Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Nissanov koncept GRIPZ: revolucionarni športni mestni terenec

18.12.2015 :: Prototipi   

   

Dramatièna notranjost 2+2 daje konceptnemu vozilu mestnega terenca nove razsežnosti

 

 

Nissan, pionir med mestnimi terenci, je razkril novo konceptno vozilo, ki predstavlja inovativno prihodnost znamke. Konceptno vozilo Nissan GRIPZ, ki so ga razvili evropski in japonski oblikovalci, zdruĹľuje sposobnosti in priroènost kompaktnega mestnega terenca z razburljivostjo in zmogljivostjo športnega avtomobila.

Vozilo ima razburljiv in pustolovski pridih zahvaljujoè revolucionarnemu oblikovanju in naprednemu pogonu. Pionir Nissan s konceptom GRIPZ spreminja pravila igre v tem segmentu in nam razkriva drobec kompaktnega mestnega terenca prihodnosti.

Vozniki Nissana GRIPZ se lahko med tednom vozijo po mestnih cestah, v prostih dneh pa se odpravijo na poživljajoèo vožnjo èez gorske prelaze, tako kot lahko to poènejo kolesarji, ki se na delo odpeljejo s kolesom, popoldne pa se zopet usedejo nanj in se podajo na adrenalinsko vožnjo.

  Navdih

Nissan GRIPZ je še vedno podoben kompaktnemu mestnemu terencu, vendar ima silhueto športnega vozila s povišanim podvozjem. Opremljen je za premagovanje zahtevnejših voznih razmer.

Vozilo izkazuje èast enemu izmed Nissanovih prvih mestnih terencev – znamenitemu Nissanu 240Z, ki je osvojil dirko Safari Rally. V sedemdesetih letih so bili ti športni avtomobili preobraĹľeni s pomoèjo znanja, pridobljenega na podlagi Nissanovih vozil s štirikolesnim pogonom, da so se tako lahko spoprijeli s teĹľavnimi pogoji, ki jih predstavljajo polotok Baja, kenijske ravnice, Uganda in današnja Tanzanija. Dirkalniki so bili višji, imeli so ojaèano vzmetenje in zakljuène elemente v matirani èrni barvi na prtljaĹľniku in pokrovu motornega vozila, ki so dopolnjevali rdeèeoranĹľno barvo karoserije.

Pogonski sklop

Konceptno vozilo GRIPZ je opremljeno s pogonskim sklopom hibridne serije za elektrièna vozila Pure Drive e-Power. Varèen bencinski motor poganja elektrièni motor, ki je vgrajen v Nissanu LEAF.

 Pogonski sklop zdruĹľuje številne Nissanove nadzorne tehnologije. Ta konfiguracija omogoèa nemoteno, hitro, skoraj neslišno linearno pospeševanje, ki mu ni para. Posledièno nudi konceptno vozilo Nissan GRIPZ nemoteno, izjemno in poĹľivljajoèe doĹľivetje voĹľnje in neverjetno uèinkovito porabo goriva.

 Dizajn

Vozilo Nissan GRIPZ se odlikuje predvsem s svojim dizajnom in ne nadomešĂ¨a obstojeèega modela, èetudi so na njem vidne nekatere lastnosti \"èustvene geometrije\" Nissanovega oblikovalskega jezika.

Koncept mestnega terenca ima štiri kljuène oblikovne elemente, ki smo jim bili v Evropi prviè prièa na Nissanovem vozilu Sway, enem izmed zvezd Avtomobilskega salona v Ĺ˝enevi 2015. Tako kot Sway ima tudi GRIPZ masko V-motion, sprednje in zadnje luèi v obliki bumeranga, plavajoèo streho in privzdignjen C-stebrièek.

„Konceptno vozilo Nissan GRIPZ sicer ni neposredna zamenjava nobene od teh dveh legendarnih razlièic, nam pa vseeno omogoèa vpogled v skrajnosti, do katerih je mogoèe pripeljati razvoj kompaktnega mestnega terenca,“ je povedal Shiro Nakamura, višji podpredsednik, odgovoren za oblikovanje pri druĹľbi Nissan.

Vozilo je bilo ustvarjeno v sodelovanju Nissanovega evropskega oddelka za oblikovanje v Londonu in Nissanovega globalnega oblikovalskega centra na Japonskem..

 Dvojna osebnost

Zasnovo vozila je navdihnil koncept dirkalnih koles z nasprotujoèo si visokotehnološko preprostostjo. Konceptno vozilo ima karbonski okvir, na katerem so kot ojaèana obloga namešĂ¨ene plošĂ¨e karoserije.

Izpostavljeni karbonski elementi na vozilu so dobro vidni in poudarjajo lastnosti, kot je oblika bumeranga sprednjega dela konstrukcije voznikovih in sovoznikovih vrat. GRIPZ ima štiri vrata, pri èemer se sprednja vrata pri odpiranju pomaknejo navzven in nato navzgor, zadnja vrata pa se odpirajo nazaj. B-stebrièka ni, kar omogoèa preprost vstop v notranjost z razporeditvijo sedeĹľev 2+2.

Na sprednji strani prevladuje Nissanova nizko namešĂ¨ena maska V-motion. Dopolnjujejo jo kvadratne luèke, v katerih so dolgi in kratki Ĺľarometi.

V luèkah so vgrajene kamere, ki so usmerjene v smeri voĹľnje in ki posnamejo vsako pot tako, kot to poènejo kolesarji s kamerami na èeladah. Prenos v Ĺľivo vam omogoèa, da svojo pustolovšĂ¨ino ponesete v vse drĹľave sveta. Tako bodo vaši prijatelji lahko v Ĺľivo sledili voĹľnji vozila na raèunalnikih, tabliènih raèunalnikih ali pametnih telefonih.

Žarometi v obliki bumeranga nad luèmi in na vrhu sprednjega odbijaèa oznaèujejo mejo med matirano èrnim pokrovom motorja in rdeèeoranžno karoserijo vozila.

Razširjeni blatniški koši, ukrivljena obroba praga trikotne oblike, ki je dvignjena zato, da poveèa oddaljenost podvozja od tal, in sprednji stebrièek, ki vodi do plavajoèe strehe, so prav tako obarvani v matirano èrno barvo. Na sredini strehe je sijoèa plošĂ¨a, obdana s sivima kompozitnima plošĂ¨ama, ki sta namešĂ¨eni nad obeh predelih s sedeĹľi.

Proti zadnjemu delu vozila se plošĂ¨i zoĹľita in nazadnje poveĹľeta z zadnjimi luèmi, ki odsevajo obliko bumeranga sprednjih Ĺľarometov in obdajajo vogal na zadnjem delu vozila.

Zadek v matirani èrni barvi je odsekan in daje vozilu podobo avtomobila v slogu \"codatronce\". Pod prtljaĹľnimi vrati se skrivata kromirani izpušni cevi trapezne oblike.

Kolesa so sluĹľila tudi kot navdih za sedeĹľe, osrednjo konzolo in roèaje za odpiranje vrat, ki so v obliki sedeĹľev dirkalnih koles. PlatišĂ¨a vozila se odraĹľajo na trikrakem volanu, na katerem so vidni tudi posebni grafièni elementi, ki drugaèe krasijo strani pnevmatik.

 

\"Videli še bomo, kakšen vpliv bo imel dizajn tega konceptnega vozila na naslednjo generacijo Nissanovih mestnih terencev. Ĺ˝elimo pa osupniti javnost, ko ga bomo predstavili na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu,“ je še dodal Nakamura.

Dimenzije konceptnega vozila Nissan GRIPZ (mm)

 DolĹľina                   4.100

Širina                     1.890

Višina                     1.500

Medosna razdalja     2.580