Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

BMW Concept M4 GTS

15.08.2015 :: Prototipi   

   

   

   

   

   

   

   

   
Več slik ...

Oddelek BMW M4 leto dni po lansiranju BMW M4 Coupé predstavlja prvi predogled visokozmogljivega modela za cestno, predvsem pa dirkalno voĹľnjo: BMW Concept M4 GTS.

S to potezo se oddelek BMW M znova vraèa k svojih koreninam. Posebni oddelek BMW, ustanovljen leta 1972 kot BMW Motorsport GmbH, ni zgolj zbudil veliko pozornosti s svojim legendarnim dirkalnim avtomobilom BMW M1, ampak je tudi razvil prvi motor s turbinskim polnjenjem, ki je osvojil svetovno prvenstvo Formule 1 in predstavlja gonilno silo še danes najuspešnejšega dirkalnega turnega avtomobila na svetu – Group A BMW M3.

Novi BMW Concept M4 GTS tako nadaljuje tradicijo posebnih modelov BMW M3, ki so se doslej predstavili v izvedbah BMW M3 Evolution (1988), BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003, BMW M3 GTS (2010) in BMW M3 CRT (2011). Tehnologija, izpiljena na dirkalnih preizkušnjah, velika moè, predanost lahki konstrukciji in omejeno število proizvedenih modelov so zagotovili tem izjemno hitrim primerkom neprekosljivo zmogljivost v povezavi s temperamentnim in ekskluzivnim doĹľivetjem v voĹľnji. 

»Medtem ko BMW M4 Coupé uteleša idealno kombinacijo avtomobilistiènih športnih genov in neomejene vsakdanje uporabnosti, pa BMW Concept M4 GTS ponuja vpogled v izjemno moè in ekskluzivnost modela, ki je bil zasnovan z obèutkom za pionirsko tehnologijo in popolno osredotoèenostjo na dirkalno stezo,« je pojasnil Frank van Meel, predsednik oddelka BMW M. »Kljub svoji izjemni zmogljivosti na dirkališĂ¨ih, pa je model še vedno popolnoma skladen s cestnimi predpisi. Gre za dirkalno tehnologijo za cestno rabo v pravem pomenu.«

BMW Concept M4 GTS izkazuje nove tehnologije, katerih premiera v serijski proizvodnji novih modelov je napovedana za bližnjo prihodnost. BMW Concept M4 GTS je na primer opremljen z inovativnim sistemom vbrizgavanja vode, ki je že prinesel bistveno poveèanje moèi in navora v BMW M4 MotoGP Safety Car. Poleg tega ima BMW Concept M4 GTS v zadnje luèi vgrajeno tehnologijo OLED (organska svetleèa dioda), ki daje visokozmogljivem modelu povsem nov noèni videz.

Svetovna premiera BMW Concept M4 GTS je potekala 13. avgusta 2015 na prestiĹľnem dogodku Concours d’Elegance v kalifornijskem letovišĂ¨u Pebble Beach v druĹľbi nagrajenih športnih avtomobilov iz minulih let.

 

Izpopolnjen do zadnjega detajla.
BMW Concept M4 GTS sloni na dinamièni in dognani rabi oblik BMW M4 Coupé. Vseeno pa njegov znaèaj visokozmogljivega posebnega modela, kjer vsak detajl izpolnjuje svoj namen uspešnega dirkalnega stroja, nemudoma pride na plan. Roèno nastavljiv razdelilni element (splitter) in zadnje krilce – oba izdelana iz karbona – zagotavljata popolno aerodinamièno ravnovesje in omogoèata prilagoditev BMW Concept M4 GTS tako za posamezne dirkalne steze kot za cestno voĹľnjo. Naslednji primer odloène uporabe lahke konstrukcije je pokrov motorja iz CFRP (plastika, ojaèena s karbonskimi vlakni), ki še dodatno zniĹľa maso in teĹľišĂ¨e avtomobila. Široka sprednja odprtina za zrak optimizira pretok zraka in minimizira vzgon na sprednji premi.  

Dinamièno in ekskluzivno navzoènost BMW Concept M4 GTS poudarja odtenek zunanjega kovinskega barvnega zakljuèka Frozen Dark Grey Metallic z akcentnim poudarkom na sprednjem razdelilnem elementu v Acid Orange, ki ustvarja uèinkovit kontrast. Ta barvni kontrast je prav tako prisoten na lahkih, kovanih in poliranih aluminijastih platišĂ¨ih v izvedbi 666 M. PlatišĂ¨a 9,5 J x 19 (spredaj) in 10,5 J x 20 (zadaj) so opremljena s pnevmatikami Michelin Sport Cup 2 (265/35 R19 spredaj, 285/30 R20 zadaj). Kombinirane pnevmatike zagotavljajo idealno osnovo izjemnim dinamiènim atributom BMW Concept M4 GTS.  

 

Vbrizgavanje vode: dvig moèi, padec porabe goriva ob polni obremenitvi.
Motor, ki poganja BMW Concept M4 GTS, je opremljen z enakim inovativnim sistemom vbrizgavanja vode, ki se je izkazal z opaznim zvišanjem moèi in navora pri BMW M4 MotoGP Safety Car.

Pri sistemu vbrizgavanja vode, ki ga je predstavil oddelek BMW M, inĹľenirji uporabljajo fizièni uèinek vode pri izparevanju za pridobivanje potrebne energije iz te prvine okolja. Voda se vbrizgava v posodo polnilnega zbiralnika kot fino pršilo. Pri izparevanju vode se polnilni zrak bistveno ohladi. Tako se temperatura zadnje kompresije v zgorevalni komori – in s tem teĹľnja motorja k »klenkanju« – zmanjša, kar omogoèa, da motor s turbinskim polnilnikom koristi višji tlak polnilnega zraka in zgodnejše vbrizgavanje.

Ta tehnologija poveèuje moè in navor, obenem pa zmanjšuje toplotno obremenitev komponent, pomembnih za zmogljivost motorja. Vse to pa prav tako izboljšuje stabilnost in trpeĹľnost turbinsko polnjene pogonske enote. BMW Concept M4 GTS tako prinaša visokozmogljivo tehnologijo iz dirkalne steze neposredno na cesto.

Velik potencial zmogljivosti turbinskega šestvaljnega vrstnega motorja Ĺľe zahteva izjemno sofisticiran sistem termiènega nadzora za motor in pomoĹľne elemente. Da bi bila optimalna delovna temperatura vselej zagotovljena, so inĹľenirji oddelka M razvili visoko inovativen in uèinkovit sistem ohlajanja. Ta sestoji iz glavnega hladilnika in dodatnih hladilnikov za vroèe in hladne temperaturne krogotoke, menjalnika in turbinskega polnilnika, ki ohranjajo stabilno temperaturo. Turbinske polnilnike se ohlaja prek posrednega hladilnika polnilnega zraka s pomoèjo dodatne elektriène vodne èrpalke.

 

Zadnje OLED luèi z izjemno visoko natanènostjo delovanja. 
BMW Concept M4 GTS je opremljen z inovativnimi zadnjimi luèmi s tehnologijo OLED. OLED (organske svetleèe diode) so nova vrsta virov svetlobe, ki proizvaja široko in enakomerno osvetlitev – v primerjavi z LED tehnologijo, ki svetlobo oddaja toèkovno. 1,4 milimetrska vgradna višina in zmoĹľnost loèenega vklopa posameznih svetlobnih modulov ustvarjata sveĹľo obliko konceptov osvetlitve. Tehnologija OLED omogoèa dodatno fleksibilnost in tvori edinstven videz, ki odraĹľa izjemno natanènost.

Tehnologija OLED oznanja novo ero na podroèju oblike luèi in konceptov osvetlitve ter odpira nove moĹľnosti, ko gre za znaèilen in edinstven element modelov BMW – tako za njihove dnevne luèi, kot za njihov izgled ponoèi.