TEST

Lada 11 16V (9/2000)

Službo tokratnega testnega avtomobila je odslužila vpadljivo modra Lada 11 16V, oziroma karavanska izpeljanka Lade 10.

Pod motornim pokrovom je skrivala že znani 1,5 litrski štirivaljnik, a tokrat s šestnajst ventilsko tehniko. Po zaslugi le-te je naša testna Lada zmogla 94 delavnih čov in 130 Nm navora pri 3700 vrtljajih v minuti. V praksi te številke po tovarniških obljubah pomenijo čo hitrost 180 km/h in pospešek do 100 km/h v 13 sekunde, kar zadoš?a tudi za živahno vožnjo in dovolj varna prehitevanja.Včna bo lahko zadovoljna tudi s porabo, ki je na testu znašala ob precejšnjem preganjanju med 7 in 8.5 litra na 100 prevoženih kilometrov.

V splošnem se "desetka" dobro znajde v ovinkih, ?emur pa gre zasluga predvsem podvozju, ki je tudi dokaj udobno, a se na ovinkih avtomobil zato precej nagiba. Samo upravljanje avtomobila niti čjno ni lahko delo, saj veste, znano je, da so za Lado so potrebne mišice. Volan namre? še vedno ni servo čn in vse sunke in prenos č prenese neposredno na voznikove roke, zato ga je potrebno ?vrsto držati. Pa tudi sicer vsa stikala v "enajstki" za upravljanje potrebujejo nekoliko čo silo, kot pri čih avtomobilih. Svetla izjema so vrata, ki se , ?e zanemarimo kovinski zvok, zapirajo presenetljivo mehko. Nikar v Ladi enajstki ne čkujte mehke plastike, to ne bi bilo v skladu s ceno, ki znaša ugodnih 1.493.450 SIT. Bolj kot s plastiko in izdelavo boste na daljših vožnjah lahko zadovoljni z udobnimi sedeži, ki pa so tapecirani v kosmato prevleko, kar zna biti č.

Nezadovoljivo se "enajstka" 16 V, kot že njene predhodnice, odreže na ču varnostne opreme. Res, da so prednji varnostni pasovi nastavljivi po višini, a poleg ?vrste karoserije je to tudi vse. Air bagov ne boste našli skritih nikjer, pa ?e tudi preiš?ete ogromen in uporaben 650 litrski prtljažnik, ki ga lahko s podiranjem zadnje klopi še ččna seveda glede na velikost in zmogljivosti avta, ter opremo, ki čje centralno zaklepanje, vsa štiri čo ča stekla, 14 ča lita platiš?a z Michelinovimi gumami, check sistem, ki vas na napake na vozilu opozarja z nezgrešljivim kukanjem, deljivo zadnjo klop in nastavljiv volan. Testna "enajstka" je imela še dodatno vgrajeno klimatsko napravo, ki naj bi stala približno 200.000 SIT čla, a je še v poskusni fazi.

Torej, za čk lahko čm, da sem bil z vsako od treh do sedaj testiranih čc Lade "desetke" bolj zadovoljen. Od prvega čranja, pa do tokratne "enajstke" 16 V, so se vtisi izboljšali. Seveda je Lada "enajstka" še vedno čo robusten, trd in dokaj slabo izdelan avtomobil s cenenimi materiali in pomanjkljivo varnostno opremo, a mu ne gre odrekati uporabnosti, trpežnosti, obljubljenega poceni vzdrževanja, zadostne uporabne opreme, prostornosti in zadovoljivih zmogljivosti skupaj z ugodno porabo. Piko na i doda še ugodna cena, ki pa je v čni primerov tudi člni faktor za nakup tega avta. Očtev je pa? vedno čv privilegij.

Tekst in foto: ALPRA

Galerija: