TEST

FIAT Stilo 1,2 16v Active (3 vrata)

6 za osnovo

6 stopenjski menjalnik obeta športnost. Paket opreme aktivnost. Tiste številke vmes pa?.Osnovo. 1,25 litra pa? ne obljublja ?udežev.


3 vrata. Vč se linija bokov, č streha. Ogromne č na zadku. Široki boki. Rezultat: Športnost. 5 centimetrov manj v višino (v primerjavi s 5 vratnim Stilom) temu le še dodatno pripomore. Zelo lepa, a na čn tega manj ča vzratna ogledala,?Avto, ki te ne pusti hladnega. Italijani pa? znajo!

In ko se ravno dovolj segrejete, je na vrsti hladen tuš. 80 konjev. Ampak, saj pravim: osnova. Pa saj vas na vrhu ?aka Abarth: 2x či motor, 2x ve? konjev, 2 milijona tolarjev ve?. A, le 5 prestav.
Pa je konjev res premalo? Za skoraj tono in 200 kilogramov prazne teže je! A, ?e ne sodite med zahtevne voznike, bo šlo. In še vedno boste lahko z ve? kot 170 kilometri na uro drveli dale? nad dovoljenimi hitrostnimi omejitvami.
Pomanjkanje konjev in navora se najbolj kaže pri pospeševanju in prožnosti. Motor, kljub čmu polju šele pri 6750 ni kazal pretirane volje do vrtenja, pa še elektronika, ga je ustavila že 250 vrtljajev nižje. Sicer pa je maksimalna mo? na voljo že pri 5000 vrtljajih, zato je priganjanje višje odve?!
Za čo vožnjo je zaradi kombinacije motorja s šest stopenjskim menjalnikom potrebnega veliko dela s prestavno čco. Tako je zaradi dolgo čnane pete in šeste prestave celo na avtocesti velikokrat potrebno prestaviti navzdol vse do ?etrte. ?e sodite med tiste, ki se radi igrate s prestavno čco, potem boste uživali, sicer: kupite raje dizla. Takšna vožnja zahteva tudi svoj davek. Pča poraba je na naši preizkušnji znašala okrog 8,8 litra na 100 kilometrov, pri ?emer nam bistveno pod 6 litrov ni uspelo priti.

Lega na zaviti cesti je, kljub zimskim pnevmatikam, dobra. Zadek ne kaže želje po uhajanju, na drugi strani pa nos čsih zahteva dodajanje volana.
Bči oprijem trdih sedežev je soliden. Dolžina sedalne površine je prijetno dolga, sedež je izdatno nastavljiv, graja pa velja le nekoliko pretrdemu ledvenemu delu. Morda boste ob priganjanju skozi ovinke še najbolj pogrešali usnje na volanskem č. Debelina je sicer zelo primerna, tudi položaj č, plastika pa proti potnim rokam ne pomaga ni?.
Ko smo že pri volanskem č in sedežih, namenimo nekaj besed še notranjosti. Kot sem že zapisal ob predstavitvi Stila je armaturka odeta v prijetno mehko plastiko v zgornjem in trdo v spodnjem delu in na vratih. Instrumenti so veliki in pregledni. Števca hitrosti in vrtljajev sta obrobljena s prijetnim srebrnim robom. Potovalni čnalnik v sredini je pregleden in čn za upravljanje z gumbom na desni obvolanski čci. Morda vas bo motila le slaba vidljivost kontrolnih č prižganih smerokazov, ki sta ob nizkem soncu tako reko? povsem nevidni.

Za aktivno varnost je dobro poskrbljeno: ABS, EBD (elektronska porazdelitev zavornega čnka) in BAS (Brake Assistant System) poskrbijo za nadzorovano zaviranje.
A varnostni dodatki se še ne čjo. Tukaj sta še MSR, ki skrbi za čvanje zdrsa pogonskih koles pri zmanjševanju hitrosti in čjivi ASR za podobno nalogo pri speljevanju.
Ko se nam ne bo uspelo rešiti s čo aktivne varnosti, bomo hvaležni 6-im čim blazinam (voznik, sovoznik in po dve či ter okenski blazini).

Spisek opreme je kljub osnovi dolg: dvostopenjski či servo čvalnik volanskega mehanizma, čo nastavljiva in ogrevana ogledala, meglenke, avtoradio s 4 čiki, či pomik prednjih stekel, osrednjo čvnico in še kaj?

Oča osnova za tiste, ki želijo ogromno opreme, zmogljivosti pa so jim šele v drugem planu. Osnovna cena je z 2,66 milijona tolarjev ugodno nizka. ?e si za dodatno opremo umislite še klimatsko napravo, pa se povzpne na 2,9 milijona. Tukaj pa ste že zelo blizu 1,6 litrskemu Stilu. Osnova je, velja pa le razmisliti!

Martin V.


Drugo mnenje

Pri osnovnih modelih so vedno prisotni kompromisi in tako so tudi pri osnovnem Stilu z 1,2 litrskim motorjem. Dča oblika 3-vratne karoserije napoveduje športnost, kar pa z najšibkejšim motorjem ta zbledi. Vendar vseeno se s takšnim avtomobilom da peljati čo na čn preganjanja motorja v višje vrtljaje, s tem pa naraste tudi poraba. Rahlo moti 5. in 6. prestava, ki bi lahko mirne volje bila samo 5. in tako bi bila vožnja bolj mirna, saj je motor nima dovolj navora, da bi v 5. in 6. prestavi lahko lenarili s prestavno čco.


Notranjost je malenkost barvno bolj pusta od paketa opreme Dynamic, vendar še vedno zanimiva in moderna. Stikala na armaturki in osrednji konzoli so kvalitetna in pametno nameš?ena. Kvaliteta izdelave in materiali se na visokem nivoju. Tudi 3-vratnega Stila odlikuje prostornost in tudi ta ima po zgledu 5-vratnega brata veliko uporabnih odlagalnih površin.

Za motorno nezahtevne kupce je takšen Stilo pametna izbira, drugi pa bodo morali č globje v žep in si omisliti kaj čejšega.

Matej K.
Foto: Emanuel S.

Galerija: