Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Pri Mazdi razvili novo bioplastièno maso, primerno tudi za zunanjost avtomobilov

01.01.2015 :: Tehnika - novosti


 

 

 

Mazda Motor Corporation je predstavila novo maso iz bioplastike, namenjeno tudi zunanjosti karoserije. Z novim materialom, pridobljenim iz obnovljivih virov, pri Mazdi zmanjšujejo odvisnost od izdelkov iz fosilnih goriv in s tem zagotavljajo tudi manjše emisije ogljikovega dioksida.

Biomasa, ki jo je mogoèe tudi lakirati, je na ogled bolj gladka in sijoèa kot umetne mase iz katerih se obièajno izdelujejo karoserijski deli. Ker karoserijskih delov iz biomase ni potrebno lakirati, se s tem zmanjšajo tudi emisije hlapnih organskih spojin (VOC).

Pod skupnim imenom Mazda Biotechmaterials japonski nekonvencionalni proizvajalec avtomobilov Ĺľe dalj èasa razvija nove materiale iz obnovljivih in naravi prijaznih surovin. Podjetje je tako Ĺľe pred èasom razvilo visokotrpeĹľen in na visoke temperature odporen biomaterial za avtomobilsko notranjost, ki je prvi takšne vrste v svetu. Podobno velja za tkanino iz rastlinskih vlaken, ki jo uporabljajo za sedeĹľne prevleke. Kot del zunanjosti avtomobila je novi material odporen tudi na praske in udrtine.

V sodelovanju s podjetjem Mitsubishi Chemical Corporation je Mazdi uspelo razviti tudi material, ki ga je v enaki meri mogoèe uporabljati tako v notranjosti kot na zunanjih površinah avtomobila. Gre za mešanico zelo upogljivih in trdnejših biomas, aditivov in barvil v optimalnem razmerju, zašĂ¨itenem s patentom, ki ima tudi dobre pretoène lastnosti za ulivanje. Na ta naèin je mogoèe izdelovati sestavne dele, ki vsaj tako trpeĹľni kot tisti iz konvencionalnih umetnih mas, hkrati pa so boljšega videza in jih ni potrebno dodatno obdelovati.

 

Najnovejša biomasa bo prviè uporabljena v notranjosti nove Mazde MX-5, ki bo na trĹľišĂ¨e prispela prihodnje leto. Zunanji deli karoserije bodo sledili v prihajajoèih modelih. DoseĹľki oddelka Mazda Biotechmaterial so na ogled tudi na sejmu Eco-Product 2014, ki se je prièel 11. decembra v japonski prestolnici.


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0