Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /opt/www/webhosting/coupe/web/www.avtoin.com/includes/mysql.inc.php on line 3
Avto in | slovenska avtomobilistična spletna revija

Novi Suzuki SWIFT v Ženevi

26.03.2017 :: Predstavitve


Evropski javnosti se je v Ĺ˝enevi predstavil novi SWIFT. Novi SWIFT pooseblja avtomobilski napredek in dviga voznikovo izkušnjo na novo raven. V srcu še vedno skriva pristni swiftov DNK, a sedaj v popolnoma novi podobi s poudarkom na preprièljivi zmogljivosti, zahvaljujoè izjemno nizki teĹľi avtomobila, in okrepljen s številnimi naprednimi tehnologijami za veèjo varnost. Glavni inĹľenir Masao Kobori o SWIFTU pravi: »Naš cilj je bil zasnovati avtomobil, ki bo pri ljudeh vzbudil WOW! in to v trenutku, ko ga zagledajo, ko vstopijo vanj in ko pritisnejo na plin.«


Osnovne mere vozila: dolĹľina 3.840 mm, širina 1.735 mm, višina 1.495 mm (2WD)/1.520 mm (4WD), medosna razdalja – 2.450 mm.

Novi SWIFT prinaša kar nekaj razvojnih izboljšav glede na predhodnika, kot so:
- 120 kg manjša masa vozila
- 25 % bolj prostoren prtljaĹľni prostor
- 8 % veèja aerodinamika
- 5 % bolj varèen DUALJET motor
- 3 % manj hrupa v notranjosti
- 0,4 m manjši radius obraèanja
- 23 mm veè prostora za potnike na zadnjih sedeĹľih v višini glave v vodoravni in navpièni smeri
- 20 mm veèja oddaljenost med sprednjima sedežema

Inovativna oblikovna zasnova
Ob mišièasti, agresivni, krajši, niĹľji in širši novi zunanji podobi SWIFTA, ki ga krasijo agresiven sprednji del, moèna ramena, èrni stebrièki, privzdignjene luèi, boste teĹľko ostali ravnodušni. Športni znaèaj avtomobila se odraĹľa tudi v njegovi notranjosti. Osrednja konzola, ki je za 5° zasukana k vozniku, se ponaša s 4,2-palènim multimedijskim zaslonom. Volan je v obliki èrke D. Sprednja sedeĹľa nudita zelo dober oprijem in ugodje pri sedenju.

Prostornost
Novi SWIFT se ponaša tudi z optimizirano izrabo prostora. PoloĹľaj sedeĹľev je spušĂ¨en rahlo niĹľje, zato imajo potniki na voljo veè prostora v višini glave. Na zadnjih sedeĹľih je za potnike 23 mm veè prostora. Sprednja sedeĹľa sta dodatno pomaknjena še 10 mm navzven, tako da je med njima za 20 mm veè prostora. Novi SWIFT nudi 265 litrov prtljaĹľnega prostora, kar je 54 litrov oziroma dobrih 25% veè v primerjavi s trenutnim swiftom.

PoĹľivljajoèa voznikova izkušnja
Novi SWIFT je postavljen na platformo nove generacije »HEARTECT«, ki zaradi svoje izjemne lahkosti in togosti zagotavlja odliène vozne zmogljivosti avtomobila. Optimizirana karoserijska celota moèno zmanjšuje nezaĹľelen hrup in vibracije ter tako nudi odlièno potovalno udobje. K izjemni stabilnosti, voznih lastnostim, udobju in manjši porabi goriva prispeva tudi na novo zasnovano vzmetenje. Ljubitelji SWIFTA bodo še posebej cenili neposredno odzivnost njegovega krmilnega mehanizma.

Napredna varnost
Novi SWIFT je prvi Suzukijev model, ki je opremljen z novim, naprednim sistemom za zaznavanje ovir pred avtomobilom. Sistem temelji na tehnologiji DSBS (Dual Sensor Brake Support), ki zdruĹľuje monokularno kamero in laserski senzor za napredno zaznavanje ovir. Sistem nudi vozniku aktivno pomoè s funkcijo zaznavanja ovir in pešĂ¨ev na cestišĂ¨u ter funkcijo zaviranja v sili. Sistem torej skrbi za nadzor prometa in voznika obvešĂ¨a o stanju ter pri nevarnosti naleta zmanjša silovitost trèenja ali trèenje celo prepreèi. Dodatno varnost zagotavlja tudi posebna karoserijska zasnova za ublaĹľitev poškodb ob trku s pešcem.
Omenjeni sistem za zaznavanje ovir in zaviranje v sili dopolnjujeta dva asistenèna varnostna sistema. Sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu (Lane Departure Warning) spremlja smer vožnje in pri hitrosti vozila nad 60 km/h ob nenamerni zapustitvi voznega pasu z opozorilnim signalom na to opozori voznika.
Sistem za opozarjanje na vijuganje po voznem pasu (Weaving Alert Function) pa spremlja vzorec voĹľnje po voznem pasu in èe pri hitrosti vozila nad 60 km/h zazna vijuganje vozila po vozišĂ¨u, ki je lahko posledica zaspanosti, omotiènosti, slabosti voznika, na to opozori z opozorilnim signalom.
Ko govorimo o napredni varnosti, velja v novem SWIFTU izpostaviti tudi aktivni tempomat za nadzor razdalje med vozili (Adaptive Cruise Control), ki s pomoèjo radarja z milimetrskim valovanjem samodejno prilagaja hitrost spredaj vozeèemu vozilu in pri tem ohranja razdaljo, ki jo je nastavil voznik.

Novi SWIFT pa je tudi prvi Suzukijev model z asistenènim sistemom za samodejno zastiranje dolgih luèi (High Beam Assist).


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/sessions) in Unknown on line 0