)

44 / 60

izpust CO2 (g/km)

0

baterija

litij - ionska

največji navor (Nm)

226

največja hitrost (km/h)

130

prenos moči

neposreden z vzvratno

pnevmatike

Concept 205/45 R19

teĹľa praznega avtomobila (kg)

1.420

 

Partnerji

izdelava karoserije

ProtoStyle

pnevmatike

Michelin

komunikacijski vmesnik

Research In Motion (RIM)

svetila

Gaggione

zvok

IRCAM